TRAVEL / Waar sliep ik? Bijzondere accommodaties in Namibië – van campsites tot lodges

39
moon mountain lodge

Namibië was alles en niets. Namibië was zandkleur, rood en geel, warm en koud, droog en stoffig. Namibië was puur, wild en liefdevol, de Melkweg en zonsondergangen en de opkomst van de maan. Het was dagen niet douchen, geen bereik, het was dankbaar en gastvrij en vrij. Het was het niets dat me greep, het alles achter de horizon, de oneindige wegen, de bijzondere stammen, de oneindigheid. Het was uitwijken voor toekans en giraffen en olifanten, het was wandelen langs knuffelende katten en onrustige luipaarden, het was rode zandduinen en witte valleien, lang geleden gestorven. Het was slapen op de meest mooie plekken.

Het was zo niets dat het alles was.

Ik deel vandaag alle mooie overnachtingen. Wat een onvergetelijke reis. Wegens mijn rug, de kou ‘s nachts en de wil om ook mooie hotspots te verzamelen combineerden we het kamperen met slapen op inspirerende plekken. Twee weken ultiem genieten op iedere mogelijke manier van de bijzondere accommodaties in Namibië – van campsites tot lodges.

We hebben een auto met daktent en kampeerbenodigheden gehuurd bij Drive Namibia Car Hire. Liever kies ik voor een lokaal en kleinschalig bedrijf dan een immens grote firma, en Drive Namibia is een aanrader. De eigenaresse Jothea verwelkomt ons warm bij haar huis en kantoor in Windhoek. Ze heeft 8 volledig uitgeruste auto’s met daktent te huur en we krijgen een uitgebreide uitleg en ontvangen persoonlijke tips. Het viel me niets tegen, we hadden alles bij de hand en de daktent was makkelijk uitklapbaar, ruim en sliep echt prima. Fijn!

Bijzondere accommodaties in Namibië

Tijdens het zoeken naar mooie campsites en lodges kwam ik in contact met Aulden van The Cardboard Box Travel Shop. Hij heeft ons ontzettend goed geholpen met de route (mijn initiële route bleek eigenlijk helemaal niet handig) en de overnachtingen. Hij heeft er een aantal voor me geboekt zonder er iets voor terug te willen. Dat is minstens een vermelding waard natuurlijk. Fantastische tips, dankzij hem hadden we de perfecte route (daarover later meer) en de meest leuke overnachtingen die ik zonder deze ‘local’ tips niet had gevonden. We ontmoeten hem om een borrel te drinken en hem te bedanken in Windhoek en wat is hij een fantastische persoonlijkheid. Duizend maal dank, en het is een aanrader om informatie te winnen en overnachtingen of activiteiten te boeken bij the Cardboard Box. Ze zijn gespecialiseerd in self-drives!

Waar sliep ik? Geniet van deze duizend foto’s van de meest bijzondere campsites en accommodaties in Namibië!

Windhoek

The Olive Exclusive

Dit prachtige hotel ligt in Windhoek, en door een late vlucht blijven we eerst een nachtje in deze bijzondere stad. Windhoek voelt meer als een dorp, met haar lage huizen en fijne winkeltjes. De inrichting van The Olive Exclusive is fantastisch, bijna Scandinavisch maar met een warm hart en authentieke Afrikaanse ziel. Overal hangt prachtige kunst en de suites zijn prachtig. Iedere suite weerspiegelt een andere regio in Namibië en bestaan uit een brede ruimte met badkamer, slaapkamer en lounge. Oh, en verliefd op het restaurant. Kijk zelf maar, oh zo mooi.

OLIVE EXCLUSIVE WINDHOEK

OLIVE EXCLUSIVE WINDHOEK

OLIVE EXCLUSIVE WINDHOEK

Okonjima Reserve

Okonjima Lodge Luxury Bushcamp

Okonjima Lodge ligt halverwege tussen de hoofdstad Windhoek en het Etosha National Park in Namibië. Wij slapen in Okonjima Luxury Bushcamp en het Afrikaanse chalet met rieten dak is fantastisch. Ons chalet bestaat uit twee ruimtes, een slaapkamer met douche en een overdekte buitenlounge om dieren te spotten. Met de mooie natuur, warthogs en andere dieren voor de deur een geweldig verblijf.

Het hoogtepunt van ons verblijf bleek de safari. Een ranger haalde ons in de avond en in de ochtend op en we zagen ontzettend veel wildlife. Zo hebben we uren naar een luipaard op een termietenheuvel gestaard omdat er een warthog onder de heuvel zat. Hij is er uiteindelijk heelhuids vanaf gekomen, maar het was een fantastische National Geographic-aflevering. Ook wandelden we te voet langs twee knuffelende cheetahs. Onvergetelijk!

Het Okonjima Game Reserve heeft accommodatie voor alle budgetten, van campings tot prachtige lodges. Ook fijn: alle bezoekers dragen bij aan de stichting AfriCat!

okonjima

Okonjima

okonjima

okonjima

okonjima

okonjima

okonjima7

Okonjima

Etosha National Park

Mokuti Lodge

We beginnen ons Etosha National Park avontuur aan de oostkant van het park. Mokuti Lodge ligt tegen de ingang aan en is een prima accommodatie. Vooral het diner (braai!) in het Boma restaurant was een aanrader. Het is een ruime lodge met mooie kamers, vrij groot opgezet maar met een intieme sfeer. En er leven ontzettend leuke dieren onder het zwembad. Een soort dassies.

Mokuti Lodge

Mokuti Lodge

Mokuti Lodge

Mokuti Lodge

Okaukuejo

Na een hele dag wildlife gespot te hebben vanuit onze eigen auto komen we aan in het midden van Etosha en slapen we bij Okaukuejo. Dit is een camping (ze hebben ook huisjes) in het park zelf en staat bekend om hun verlichte waterpoel. In de avond kan je hier uren kijken naar de dieren die er komen drinken. We zagen in de namiddag een gezin olifanten, en ‘s avonds hebben we weer een geweldige National Geographic-aflevering gezien. Een neushoorn werd weggejaagd door een groep leeuwen, z’n vrienden kwamen helpen, de leeuwen dropen af, het was briljant.

Okaukuejo

Okaukuejo

Okaukuejo

Okaukuejo

Olifantsrus Campsite

Een hele bijzondere en eenvoudige camping in het onbekende westen van Etosha. Dit gedeelte van het natuurgebied is pas sinds kort open, het is dus echt een onontdekt stuk natuur waar veel wilde dieren leven. Heel bijzonder om hier te kunnen slapen en dit rustige gedeelte te zien. Olifantsrus heeft een waterpoel met een soort watchtower, een net douchegebouw en een bijzonder informatiecentrum dat de geschiedenis van deze plek vertelt. Die is een beetje naar, blijkbaar is er in de jaren ’80 op deze plek, wel na jaren onderzoek en op een ‘humane’ manier, een overschot aan olifanten gedood – net zoals ze ooit in Kruger hebben gedaan – om de natuur, andere dieren en de biodiversiteit te beschermen. Het hele apparaat stond er nog (daar heb ik geen foto gemaakt) en daar werd ik wel even stil van. Al met al, een hele bijzondere plek om te zijn.

Olifantsrus

Olifantsrus

Olifantsrus

Olifantsrus

Damaraland

Etendeka Mountain Camp

Dit is echt zo’n geweldige local tip geweest. In de uitlopers van het Grootberg-gebergte in het uiterste noorden van verlaten Damaraland ligt het eco-vriendelijke Etendeka Mountain Camp. Ik slaap in een van de tenten en het uitzicht is fantastisch. Damaraland is zo puur! De buitendouche bestaat uit een emmer water met een douchekop. Vullen dus. Love it! Er wordt dagelijks voor je gekookt op open vuur en we genieten van de maaltijden onder de prachtige Afrikaanse hemel vol sterren.

Mijn drie dagen hier bestaan uit het verkennen van het gebied samen met ranger Bonny, veel lezen, een beetje werken en vooral genieten van de rust. Het kamp is gelegen in the middle of nowhere. Je wordt opgehaald bij de Palmwag Lodge, twee uur verderop. Etendeka is omringd door torenhoge bergen en diepe, droge rivieren en er leven woestijnolifanten, zwarte neushoorns, luipaarden en donderende kuddes oryx. Ik voel me helemaal één met de natuur in dit bergkamp, echt een aanrader.

Etendeka

Etendeka Mountain camp

namibie1-2

namibie1-3

Etendeka

Etendeka

namibie1-6

Madisa Camp

Na uren rijden op zanderige wegen, slingerend tussen rotsen en eindeloze landschappen, arriveren we bij Madisa Camp. Deze camping wordt gerund door een Nederlands stel en ligt ontzettend afgelegen in Damaraland, wat waren ze blij om andere Nederlanders te zien! Het is een heerlijke plek om te kamperen.

De campsites zijn verborgen tussen fantastische rotsformaties en woestijn en hebben een simpele privé douche en toilet gelegen op palen verborgen in de boomtoppen. Wil je douchen met warm water? Verwarm dan je water door vuur. Ons hout was bijna op en daarom hebben wij het vuur aangemaakt met… olifantenpoep dat we naast onze campspot vonden. Hoe avontuurlijk. Er komt veel wildlife bij Madisa Camp. Spannende nacht. Je voelt je hier totaal vrij in het verbazingwekkende Damaraland.

Madisa Camp

Madisa Camp

Madisa Camp

Madisa Camp

Madisa Camp

Spitzkoppe Campsite

De Spitzkoppe camping is wereldberoemd en het is inderdaad dé mooiste camping in Namibië. Twee woorden over deze bergoase in de Namib-woestijn: vrede en rust. Met de majestueuze Namibische “Matterhorn” berg als achtergrond ben je hier even eigenaar van je eigen berg, want de kampeerplekken zijn honderden meters ver weg van elkaar.

Ik pak een stoffige fles wijn van de achterbank terwijl het vuur al brandt. De dassies komen ons begroeten, de zonsondergang is spectaculair, maar als de nacht valt krijg ik werkelijk kippenvel. Bij Spitzkoppe rekt de nacht van horizon tot horizon, duizenden sterren glinsteren in de droge lucht, onbelemmerd door lichtvervuiling. Adembenemend, kijk zelf maar.

accommodaties Namibie

accommodaties Namibie

accommodaties Namibie

spitzkoppe-3

accommodaties Namibie

Walvis Bay

Pelican Point Lodge

Waar ik moet beginnen en eindigen om uit te leggen hoe bijzonder deze plek is, ik kom er niet uit. Pelican Point Lodge ligt zo’n 40 kilometer in zee bij Walvisbaai, aan het einde van een smalle zandbank. Het hotel is door een (hele sympathieke) Belg gebouwd naast de vuurtoren op dit eiland en verder is er niets op deze zandbank te vinden. Het is zo bijzonder om hier te zijn. We worden opgehaald in Walvis Bay en wanneer ik over de zandbank scheur en het piepkleine stipje vuurtoren steeds dichterbij zie komen krijg ik kippenvel. Wij verblijven er twee nachten en dit is ook wel het minimum om deze plek te ervaren. Pelican Point straalt één en al kracht uit. De kracht is de eenzaamheid. De kracht is de wind. De kracht is de oneindigheid. De kracht is de rust.

Jakhalzen komen soms even drinken bij het hotel, we volgen de sporen. Roze flamingo’s vliegen langs. Langs de kust liggen kolonies zeeleeuwen, het zijn er honderden. We kayakken kayakken kayakken langs de kolonies: onvergetelijk! De zandbank is ontzettend smal en de ene kant is wilde zee, de andere kant de lagoon tussen Walvis Bay en deze strip zand. Je hoeft er helemaal niets. Elke dag is anders. De kamers zijn fijn, de kookkunsten van de kok fantastisch en de mensen ontzettend lief. We verloren onze drone tussen een kolonie zeeleeuwen, ze stonden direct klaar met een 4×4, of met een wijntje op het dek. Ja, dit is wel één van de meest bijzondere accommodaties waar ik ooit heb geslapen. Deze plek is onvergetelijk!

Pelican point Namibia

Pelican point Namibia

Pelican point Namibia

Pelican point Namibia

Pelican point Namibia

Pelican point Namibia

Pelican point Namibia

Sossusvlei

Moon Mountain Lodge

Van de ene onvergetelijke accommodatie naar de andere. Al geniet ik echt nét zo van campsites, bijzondere accommodaties doen me toch altijd iets. Ik heb de Hogere Hotelschool gestudeerd en gewerkt als assistent hotelmanager, dus dit blijft een zwakke plek. Ook Moon Mountain Lodge in de Namib woestijn is weer zo’n so-called pareltje. Deze luxe tenten zijn tegen een berg aangebouwd en we rijden met onze auto stijl omhoog, al zigzaggend, de berg op. Alles loslaten op deze mooie plek. De oryx (altijd even groeten) lopen ook tegen onze berg op, de plunge pool bij onze tent heeft een onwaarschijnlijk uitzicht en een zonsondergang waar je u tegen zegt, de tent zelf is prachtig ingericht en ook het Afrikaanse maal smaakt weer goed. Een absolute aanrader.

moon mountain lodge

moon mountain lodge

moon mountain lodge

moon mountain lodge

moon mountain lodge

Sesriem Campsite

Tijd om Sossusvlei te ontdekken! Sesriem Campsite is de enige camping die achter de poort richting Sossusvlei ligt, zodat je voor de meute aan (al viel de drukte me sowieso reuze mee!) de zonsopkomst bij de zandduinen kunt bekijken. Het is een mooie camping, en wanneer je zoals wij aan de rand staat heb je een geweldig uitzicht waar veel wildlife loopt. Ontbijten met vogeltjes, eekhoorns en oryx, zo leuk!

Sesriem Campsite

Sesriem Campsite

Sesriem Campsite

Sesriem Campsite

Sossusvlei Desert Camp

De laatste nacht in de woestijn slapen we in Sossusvlei Desert Camp, vlakbij de poort. Het zijn erg leuke eco-vriendelijke canvas hutten met, wederom, een heel weids uitzicht met een kleine waterpoel in de verte. De tenten verdwijnen in de omgeving en zijn helemaal op de natuur gericht. Met een fles wijn genieten we op onze veranda en worden we de hele avond aangestaard door een kleine woestijnvos. Liefde op het eerste gezicht!

Accommodaties Namibië

Accommodaties Namibië

Accommodaties Namibië

Accommodaties Namibië

Windhoek

Gocheganas

Vanuit Sesriem rijden we in een stuk door richting Windhoek, om onze vlucht de volgende dag te halen. Toch slapen we liever buiten de stad en zo stuit ik op Gocheganas, slechts een klein uurtje van de hoofdstad gelegen. Gocheganas is een nature reserve vol wildlife en we slapen in een bijzonder chalet met rieten dak. Er zijn een hoop wandel- en safari mogelijkheden en een wellness gedeelte met prachtig zwembad, helaas zijn wij verdwaald en komen we pas laat in de avond aan. De omgeving is echter prachtig! De lodge ligt op een heuvel en vanaf de bar zien we een neushoorn lopen. Een beetje verdrietig ga ik slapen en de volgende ochtend vliegen we terug naar ons Nederland, met een hoofd vol herinneringen en dromen vol dieren. Namibië, je bent bijzonder mooi.

accommodatie namibië

accommodatie namibië

accommodatie namibië

accommodatie namibië

accommodatie namibië

Afrika, DESTINATIONS, Hotspots, Must Sleep, Namibië, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Tips & Inspiration, Wildlife

Leave a reply

39 comments

 1. Caro 27 september, 2016 at 07:48 Beantwoorden

  Wat een mooie lodges hebben jullie gehad! Heel leuk om te zien dat we op veel dezelfde plekken zijn geweest maar op totaal andere plekjes geslapen hebben. Gocheganas is denk ik wel mijn favoriet als ik naar jullie foto’s kijk. Het zwembad daar ook, wauw!

  • Laura 27 september, 2016 at 07:50 Beantwoorden

   Jaaa, ik ben benieuwd waar jij hebt geslapen? Achteraf had ik nog wel vaker willen kamperen, al is het ontdekken van die bijzondere plekjes ook heel tof natuurlijk. En heb de afgelopen twee weken gekampeerd in Canada, haha! Grappig dat Gocheganas je favoriet is, ik ben zelf helemaal fan van Spitzkoppe, Etendeka en Pelican Point. En Moon Mountain Lodge. En en en. Alles was zo leuk!

 2. Floortje 27 september, 2016 at 07:51 Beantwoorden

  Wat een heerlijk artikel met prachtige foto’s . En wat ben ik blij dat deze vandaag online komt. A.s donderdag vertrek ik voor 3 weken naar Kaapstad en Namibië en een deel vd overnachtigingen die jij hebt gehad, staan ook voor ons op de planning. Zucht, ik kan niet wachten ?

 3. Yvonne 27 september, 2016 at 19:26 Beantwoorden

  Wat fijn om meteen al op zo’n mooie plek te overnachten in Windhoek. Het KLINKT ook meer als een dorp. ;) Zo’n daktent… daar zou ik eerst even over moeten slapen, misschien zonder kids… maar die foto met die melkweg er zo mooi boven, die doet me toch weer erg twijfelen, heel gaaf hoor!

 4. Eva 28 september, 2016 at 15:14 Beantwoorden

  Wat een heerlijke mix van prachtige en stijlvolle accommodaties en pure campsites om te kamperen. Ik ga de man eens overhalen om ook die kant op te gaan. Afrika trekt hem (nog) niet zo, maar met dit artikel ben je toch zo overtuigd? TOCH?

 5. Hanneke 29 september, 2016 at 14:31 Beantwoorden

  Verliefd op je prachtige reportage. Echt onbeschrijfelijk mooi heb je dat gemaakt. De foto’s, de verhalen.
  Namibië heeft me altijd wel getrokken. Ik zou er ooit (in een ver verleden) stage gaan lopen, maar dat ging niet door.
  Nu jaren, jaren later zou dit toch nog wel eens een droombestemming zijn. En dan…kamperen natuurlijk. Met de kinderen uiteraard. Lijkt me een top-ervaring. Bedankt voor al je inspiratie Laura.

 6. Moor 4 oktober, 2016 at 11:52 Beantwoorden

  Hi Laura, wat een fantastisch reisverslag! Dit helpt heel erg goed bij de planning van onze Namibie reis! Wij zouden ook graag de tentjeep met lodges combineren, hebben jullie dit de gehele reis afgewisseld? Of ook deels een gewone jeep gehuurd?

  • Laura 4 oktober, 2016 at 12:22 Beantwoorden

   Hoi Moor! Nee dat is niet te doen (alle verhuurmaatschappijen zitten in Windhoek) maar de tent is gewoon ingeklapt op de auto als je rijdt, dus daar heb je helemaal geen last van! Veel plezier alvast!

 7. Carolien 23 mei, 2017 at 19:10 Beantwoorden

  Gaaf zeg! Wij overwegen een selfdribe met daktent door Namibië. Wanneer was jij er? Wij zijn afhankelijk van onze zomer maanden dus winter daar. Vroeg me af hoe koud de nachten zijn en of je dan kunt zwemmen.. enne…vond je het ‘s nachts niet eng in de tent met die wilde dieren?

  • Laura 25 mei, 2017 at 18:53 Beantwoorden

   Oh ik heb de helft gemist van de vragen, haha! Ik vond de nachten niet te koud. Lekker tegen elkaar aan kruipen onder een dikke deken met een pyjama aan, en het warmt snel op! Ik vond de eerste nacht heel eng (die geluiden!) maar het went. Het is spannend op een leuke manier! Erg bijzonder om in de ochtend alle pootafdrukken te analyseren, haha!

   Ik heb niet gezwommen trouwens, het is niet echt een zwemland. Maar juni was top, want het is droger en dan zie je veel meer dieren!

 8. Maartje Vugts 8 oktober, 2017 at 14:02 Beantwoorden

  Hi Laura,

  In mijn zoektocht naar reizen met een 4×4 met tent in Namibië kwam ik op jouw blog. Wauw wat een mooie en bijzondere locaties! Wij willen 3 weken rondreizen van Namibië naar Kaapstad. Ik vroeg me af welke route jullie hebben afgelegd in Namibië. Ik ga ook zeker een kijkje nemen bij The Cardboard Box, goede tip! Groetjes, Maartje

  • Laura 20 oktober, 2017 at 17:13 Beantwoorden

   Hoi hoi, de route staat hierin beschreven! :) Van Windhoek naar Etosha naar Damaraland naar Spitzkoppe naar Swakopmund naar Sossusvlei! Er zijn meer blogs met informatie! Als je meer wilt weten help ik je graag, het is er zo mooi!

Post a new comment

Lees ook: