TRAVEL / Banff & Jasper National Park, Canada – Alles over reizen met een camper door Canada

33

“Het is vroeg in de ochtend. Ik warm mijn handen aan een beker met hete koffie. Ik blaas de damp zachtjes weg en neem een slok, terwijl ik zoek naar een teken van beweging in het mistige landschap. Wolken liggen als een deken over de boomtoppen. De bergen kleuren rood, sneeuwtoppen lijken licht te geven. De zon laat zich voorzichtig zien en de mist lost langzaam op onder haar warme stralen. Een gevoel van dankbaarheid overspoelt me wanneer haar stralen speels door de bomen schieten, om en om, en ik glimlach. Langzaam volgen we een verlaten weg, omgeven door bossen en een helderblauw meer in de verte. Plots beweegt er iets in mijn ooghoek. Ik voel mijn adem stokken en knipper nog eens met mijn ogen…

Hallo beer.”

canada-56

canada-57

beer canada

beer canada

Rijdende hotelkamer

Eindelijk is het moment daar. We besluiten via Travelhome (handig!) een camper te huren in Canada en een reis door Alberta te maken. Een droom was het en een droom bleek het. Canada is een camperland bij uitstek en waarschijnlijk een van de beste landen in de wereld om een camperreis te maken. Wat was het bijzonder mooi. Wat is het anders dan alle reizen die ik eerder maakte.

We halen de camper op bij Fraserway in Calgary en ik schrik een beetje van het formaat. Wat is het een bakbeest! Best wel heel fijn voor een keer, zo’n luxe camper. Wanneer je stilstaat maak je ‘m zelfs nog een stuk breder door simpelweg op een knop te drukken. Ik kijk m’n ogen uit! De camper is voorzien van alles dat je je maar kunt bedenken en nodig denkt te hebben; verwarming, een douche en toilet, handdoeken, beddengoed, keukengerei… Net een rijdende hotelkamer!

img_9081

canada-14

canada-13

canada-31

canada-30

canada-16

canada-12

canada-32

Hoe is het rijden en kamperen met zo’n grote camper in Canada nou echt?

Op de weg heb je niet het idee dat je met zo’n grote camper rijdt. De wegen, parkeerplaatsen en camperplaatsen in Canada zijn hier tenslotte voor gemaakt – alles is ruimer en breder. De wegen slingeren zich een weg door bergen, langs rivieren, meren en watervallen en door eindeloze bossen. Banff is prachtig, maar Jasper steelt mijn hart. Ook maken we een uitstapje naar Yoho National Park. De bladeren kleuren al langzaam oranje en ik ben in een constante staat van verwondering. Wat is de wereld toch mooi.

Voor alle nationale parken in Canada is een parkpas vereist. Tip: soms vind je deze op Marktplaats. Helaas is wildkamperen verboden in de nationale parken, maar gelukkig zijn de campings niet te vergelijken met de campings in Nederland en Europa. Bijna alle campings worden beheerd door Parks Canada. Op een bepaalde datum in het jaar gaat deze site open en moet je er snel bij zijn om de mooiste plekken te reserveren. Op de bonnefooi aan komen rijden is ook geen probleem, maar zorg wel dat je vroeg in de middag komt – zeker in het hoogseizoen. September is een fantastische maand om door Canada te reizen. Ik geniet enorm van de mooie Indian Summer met haar kleurende bossen, zalm vissende beren en vrij lege campings. Het hoogseizoen begint in mei tot half oktober, waardoor er in september wel wat campings gesloten zijn.

De camperplaatsen zijn ontzettend ruim en omgeven door hoge bomen, zodat je het gevoel hebt alleen in de natuur te staan. De meeste plaatsen hebben een eigen picknicktafel en een fire pit, en op de camping is een grote plek waar je houtblokken kunt verzamelen. Wanneer je vuur wilt maken moet je wel een fire permit kopen. Sommige camperplaatsen hebben elektriciteit en water, maar ik koos meestal voor een tentplaats zonder stroom omdat dit veel mooiere plekken zijn. Overal staan waarschuwingen voor beren en het is soms nog best spannend om dan buiten rond te lopen.


canada-19

canada-22

canada-20

canada-36

canada-44

canada-38

Dagritme

Al gauw vinden we ons ritme. Door de jetlag zijn we iedere ochtend rond 5:30 klaarwakker. Ik schiet warme kleren aan, er wordt koffie gezet en met ieder een dampende kop en een brownie van de plaatselijke bakker in onze hand kruipen we in de autostoelen, klaar om te gaan. We beginnen te rijden wanneer de zon net opkomt en terwijl de bergen rood kleuren en het vroege ochtendlicht speels door de bossen schijnt, speuren we de omgeving af naar beren.

Wanneer de zon hoger aan de hemel staat parkeren we de camper op het mooiste plekje dat we kunnen vinden en gaan we uitgebreid douchen en ontbijten. Vervolgens rijden we naar de mooiste meren, wandelen we door de bergen, zoeken we nog meer dieren en genieten we van wat de eindeloze wegen ons dan ook brengen.

Rond een uurtje of 16:00 doen we boodschappen en rijden we door naar de volgende camping, waar we ons installeren voor de avond. Stoelen uitklappen, camper uitschuiven, hout hakken en ik schenk een wijntje in terwijl Robert het vuur opstookt. Het koken in de camper, deels in de buitenlucht op het vuur en deels in de keuken, is prima te doen. Alles passeert de revue – van een goede steak en geroosterde banaan met chocola tot een compleet Indische rijsttafel. Vervolgens geniet ik nog na van het knetterende vuur, de sterren, een boek, goede gesprekken en de geluiden uit het bos en kruip ik vroeg onder de wol om de volgende ochtend weer op berenjacht te gaan. Het ritme brengt rust en ik geniet intens van het prachtige Banff & Jasper National Park.

canada-4

canada-20

canada-37

canada-1

canada-29

canada-33

canada-34

Afgelopen zomer kochten we onze eigen oldtimer camper (die beduidend kleiner is, maar minstens zo knus) – dus dat kamperen leuk is wisten we al. Maar niets gaat boven de vrijheid en het gevoel dat kamperen in Canada me gaf. Binnenkort vertel ik je alles over de route door Banff en Jasper National Park en de campings waar we hebben geslapen!

Heb jij wel eens een camperreis gemaakt?

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door Icelandair, Travelhome en Travel Alberta.

Alberta, Canada, DESTINATIONS, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

33 comments

 1. Eva 21 november, 2016 at 08:56 Beantwoorden

  Zo gaaf! Ik ga volgend jaar met een camper door nieuw-zeeland reizen, dus dit is een mooi voorproefje ;) Zo knus! Canada lijkt me ook een fantastisch land om per camper te ontdekken.

 2. Simone 21 november, 2016 at 10:44 Beantwoorden

  Jeetje, wat is dit prachtig en bijzonder zeg. Deze reis gaat linea recta op mijn Bucket List. Ik wilde sowieso al naar Canada, maar nu nog meer. En wat heb je prachtige foto’s gemaakt. Het voelt bijna alsof ik zelf daar ben. Al denk ik ook dat dat door je prachtige manier van schrijven komt. Top artikel!

 3. Maris 21 november, 2016 at 11:17 Beantwoorden

  Super gaaf allemaal! Canada lijkt me echt een prachtig land en een kamper de ideale manier om het te verkennen. Ik denk dat je met een huur auto en hotels toch een groot deel van de sfeer die jij zo mooi beschrijft zou missen. Wat denk jij?

  • Laura 21 november, 2016 at 20:17 Beantwoorden

   Jaaaa, klopt helemaal! Wij hebben 1 nacht in een soort lodge naast een prachtig meer geslapen en hoe mooi ook, dat was echt heel anders. Het vrije gevoel van kamperen, buitenlucht, natuur, kampvuur mist dan echt!

 4. Anne - Ditisanne.nl 22 november, 2016 at 18:49 Beantwoorden

  Oef, wat een fantastisch mooie foto’s, echt heel mooi!
  Ik heb nooit een camperreis gemaakt, we hebben wel overwogen om komend jaar een romdreis Amerika of Canada te maken maar dan gewoon per auto.
  Inmiddels is het Zuid-Afrika geworden maar wie weet in de toekomst! ?

 5. Par 22 november, 2016 at 22:48 Beantwoorden

  Wat een mooie foto’s. Dit jaar ben ik met een camper 4 weken door Zuid Afrika getrokken. En voor volgend jaar is de camperreis naar net geboekt. Dis jouw blog komt mij mooi van pas daarvoor?

 6. roos 23 november, 2016 at 08:23 Beantwoorden

  hela Laura,

  Wat een gave trip & foto’s. Zou leuk zijn als je de route die je hebt gereden ook precies deelt:) En waar heb je de camper precies gehuurd? Wat een gaaf ding!

  • Laura 23 november, 2016 at 08:57 Beantwoorden

   Ja, onderaan staat dat ik de route en campings binnenkort deel! En bovenaan staat een link in de tekst naar de site waar ik de camper gehuurd heb (Fraserway via Travelhome.nl)

 7. Stéphanie 23 november, 2016 at 19:05 Beantwoorden

  O heerlijk wegdromen als ik deze prachtige foto’s zie. Alsof ik er weer ben. Canada is de perfecte bestemming voor een roadtrip vind ik. Ik heb in Canada nu twee keer gekozen voor auto+diverse accommodaties maar ik zou graag nog eens met de camper willen rondtrekken door Canada. Nog meer vrijheid en nog meer natuur! :)

  • Laura 26 november, 2016 at 16:54 Beantwoorden

   Ja, klopt! Ze zijn vast blij met het uitgebreide artikel, ik krijg er niet voor betaald. Het was een deels individuele persreis op eigen initiatief en dit staat wederom vermeld onderaan het artikel! :)

 8. Pardede 11 januari, 2017 at 16:46 Beantwoorden

  Zou leuk zijn als je de route die je hebt gereden deelt, samen met de campings die je bezocht heb. Voor dit jaar staat o.a. een camperreis doorWest Canada op mijn reislijst. Dus camping info etc. zou goed van pas komen.
  Voor de rest eer reislustig jaar toegewenst.

 9. jana 11 juni, 2017 at 18:10 Beantwoorden

  Heel leuk artikel en mooi foto’s!
  Wij hebben thuis een camper dus wij gaan altijd eigenlijk op camperreizen!
  Next trip die op de planning staat is Noorwegen :)

Post a new comment

Lees ook: