TRAVEL / De andere kant van Amsterdam: 24H in Zuidoost

7
Amsterdam Zuidoost

Afgelopen maand heb ik het 24h Zuidoost festival bezocht. Amsterdam is meer dan het centrum alleen, en daarom heeft I Amsterdam de 24h evenementen georganiseerd: dagen waarop de verschillende wijken van Amsterdam laten zien wat ze te bieden hebben. Ik besloot de wijk te bezoeken die mij over het algemeen het minst trekt, juist om vooroordelen weg te halen en te voelen waar de wijk Zuidoost voor staat. Ik heb er een fantastische dag gehad en heb de wijk van een totaal andere kant gezien. Te gek concept!

Amsterdam Zuidoost

In Amsterdam Zuidoost lijkt alles op een andere schaal te gebeuren. In de multiculturele Bijlmer is alles groot: van de enorme concertzaal en bioscoop tot het waanzinnige aanbod van exotische gerechten. Zuidoost is niet alleen groot, maar ook multi: het stadsdeel is een ware smeltkroes van culturen. Veel buurtbewoners hebben Afrikaanse, Midden- of Zuid-Amerikaanse wortels, waardoor er een opwindende variëteit aan cultuur én eten te vinden is. Naast enorme woonwinkelcentra en concerthallen, vind je in Amsterdam Zuidoost ook volop verborgen pareltjes op het gebied van kunst, cultuur, streetfood en natuur. Ik heb heerlijk gegeten in de (eindelijk niet-hipster) foodhallen World of Food, zag ik een theatershow in het Bijlmer Parktheater, dronk ik biertjes met lokale kunstenaars bij Oma Ietje en ontdekte ik te gekke streetart in de Bijlmer. Ook bijzonder indrukwekkend: de Taibah Moskee. Deze ‘witte parel’ van de Bijlmer, de grootste moskee van Nederland, opende tijdens 24H Zuidoost de deuren voor iedereen die eens een kijkje wil nemen. Dat wilde ik niet missen!

Van streetart tot exotische hapjes: de hoogtepunten van Amsterdam Zuidoost

Genoeg redenen om de bruisende Bijlmer en de rest van dit stadsdeel (beter) te verkennen. Ik deel mijn ontdekkingen met je!

Club Jack

Ik begon de dag met yoga op het dak! Deze yogasessie op deephouse in dakpark Jackie in de spiksplinternieuwe club Jack was een goede start van de dag, met 360 graden groen om me heen.

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

 

(Street)art in Zuidoost

In de H-buurt in de Bijlmer wemelt van de prachtige muurschilderingen. Kunstplatform R.U.A. heeft een heleboel internationale kunstenaars uitgenodigd om Zuidoost te verfraaien en het resultaat is te gek! Alltournative Amsterdam leidde me rond langs de mooiste murals en ik was behoorlijk onder de indruk. Wie geen genoeg kan krijgen van kunst en tentoonstellingen, moet zeker binnenwandelen bij CBK Zuidoost. In deze kunstgalerie- en uitleen kun je een scala aan hedendaagse (beeldende) kunst met een intercultureel tintje bewonderen. Ook kun je er allerlei lessen en workshops volgen. Daarnaast organiseert Open Ateliers Zuidoost het jaarlijkse kunstfestival Open Art Route, waarbij meer dan 100 kunstenaars een hele dag de deuren van hun ateliers opengooien voor publiek! Ook leuk: met maar liefst 2200 m2 in de galerijflats Kruitberg en Echtenstein biedt Open Ateliers Zuidoost (OAZO) werkruimte aan creatievelingen, en zijn al meer dan 25 jaar van grote waarde voor de makers in de wijk!

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

 

Oma Ietje

De hele dag werd ik steeds als een magneet teruggetrokken naar dit bontgekleurde gebouw. Van een laagdrempelige galerie tot reusachtige straatschilderingen: de kunstenaarswijk Heesterveld is het artistieke hart van Zuidoost. In deze creatieve broedplaats vind je onder meer een te gekke B&B met galerie (BnB ZOH) en Oma Ietje, een fijne lunch- en borrelspot. De sfeer was er fantastisch!

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

 

Natuur in Zuidoost: stadsparken, de Gaasperplas en de Reijgershof

Zuidoost biedt een hoop groene juweeltjes waar je prima kunt ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven. Trek je bijvoorbeeld terug in het Nelson Mandelapark, het voormalige Bijlmerpark. Hier vind je een skatepark, een magnoliavallei, een vlinderheuvel, waterpartijen, en een tuin met bomen uit de landen waar de inwoners van Zuidoost oorspronkelijk vandaan komen! Mijn hoogtepunt bleek het natuurgebied de Gaasperplas: een schitterend fiets- en wandelgebied met een groot meer. Daar vind je mijn lievelings boho plekje in Zuidoost: Reijgershof! Deze stadsoase met een eigen moestuin, B&B en yurts is een te gekke plek om te ontdekken. Op Reijgershof, een oase aan de rand van Amsterdam, is iedereen welkom die ruimte en ontspanning zoekt, voor één nacht of weken achtereen. Het is dé plek om op adem te komen. Er is een vijver, een bloementuin, een moestuin, er zijn paviljoentjes en zitplekken; eenden en kippen, honden en katten lopen er vrij rond. Tijdens het 24H festival kon je hier workshops yogadans, meditatie en buikdans volgen, je licht opsteken bij een coach of een spirituele lezing en genieten van muziek en massages.

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

 

Brouwerij Kleiburg

De grootste verrassing van de dag? Zuidoost heeft een eigen bierbrouwerij! Wat een bijzonder fijn hippie plekje is dit. Tussen de grijze kantoorpanden staat een groene loods omringd door natuur: Brouwerij Kleiburg. Deze brouwerij maakt echt kloosterbier, dat tevens het enige bier van de Bijlmer is. In het proeflokaal naast de brouwerij, De Proefzaak, kun je piekfijn uitkijken over de brouwketels met een bordje bites en een goed glas Kleiburgbier in de hand.

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

 

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Bij Nationale Opera & Ballet wordt alles zelf gemaakt, van tutu’s en pruiken tot de gigantische decors op het toneel. Hoe die decors tot stand komen zag je tijdens 24H Zuidoost met dit unieke kijkje achter de schermen bij een van de beste operahuizen ter wereld. Heel indrukwekkend!

 

Bijlmer Parktheater

Je kent ze vast wel: Pathé Arena, Amsterdam ArenA, Ziggo Dome en AFAS Live. Maar ken je het Bijlmer Parktheater? Je kunt hier terecht voor circus, dans, muziek, cabaret en toneel. De nadruk ligt op intercultureel programmeren en community art en het is daarmee een levendige plek, waarbij artiesten met diverse culturele achtergronden onder één dak optreden!

Amsterdam Zuidoost

 

Museum Vrolik

Ook bijzonder: het anatomisch museum! In museum Vrolik in het AMC kun je op ontdekkingsreis door het (ongewone) menselijk lichaam. De medische collectie bestaat uit anatomische modellen, schedels en skeletten met aangeboren afwijkingen. Ook kun je er een Siamese tweeling, cyclopische baby’s en kleine dieren op sterk water bekijken.

 

Taibah Moskee

Deze ‘witte parel’ van de Bijlmer, de grootste moskee van Nederland, opende tijdens 24H Zuidoost de deuren voor iedereen die eens een kijkje wil nemen. Erg interessant!

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

 

Festivals in Zuidoost

Het begon als een straatvoetbaltoernooi in 1975 – maar inmiddels is het Kwaku Summer Festival uitgegroeid tot een jaarlijks zomerfestival waarbij je vier weekenden lang kunt genieten van livemuziek, dans, film, voetbal, debatten, lezingen en workshops. Op de laatste zondag in juli (Roze Zondag) kleurt ook Kwaku roze en is al het spektakel extra extravagant. Ook Amsterdam Open Air Festival en het Reggae Lake Festival zijn trouwens een prima excuus om een dansje te wagen in de Bijlmer. Hou je van films? Tijdens het jaarlijkse Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF) staat Zuidoost meerdere dagen in het teken van film. Trakteer je pupillen op fijne films met een Afro-Amerikaanse, -Caraïbische of -Europese insteek. De prachtige selectie aan speelfilms, docu’s en korte films is hét antwoord op de vraag naar meer diversiteit binnen het filmaanbod in de Nederlandse bioscopen!

Benieuwd naar de aftermovie van het 24h festival Zuidoost? Hier is ‘ie!

https://www.youtube.com/watch?v=qQsBho74Hw4

 

Foodhallen in Zuidoost

Van een snelle hap tot culinair tafelen: foodies kunnen hun hart ophalen in Zuidoost. Bij foodhallen World of Food tref je zo’n 25 eettentjes met de beste streetfood. Denk aan lekkernijen uit de Arabische, Creoolse, Indonesische, Surinaamse, Thaise en Hindoestaanse keuken. Ik ben fan van deze plek, vooral omdat het meer aandoet als een rommelige, Aziatische foodcourt dan de hipster plekken van deze tijd. Verder zijn er tal van leuke, internationale restaurantjes te vinden in Zuidoost!

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

 

Ik kan niet wachten om de rest van de wijken van Amsterdam te ontdekken. Weet jij wat de verschillende wijken van Amsterdam te bieden hebben? Tip: ga vooral op ontdekkingstocht door de Amsterdamse buurten met de I amsterdam Maps & Routes app!

*Ik was hier op uitnodiging van I Amsterdam.

Amsterdam, Citytrip, DESTINATIONS, Hotspots, Local Life, Nederland, TRAVEL, Travel Category, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

7 comments

  1. Denise 17 november, 2018 at 08:22 Beantwoorden

    Wat ontzettend leuk om te zien én om alles te lezen Laura, juist omdat ik er vroeger zo vaak kwam! Zes jaar lang fietste ik elke dag vanuit het dorp waar ik woonde door het Gaasperplas park naar de middelbare school in Reigersbos. Bijna al m’n klasgenootjes woonden in de Bijlmer en Holendrecht, dus ik kwam er vaak. Mijn vader woonde in de hoge flats in de K-buurt en zijn vriendin (van toen) in de G-buurt (in de flat waar het toestel toen neer kwam; ze leeft nog hoor!). Ik heb feestjes gehad in de Bijlmer, vriendjes gehad, liep met school hardloopwedstrijden rond de Gaasperplas, ging met mooi weer met klasgenootjes zwemmen in de Gaasperplas en nou ja, veel herinneringen dus. Ondanks het multiculturele (wat mij altijd heeft aangesproken) was het destijds verder vrij grauw; nu is het ook in andere opzichten kleurrijk geworden zie ik. Heel leuk! Reijgershof en World of Food wilde ik al eens bezoeken. Ik moet dat echt maar eens gaan doen. Leuk ook die yoga op het dak. Op zo’n heerlijke zonnige dag ook nog. Leuk!

Post a new comment

Lees ook: