TRAVEL / België – 5x favoriet in Leuven

29
Leuven

Ik wandelde laatst een weekend rond in het gezellige Leuven en werd blij verrast door deze bijzonder mooie stad. Leuven heeft een mix van een bruisend studentenleven en eeuwenoude geschiedenis, groene oases van rust en pleinen vol gezellige terrasjes, Ik deel mijn vijf fijnste plekjes in Leuven.

De Kruidtuin

Met stip op één: de Hortus Botanicus Lovaniensis, ook wel Kruidtuin genoemd. Het is de oudste botanische tuin van België (1738) en ik vond het er fantastisch. In elke stad kijk ik altijd even of ze een botanische tuin hebben en ook altijd valt het stiekem een beetje tegen. Hier niet. Ik deed er zelfs inspiratie op voor mijn droomhuis. Remember mijn later als ik groot ben doel? Ik wil een kashuis. In deze tuin staan echt fantastisch mooie glazen huizen vol tropisch groen. Ik zag m’n meubels er al staan. Ook in de tuin zelf dwaalde ik heel gelukkig rond. We zijn zelfs een paar keer teruggegaan in het weekend, gewoon omdat het er zo fijn is!

Leuven

Leuven

Leuven

Abdij van Park

Deze eeuwenoude abdij staat in Heverlee, een dorp vlak naast Leuven. Vanuit de bruisende studentenstad ben je zo in deze oase van rust. Met de wind in mijn haren trapte ik me een weg op m’n huurfiets door landerijen, weiden en langs vijvers en kwam uit op dit mooie plekje. Aanrader.

Leuven

Leuven

Groot Begijnhof

Een must in Leuven, maar het is dan ook wel een prachtig hof. Je waant je eeuwen terug wanneer je hier ronddwaalt. Het is niet voor niets Unesco Werelderfgoed, dit betoverende stukje pure rust midden in de stad. Het hof bestaat uit een aaneenschakelijk van straatjes, pleintjes, tuinen en parkjes omgeven door karakteristieke huizen van zandsteen. Hoe fantastisch is het dat je hier nu als student kan wonen? Als ik dat had geweten had ik tien jaar geleden mijn studentenkamer in Leeuwarden graag omgeruild. Hoe bekend ook: niet overslaan.

Leuven

Leuven

Leuven

Klein Begijnhof

Ja, mijn favoriete plekjes in de stad bestaan gewoon uit oude hofjes en tuinen. Zo ook het minder bekende Klein Begijnhof in het noorden van de stad. Ook hier vind je karakteristieke straatjes. En een rode poes. Hij keek me aan alsof hij op schoot wilde, ik plofte midden in zo’n oud straatje neer en had gelijk. Fijne geluksmomentjes.

Leuven

Leuven

Abdij van Keizersberg

Deze abdij is ook al zo wonderschoon. Wij liepen er rond en kwamen niemand tegen. Ik danste rondom het klooster, keek in diepe verlaten waterputten, deed een wens, schrok van twee verlaten oude kinderschoentjes op een bankje en de zoemende bijenkorven en genoot van al het groen en het mooie uitzicht over Leuven. Een bijzonder plekje.

Leuven

Leuven

Bonusmateriaal

Voor het geval jullie de hofjes en kloosters zat zijn: Leuven centrum is ook simpelweg prachtig. Het leeft. Mijn favoriete straatjes zijn de Parijsstraat, een lange straat vol vintage winkels en goede bakkerijtjes, en de Muntstraat, een oneindig smal foodstraatje. Borrelen doe je tussen de duizenden studenten op de Oude Markt, een plein vol terrassen en de langste toog ter wereld. Sluit aan, bestel een bijzonder biertje, kijk eens om je heen en geniet. Laatste tip: de studentenbibliotheek. Impressive!

Leuven

SAMSUNG CSC

Leuven

Leuven

België, Citytrip, DESTINATIONS, Europa, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

29 comments

 1. Patricia 13 oktober, 2015 at 08:51 Beantwoorden

  Wow, zo leuk om mijn geboortestad eens door nieuwe ogen te zien! Ik heb in Leuven op de middelbare school gezeten en heb er 5 jaar op kot gezeten, en dat waren mooie jaren maar erna ben ik naar Londen verhuisd en toen voelde het pittoreske Leuven plots wel heel klein. Intussen woon ik in Antwerpen (hier is het ook prachtig) en kom ik maar weinig in Leuven wanneer het niet bij vrienden thuis is. Maar aan die plaatsen die je post hangen zo veel herinneringen vast voor mij. Middagen op de middelbare school in de Kruidtuin, met mijn eerste lief naar zijn huis wandelen via de Keizersberg, het trouwfeest van mijn beste vrienden in het Begijnhof, blokperiodes in de universiteitsbibliotheek. Dank je voor deze dosis nostalgie :) x

  • Laura 13 oktober, 2015 at 10:48 Beantwoorden

   Aaaaaah, dit vind ik super leuk. Snap ik, soms zie je het zelf niet meer omdat je het zo gewoon bent! En leuk, wanneer woonde je in Londen? Heb er ook gewoond namelijk!

 2. Ester 13 oktober, 2015 at 09:39 Beantwoorden

  Leuven is heel schattig, ik fiets er weleens heen vanuit Brussel (mooie route) om vervolgens te genieten van een terrasje. Ze hebben er ook aardig wat goede ijssalons met heerlijk Italiaanse ijsjes. Maar ik moet wel zeggen, op zondag is de stad minder bruisend zo niet aardig uitgestorven. Belgische studenten zijn over het algemeen slechts ‘op kot’ gedurende de week, en zodra colleges zijn afgelopen vliegen ze weer terug naar hun ouders voor het weekend.

 3. Wannderful 14 november, 2015 at 14:58 Beantwoorden

  Prachtige plekken in Leuven! En nog twee tips: het Arenbergkasteel in het Arenbergpark (Heverlee ) en de stadsbibliotheek, in het modernistische Tweebronnengebouw van Henri van de Velde in de Diestsestraat.?

 4. Lizet 18 november, 2015 at 10:18 Beantwoorden

  Oké, dit is dus echt om de hoek bij mij he. Ik heb nu vet goedkope treintickets voor heel België, ik moet daar echt werk van gaan maken. Mijn huisgenoot heeft daar dus wel drie jaar ‘op kot’ gezeten, dus die sleep ik wel mee als persoonlijke tourguide!

Post a new comment

Lees ook:

Fridiary #19

Fridiary o’clock! Het dagboekje op vrijdag. Persoonlijke nootjes. Een klein kijkje in mijn leven. Grootse dagboekjes met kleine momentjes. In mijn vorige Fridiary deelde ik ...