HOTSPOT / Cambodja: Happy ranch horse farm, Siem Reap

32

“Horses make a landscape look beautiful.” 

Tijdens het reizen door o.a. Cambodja wilde ik, naast hoogtepunt Angkor, ook gaan paardrijden bij een ranch waar ik goede verhalen over gehoord had. Net zoals de olifantenopvang die we bezochten in Indonesisch Sumatra was de eis: niet te toeristisch en vooral: ecologisch verantwoord. Ik wilde paardrijden door de rijstvelden van Cambodja, maar op paarden die goed worden verzorgd. Dan zit je goed bij de Happy Ranch Horse Farm, net buiten Siem Reap.

De ranch is opgezet door de Cambodjaan Sary Pann. Toen de oorlog uitbrak in Cambodja is hij naar Amerika gevlucht en heeft hier 30 jaar gewoond. Hij is terug gekomen en heeft één Cambodjaans paard gekocht. Hij werd verliefd op het paardenras en kocht er nog één. En nog één. Vier jaar later werd zijn langzaam groeiende droom werkelijkheid: de Happy Ranch Horse Farm. Met een eigen respectvol fokprogramma en een stal die meer dan voldoet aan de internationale standaarden heeft hij een waardige plek neergezet in puur Cambodja.

We boeken een prachtige tocht (c.q. ik boek zonder te overleggen een zonsondergang-rit van een paar uur omdat ik paardrijden heerlijk vind- vriendje daarentegen heeft nog nooit op een paard gezeten). Hij krijgt gelukkig een braaf hobbelpaard (en een beloofde Thaise massage na afloop) en ik met mijn grote mond een ontzettend pittig, maar fijn paard.

De rit leidt ons door authentieke dorpjes, rijstvelden en tempels. De paarden nemen je mee naar ontoegankelijke plekjes en het is bijzonder om de authentieke Khmer levensstijl te proeven vanaf een paardenrug. Magisch om richting het alles en niets door de weidsheid te rijden en te zwaaien naar de dorpskinderen tot ze verdwijnen als kleine stipjes in de langzaam oranje kleurende horizon.

Azië, Cambodja, DESTINATIONS, Hotspots, Outdoor Adventure, Travel Category, Wildlife

Leave a reply

32 comments

 1. Yolande 12 november, 2013 at 20:53 Beantwoorden

  Wauw wat ongelofelijk tof zeg! En goed dat je erop let dat de paarden goed verzorgd zijn, in landen zoals Cambodja is dat denk ik niet altijd het geval. Zelf heb ik een paar keer door de Franse heuvels en velden paardgereden en dat vond ik ook geweldig. De paarden waren toen ook goed verzorgd en erg lief. Dat vond ik toen ook belangrijk. Ik heb ook weleens paarden in het buitenland gezien die ontzettend mager waren en amper nog energie hadden om de honderden vliegen van zich af te schudden. Zo sneu is dat!

 2. Sarah@Travelcake 13 november, 2013 at 07:05 Beantwoorden

  Leuk! Ik heb nog nooit paardgereden, maar dat zou ik wel eens willen proberen, zeker met een exotisch landschap op de achtergrond! Wat een unieke manier om aan “sightseeing” te doen!

 3. Anne 13 november, 2013 at 09:16 Beantwoorden

  Dat lijkt me super om te doen! Zelf zou ik er nooit op gekomen zijn om zoiets te ondernemen, moet je daar geen paard voor kunnen rijden? Ik kan dat niet, maar wilde vroeger niets liever dan op les haha. Schitterende beelden weer, mooie ervaring!

 4. Mirthe 13 november, 2013 at 10:27 Beantwoorden

  Jeetje dit lijkt me zo mooi! Mijn zusje heeft in Zuid-Afrika paardgereden door een wildpark, ze was alleen met een instructeur van daar en ze kwam maar niet terug terwijl het steeds donkerder werd dus mijn moeder stierf duizend doden, maar uiteindelijk had ze een prachtige zonsondergang gezien en kwam ze helemaal blij terug!
  Zelf lijkt het me ook heel mooi, maar ik heb nog nooit op een paard gezeten dus ik durf het niet echt aan.

 5. Deborah 13 november, 2013 at 16:36 Beantwoorden

  Wat heerlijk moet dat zijn geweest zeg!
  Ik rijd zelf al 17 jaar paard maar als ik zo iets nog een keer zou mee mogen maken, awesome!
  In Colombia wou ik het doen, alleen werden daar de paarden niet goed verzorgd dus besloot ik maar dat ik te voet door de jungle ging.

 6. Michelle @ The World is a Book 13 november, 2013 at 19:26 Beantwoorden

  Oooh dat klinkt geweldig! Helaas ben ik niet zo goed met paarden (lees: gebeten door een paard of met 1 been om het paard hangen en dat ie dan gaat lopen; just no luck I guess ;-)) Wel mooi die initiatieven; fijn dat het bestaat en dat je er dus wel gewoon voor kan kiezen :)

Post a new comment

Lees ook: