TRAVEL / Azië – de food markets van Taiwan

31
Taiwan food market

Ik was vorige maand in het bijzondere Taiwan. Taiwan raakte me. Het is vrijwel onontdekt door westerlingen en dat is precies waar ik van hou. Zo puur. Ook hebben we er ontzettend goed gegeten. Als je Taiwan zegt, zeg je food markets!

De night markets van Taiwan

In Azië vind je, terecht, de meest bekende food markets van de wereld. Ook elke stad in Taiwan heeft meerdere dagelijkse night markets. Night markets bestaan vooral uit één ding: eten. Mijn favoriete bezigheid op reis. Je zweeft er van kraam naar kraam en eet er allerlei kleine hapjes (xiaochi). Honderden kraampjes wisselen zich af en de geuren verwelkomen je al van ver. Daarnaast zijn Taiwanezen gek op een spelletje en zie je mannen in pak en in poezenjurkjes gehulde vrouwen op waterballonnen schieten, naar knuffels hengelen en vuurwerk afsteken. Een feest voor het oog. En het eten? Waanzinnig goed! De meest vreemde combinaties komen voorbij en eigenlijk zou je alles eens moeten proberen. Eat as the locals do, dus wij volgen ze naar de lokale marktjes. Met mijn blonde haar trek ik overal de aandacht en ik merk dat er écht bijna geen westerlingen door Taiwan reizen. Zo bijzonder!

De meest onderscheidende geur die je tegemoet komt is die van stinky tofu. En ja, dat stinkt behoorlijk! Maar laat je niet misleiden door de naam en de geur. Ik vind het eigenlijk best lekker! Ook raak ik verslaafd aan het Taiwaneze broodje hotdog: een broodje gemaakt van plakkerige rijst met een vers gebarbecued worstje en pittige chilisaus. Mijn favoriet zijn de soup dumplings, smakelijke deegbolletjes gevuld met vlees en bouillon of andere verse ingrediënten en gestoomd in bamboemanden. De buns, te vergelijken met een broodje bapao, zijn ook een goede lunch. Verder geniet ik van de ijsjes van dertig centimeter hoog, gefrituurde oreo’s, zoete aardappelballetjes en andere hilarische combinaties. Ik wandel door langs kramen vol verse vis, vlees en vers fruit en drink bubble tea, Taiwan beer en verse fruitsapjes.

Taiwan food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Favoriete food markets in Taiwan

In de Aziatische metropool Taipei ga je naar de Raohe Street night market, onze favoriet! Het is de oudste night market van Taiwan en je vind er overheerlijke hapjes en gastvrije locals. Het is een zeshonderd meter lange en smalle straat vol kraampjes. De sfeer is onbeschrijflijk. Ik kreeg er een ultiem reisgevoel van. De Shilin night market en de kleine maar fijne Keelung Temple night market zijn ook absolute aanraders. De allerbeste dumplings eet je trouwens bij restaurant Din Tai Fung in de 101 tower mét Michelin ster. Een ster voor dumplings, hoe tof is dat? Ik kon uren blijven kijken naar de ijverige koks die met passie de twaalf vouwtjes in ontelbare dumplings maken. Het zijn de lekkerste dumplings die ik ooit heb gegeten.

In Hualien vind je naast de bekende (en prachtige) Taroko Gorge ook een hele fijne stad én fijne markten. Wij dwalen rond op de Zhiqiang night market en de Jin-Zuan night market. De sfeer is bij beide weer heel gemoedelijk en ook hier vind je weer de meest bijzondere lokale gerechten. Bij Gongzheng Baozi, een klein afhaaltentje in downtown Hualien, koop je voor een stuiver de allerlekkerste buns van Taiwan!

In Kaoshiung ga je naar de Liouhe night market. Een andere fijne tip is de Ruifeng night market in het noorden van de stad, de populairste markt onder de locals.

De hoofdstraat van Kenting, het zuidelijkste puntje van Taiwan met haar mooie stranden, verandert elke nacht in de oneindige Kenting Street night market. Dit is één van de betere night markets in Taiwan. De vele stalletjes staan half op de stoep en de auto’s en scooters razen ondertussen langs je heen. Ik vond het waanzinnig tof om hier rond te lopen.

Nu heb ik honger.

Food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Taiwan food market

Azië, Citytrip, DESTINATIONS, Local Life, Taiwan, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

31 comments

 1. Yvon 24 oktober, 2015 at 12:04 Beantwoorden

  Wat ontzettend leuk om te lezen wat je zoal gegeten hebt en wat je er van vond. Ook zoveel dat ik herken! De xiaolongbao (de dumplings met vlees & bouillon), de Taiwanese hotdog (nom!) en de bubble tea <3 Allemaal dingen die ik hier ook graag eet.

  Vond je de chou doufu echt te doen?

  Doe nog maar zo'n food blog Laura, heerlijk! :)

 2. Matthijs 24 oktober, 2015 at 15:47 Beantwoorden

  Niet alleen jij hebt honger gekregen bij het schrijven van het artikel, nu heb ik ook honger! ;) De nachtmarkten van Taiwan vond ik net zo fantastisch en je blijft telkens maar nieuwe dingen proberen. :D Op de Shilin Nightmarket at ik trouwens heerlijke gefrituurde kip…populair maar lekker!

 3. Tikva 24 oktober, 2015 at 17:02 Beantwoorden

  Wat een leuke post!, ik waan met even in azie met deze herkenbare foto’s en leuk die verhalen over eten. Dat ijsje van 30 cm krijg je dat wel snel genoeg op dan voor het gesmolten is?

 4. Marissa 25 oktober, 2015 at 14:19 Beantwoorden

  Wauw, echt bijzonder om te zien! Ik heb het nog nooit op deze manier gezien. Wel kleine kraampjes in de straatjes van Bali, maar nog nooit zo. Lijkt me echt heel indrukwekkend om daar rond te lopen!

 5. Stéphanie | Expeditie Aardbol 25 oktober, 2015 at 16:53 Beantwoorden

  Aaah, spot ik daar Din Tai Fung?? Mijn absolute favoriet in Azië. Daar moet ik altijd een hapje eten als ik een filiaal hebben. Mijn favoriet waren inderdaad ook de soepdumplings, zo jammer dat je er voor naar Azië moet. (Niet omdat Azië zo vervelend is, maar dat je ze niet bij de chinees op de hoek kan krijgen natuurlijk ;).)

 6. Eva 28 oktober, 2015 at 20:17 Beantwoorden

  Wat ontzettend leuk hoe je het beschrijft, alsof ik er zelf ben.. Je hebt echt zo een enorm talent voor het vertellen van verhalen :) stiekem wel jaloers op die kracht!

 7. Lizet 18 november, 2015 at 10:05 Beantwoorden

  Oooh, food markets in Azië zijn zo fijn!! Food markets in het algemeen, maar Aziatische hebben inderdaad iets speciaals. Het is zo sociaal en open. En het eten is zo goedkoop. Je vraagt je dan echt af waarom wij zonodig om zes uur ‘s avonds achter gesloten deuren onze stamppot of Chicken Tonight naar binnen moeten werken, terwijl zulke dingen ook bestaan. Westerlingen zijn wat dat betreft best stom, eigenlijk.

Post a new comment

Lees ook:

TRAVEL / Zuid Afrika: de Tafelberg

“Table Mountain is the defining visual icon of Cape Town and South Africa. It has been the backdrop to the unfolding of South African history. ...