TRAVEL / Cambodja: Angkor

52

“The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched – they must be felt with the heart.”

Uiteraard zouden we tijdens onze reis naar Angkor in Cambodja. Al proberen we vaak de enorme toeristenpleisters te vermijden, sommige wereldwonderen wil je gewoon niet missen. Zoals Angkor. Wat een geschiedenis, wat een bouwwerk, wat een wonder. Dit werelderfgoed ligt op 6 kilometer van de stad Siem Reap. Met een tuktuk zijn we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat het hele complex door getuktukt. Indrukwekkend, bijzonder, mysterieus en ook héél heet.

Deze tempels en gebouwen in Cambodja zijn in 889 gebouwd over een periode van 600 jaar en werd ‘Angkor’ genoemd (heilige stad). De meeste bouwwerken zijn gebouwd door verschillende Khmer vorsten en er zijn zowel hindoeïstische als boeddhistische tempels te zien. Op het hoogtepunt van het Khmer rijk had deze stad een miljoen inwoners en was het de hoofdstad van het rijk, dat in die tijd Cambodja en delen van Laos, Vietnam en Thailand bevatte. Inmiddels is er niet veel meer van over behalve de stenen tempels, ruïnes en monumenten. Alle tempels zijn stuk voor stuk even prachtig en zijn verdeeld over een oppervlakte van 40 vierkante kilometer.

De meest bekende tempels zijn Angkor Wat, het grootste religieuze bouwwerk van de wereld en Ta Prohm, bekend van de film Tomb Raider. Ook de Bayon tempel is fantastisch. Wat ik vooral zo bijzonder vind is dat deze enorme stad een hele tijd ‘verdwenen’ is geweest. Na de ineenstorting van het Khmer rijk werd het tempelcomplex verlaten en door jungle overwoekerd. Het bleef niet meer dan een mythe. Het werd herontdekt in 1860 door Henri Mouhot, en pas tussen 1930 en 1970 werden de tempels uit de jungle gered. Vandaag de dag zijn er veel restauraties uitgevoerd, maar veel tempels zijn nog door bomen overwoekerd, wat een heel bijzonder gezicht is.

Ja, Angkor is indrukwekkend en heeft een mysterieuze sfeer waar ik geen vinger op kan leggen. Ik zou bijna even 1000 jaar in het verleden willen stappen om te zien wat voor immense stad het was en hoe het leven er geweest is. Zijn jullie er wel eens geweest?

1042

1043

1044

1045

1047

1049

1050

1051

1052

1054

1055

1056

1058

1059

Azië, Cambodja, DESTINATIONS, Local Life, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

52 comments

 1. Josephine 30 augustus, 2013 at 13:37 Beantwoorden

  Wow, wat gaaf dat je naar Cambodja bent geweest. Ziet er heel indrukwekkend uit, mooie foto’s ook. De boom waar jij bij staat, over het gebouw heen, dat stond volgens mij in mijn ex Aardrijkskunde boek!

 2. T 30 augustus, 2013 at 15:51 Beantwoorden

  zo mooi. Een vriendin komt er net vandaan en die foto’s zagen er jaloersmakend uit. We zouden de reis samen maken – maar toen moest ik nodig studievertraging hebben. Staat al sinds Peking Express op mijn lijst.

 3. Mirthe 30 augustus, 2013 at 18:06 Beantwoorden

  Ik ben nog nooit ergens in Azië geweest überhaupt, maar ik zou echt heel graag eens naar Cambodja gaan! Supermooie foto’s, vooral die van die twee monniken en die vrouw in het donker :)

 4. Rosie 1 september, 2013 at 08:15 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s, die boom! Wauw echt enorm. En die foto’s van die mensen vind ik prachtig, echt enorm indrukwekkend! Ik vind dit artikel zo mooi dat hij bij mijn 4 favoriete artikelen van afgelopen week staat :) in mijn linkparty van vandaag! Hope you like it!

  Liefs van Rosie

 5. Marcella 2 september, 2013 at 17:34 Beantwoorden

  Lijkt me prachtig daar, staat nog op m’n wishlist ;-) Lijkt me super om nog es door Azië rond e reizen, ben nu alleen in Thailand geweest. Wat een geweldige foto van jou, die een na laatste.

 6. Lies 2 januari, 2015 at 13:57 Beantwoorden

  Ik heb je blog juist ontdekt, en ik moet zeggen dat ik omver geblazen wordt door de vele mooie foto’s en jouw aangename schrijfstijl.
  Reizen heeft me altijd aangesproken en ik ben dan ook van plan om dat dit jaar wat meer te gaan doen.
  Jouw verhalen maken me jaloers (op een hele goede manier!) en inspireren me.
  Azië oefent momenteel een hele grote aantrekkingskracht op met uit. Ik heb echter nog nooit zo een verre (en voor een langere tijd) reis ondernomen en vroeg me dan ook af of jij soms (beginners)tips hebt?

  • Laura 5 januari, 2015 at 17:26 Beantwoorden

   Wat super leuk om te lezen, dankjewel! Hier doe ik het voor. Zo leuk en motiverend. Dankjewel. Azië, doen! Azië zo fijn, ook alleen reizen is hier heel goed te doen. Tenminste, bepaalde landen. Maleisië, Thailand en Bali zijn goede ‘beginners landen’, maar Sumatra en Laos zijn ook goed te bereizen en oh zo prachtig. Je komt altijd leuke mensen tegen. Met een open hart en geest reizen is de tip die ik je wil geven! Ik ben benieuwd of en waar je heen gaat!

   • Lies 5 januari, 2015 at 19:01 Beantwoorden

    Ondertussen heb ik het internet zitten afschuimen en staat mijn besluit vast.
    Ik vertrek, naar Azië, naar Thailand. Welke steden, dorpjes en eilandjes ik graag zou doen staat nog niet vast, maar daar heb ik nog even de tijd voor.
    De tip die je geeft is een hele mooie, dankje daarvoor!
    Met welke vliegmaatschappij(en) reis jij graag naar Aziatische landen?
    Momenteel geniet ik van reisverslagen zoals de jouwe en droom ik eventjes weg tot zolang ik er zelf sta en alles werkelijkheid wordt.

    • Laura 5 januari, 2015 at 19:58 Beantwoorden

     Wat leuk!!! Koh Chang en Koh Tao zijn heel leuk. Wanneer ben je van plan te gaan? :-) Ik ben helemaal Emirates fan. Leuke aanbiedingen ook. Ik vlieg dit jaar met Turkish Airlines naar Nepal, ben heel benieuwd. Als ik je ergens mee kan helpen hoor ik het graag! :-)

     • Lies 5 januari, 2015 at 20:16

      Goed om te weten, daar ga ik me verder over inlezen.
      Ik ga waarschijnlijk voor ongeveer 3 weken in juli gaan. Het is niet overdreven lang, maar voor een eerste keer denk ik dat het een goed begin is.
      Emirates zal ik zeker opzoeken.
      Mijn nicht is vorig jaar voor 3 maanden naar Nepal geweest. Ze heeft daar lesgegeven en ze vond het geweldig. Ik ben er zeker van dat jij dat ook zal vinden!
      Dankje voor het aanbod, ik ben er vrij zeker van dat je wel nog een paar vragen van me zal ontvangen.

      Weet je, dit vind ik zo fijn aan jou. Je steekt niet enkel tijd in artikels schrijven en foto’s maken, je steekt ook veel tijd in het antwoorden op reacties. En je geeft niet enkel een kort droog antwoord, neen, je stopt tijd in je antwoorden en je toont interesse naar je lezers toe! Ik vind het echt top dat je dit doet!

     • Laura 5 januari, 2015 at 20:30

      Leuk! De tijd gaat altijd sneller dan je denkt, voordat je het weet is het juli! Ik zal ook eens naar tickets kijken voor je. Vind ik leuk, haha. 3 weken is een fijne periode! Leuk, ga je alleen? Wat mooi dat je nicht er is geweest. Ik ben onwijs benieuwd! En ahh. Wat lief dat je dat zegt! Vind het vanzelfsprekend! :-)

 7. Lies 5 januari, 2015 at 20:47 Beantwoorden

  Ik kan ineens niet meer antwoorden op je reactie, dan wordt het maar een nieuwe :D.
  Ik kijk er al hard naar uit, ik heb deze maand nog examens maar wanneer die gedaan zijn kan ik me nog meer verdiepen in alles en kan ik een route uitstippelen die me fijn lijkt.
  Oh, als je dat wil mag je dat zeker doen! Jij hebt er al veel meer ervaring mee, waarschijnlijk vind je nog een goede deal :D.
  Ik ga samen met diezelfde nicht gaan, zij moet het wel nog vertellen aan haar ouders maar dat zou geen probleem mogen zijn. Op dit moment begin ik gewoon al kriebels te krijgen door er gewoon nog maar aan te denken, hihi.

 8. Eva - eighty7 19 september, 2015 at 07:27 Beantwoorden

  Ahhh een oude post, maar zo heerlijk om me te verliezen in jouw Cambodja-posts; zoooo’n zin in! Ik moest lachen om je grensovergang verhaal; heb ook alle verhalen online gelezen. We gaan voor een iets andere grensovergang (chong chom-o smach), benieuwd hoe ons dat vergaat ;)

Post a new comment

Lees ook: