TRAVEL / Great Ocean Road, Australië – een Ozzie road trip in 7 dagen: de highlights

18

De afgelopen vijf weken heb ik door Australië, Nieuw-Zeeland en Hong Kong gereisd en wat was het overweldigend mooi. Ik moet de hele reis nog even verwerken en begin daarom gewoon bij het begin van deze reis: de Great Ocean Road in Australië!

Omdat Nieuw-Zeeland zo’n 928982383 uur vliegen is besluiten ik de vlucht met Cathay Pacific op een slimme manier op te splitsen. Life well travelled, zoals Cathay Pacific dat zo mooi zegt! Het was zo fijn op deze manier, ik zal binnenkort uitgebreider over deze vluchten schrijven. Op de heenweg plan ik een stop over in Melbourne en blijf ik acht dagen plakken om zo alle tijd te nemen voor de Great Ocean Road, en op de terugweg plak ik er een paar dagen Hong Kong aan vast. Een fantastisch idee, al zeg ik het zelf.

Road trippen door Australië: de Great Ocean Road

In Nieuw-Zeeland huur ik een Land Rover Defender met daktent om daar 2,5 week te kunnen kamperen en ik besluit daarom om in Australië een comfortabele auto te huren en te slapen in bijzondere hotels. Ik huur de auto zoals altijd bij Sunny Cars en ga op een echte road trip langs alle hoogtepunten van de Great Ocean Road! Sunny Cars blijft favoriet als autohuur organisatie, vooral omdat ze een all-in formule hanteren en je zo nooit voor verrassingen komt te staan. Ik mocht de auto zelfs een dag eerder ophalen omdat de aankomst laat in de avond zo vlot verliep en ik toevallig zag dat ze nog open waren.

De meeste mensen rijden deze route in zo’n drie dagen, ik besluit er echt een volle week voor uit te trekken zodat ik overal twee nachtjes kan slapen en zo alle tijd heb om dit stukje Australië te ontdekken. M’n eerste keer Australië that is! Ik hou niet van snel door een land reizen en daarom vind ik een eigen auto om mee te road trippen zo fijn, zeker wanneer je genoeg tijd uittrekt. Het geeft zo’n gevoel van vrijheid om zomaar ergens af te slaan en kleine weggetjes te ontdekken zonder dat je haast hebt. Vandaag deel ik mijn persoonlijke favorieten en hoogtepunten van de Great Ocean Road in Australië, inclusief een shitload aan foto’s. Enjoy!

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-9

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-9

De Great Ocean Road: onze route

Na een nacht vlakbij het vliegveld, een volle dag en nacht in Melbourne stap ik op de tweede ochtend in m’n huurauto. Great Ocean Road, here I come! De globale route loopt van Torquay langs de kust tot Port Fairy, met uitstapjes naar het Otway National Park en Lake Elizabeth. Ik heb overal ontzettend veel zijweggetjes genomen en doelloos rondgereden, dat was ZO leuk. Het verbaasde me echt dat ik veel verlaten plekjes en oneindige onbekende weggetjes heb gevonden, ondanks dat dit een enorm toeristische route is. Vanuit Port Fairy rijd ik uiteindelijk in één dag via het binnenland terug naar Melbourne Airport om onze nachtvlucht naar Christchurch te halen.

route great ocean road

 

Melbourne

De eerste stop is natuurlijk Melbourne en ik vind het een fijne stad om even in rond te dwalen. Ik slaap hier in het mooie Adelphi hotel dat midden in het centrum ligt, eet er heerlijke dumplings in China Town en geniet van de zon op de verschillende roof top bars en aan de stranden. De eerste en laatste dagen zon trouwens, zoals jullie van me gewend zijn heb ik weer een tyfoon en veel regen geregeld in het altijd zonnige Australië. Cheers! Ik heb trouwens te weinig van Melbourne gezien om er een heel artikel over te kunnen schrijven, maar het is zeker een fijne stad om een tijdje te vertoeven. Wie je er wel meer over kan vertellen is mijn oud-stagiair en collegablogger Leonie, zij heeft hier een half jaar gewoond!

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-3

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-3

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-3

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-3

 

De surfdorpjes

Deze bohemian girl wordt heel blij van surfdorpjes! Zodra ik Melbourne uitrijd en de Great Ocean Road op de borden verschijnt neem ik zo’n beetje elke afslag naar de kleine surfdorpjes vol winkeltjes met mooie merken in overvloed – net zoals gebruinde surfers, hippe restaurantjes en eindeloze verstopte stranden. I like! Mijn favorieten zijn Torquay, Bell’s Beach, Lorne, Fairhaven, Blanket Bay, Princetown en Shipwreck Beach.

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-7

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-8

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-10

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-14

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-40

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-48

 

Great Otway National Park

Ik koos er dus voor om de Great Ocean Road te rijden, deze route baant zich al slingerend een weg vlak langs de oceaan en de prachtige vergezichten zijn ontelbaar. Toch is mijn favoriete plek aan de Great Ocean Road het Great Otway National Park… The Otways. Een enorm oerbos vol reuzenvarens, hoge bomen, koala’s, wallabies, watervallen, heuvels… I’m a forest & mountain kind of girl! Ik vind het hier zo mooi. Er zijn ontelbare hikes door bossen en naar watervallen. Mijn favoriet is de Henderson Falls track. Ik slapap in Qii house, een houten bosvilla uit de jaren ’70 in the middle of nowhere. Ik had hier de hele week wel kunnen vertoeven! Je voelt je hier zo klein, echt een onderdeel van al dat groen om je heen en het was er ook erg rustig. “Some people look at me strange when I say trees talk, but as I walk among them and look uo I feel them watching me, and I listen.”

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-24

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-22

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-25

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-20

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-15

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-16

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-18

great otway national park

 

12 Apostles & Lord Arch Gorge

De hele Great Ocean Road zit vol met afslagen naar allerlei mooie uitzichtpunten, rotsen in het water en stranden. Mocht je willen kiezen (ik had op een gegeven moment al die bogen in het water wel gezien…) kies dan qua bekende highlights voor de 12 Apostles en de Lord Arch Gorge en vergeet verder niet om ook de afslagen te nemen waar géén bordje bij staat. Zo vind ik toevallig een heerlijk rustig wandelplekje met prachtige vergezichten na een wat onduidelijke afslag na de 12 Apostles. Neem gewoon alle afslagen die naar zee leiden! De 12 Apostles zijn erg druk maar wel erg mooi en ik vind de Lord Arch Gorge prachtig omdat je hier uren kunt rondwandelen. Ik beland uiteindelijk op een rots met hoge golven achter me en jullie kunnen vast al raden wat er toen gebeurde…

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-53

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-54

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-49

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-50

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-51

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-52

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-57

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-59

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-58

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-2

 

Koala’s, kangoeroes en andere mooie dieren spotten

Toch wel één van mijn mooiste momenten in Australië: voor het eerst in m’n leven wilde koala’s en kangoeroes spotten! Dit blijkt iets dat ik vervolgens in Nieuw-Zeeland toch wel heb gemist, dat eeuwige zoeken naar mooie dieren. Ik vind dit echt een sport, koala’s zijn vrij moeilijk te zien in de bomen en wanneer je ze dan wel spot geeft dat echt een kick. En ik vind het ook zo gezellig om overal wallabies en kangoeroes te zien! Ik spot een stuk of acht wilde koala’s, een hoop wallabies en enorme kangoeroes met een stoere, brede borst. Best eng soms! En daarnaast een hoop leuke vogels zoals de Kookaburra en de Kaketoe (brutaal joh!) een mierenegel en zelfs een vogelbekdier.

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-56

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-39

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-55

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-36

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-37

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-34

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-31

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-17

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-11

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-44

 

Lake Elizabeth

Op een avond in het boshuis in het Great Otway National Park ben ik aan het Googlen naar bijzondere dieren in Australië en zodoende kom ik erachter dat dit de enige plek op aarde is waar platypus leven. Vogelbekdieren! LOVE IT. Toevallig bijkt er een meer in de buurt te zitten waar een heuse vogelbekdierkolonie woont, Lake Elizabeth. Dat moet ik zien, en off I go. Het meer is niet al te makkelijk te vinden, het regent ontzettend en je moet er vervolgens ook nog naartoe hiken, maar het is zo’n bijzondere plek! Het meer staat vol met dode bomen, het deed me een beetje denken aan een Deadvlei in Namibië in watervorm. Vogelbekdieren zijn ontzettend lastig te spotten maar ik heb zo’n mazzel: op het moment dat ik na de best pittige wandeling bij het meer aankom zwemt er een vogelbekdier langs, pal voor m’n neus. Ik wandel vervolgens nog uren rondom het meer en staar alleen maar naar het water, maar ze hebben zich daarna niet meer laten zien. Wat een geluk!

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-29

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-27

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-26

 

De General Stores

Het klinkt gek maar dit is echt ‘t vermelden waard: zo’n beetje elk dorpje en stad aan de Great Ocean Road (en wellicht in heel Australië?) heeft een buurtwinkel dat de ‘General Store’ heet. Ze hebben vaak een klein assortiment aan producten zoals brood en blikvoer, maar OOK altijd een klein café met overheerlijke huisgemaakte belegde broodjes, taartjes, koffie, sapjes… Zo lekker én heel betaalbaar! Fijne tip voor ontbijt en lunch dus, ze zitten zo’n beetje overal. M’n lievelings zit in het dorp Princetown en bij die in het afgelegen dorp Forrest eet ik de lekkerste tosti met zelfgemaakte chutney ooit. Tegenover deze General Store zit trouwens ook een super leuke bierbrouwerij, de Forrest Brewery, waar ik lekkere biertjes voor onderweg heb gekocht. Doen!

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-3

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-2

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-4

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-1

 

De binnenwegen – go inlands!

Als er iets is dat ik leuk vind is het zomaar ergens afslaan en een land ontdekken buiten de, cliché genoemde, gebaande paden. Expres verdwalen, daar hou ik van en dat doe ik dan ook regelmatig. In het Great Otway National Park neem ik bergweggetjes die niet eens op de kaart staan en kom ik urenlang niemand tegen en ik rijd regelmatig van de Great Ocean Road af om boerenweggetjes te volgen. Hier kom ik meer koala’s en kangoeroes tegen dan langs de bekende weg en ik spot zelfs een echidna! Ik rijd in één keer van onze eindbestemming Port Fairy terug naar Melbourne en neem hiervoor de binnenwegen. Onverwachts zie ik hier zelfs een roze zoutmeer tussen de oneindige valleien! Gewoon doen dus.

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-65

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-10

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-30

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-35

 

Port Fairy & het Tower Hill Nature Reserve

Ik eindig de route in het kleine vissersdorp Port Fairy, waar ik in het bijzondere Drift House slaap. Stéphanie, een Nederlands vriendinnetje, woont al lange tijd in Adelaide en zij komt me hier samen met haar vriend opzoeken. ZO LEUK! Heel fijn om haar weer te zien en we dwalen de hele dag rond in dit schattige dorpje aan de kust. We eten er de lekkerste pizza OOIT bij Coffin Sally en kletsen dagenlang bij. Ook wandelen we een halve dag rond in het Tower Hill Nature Reserve, waar Robert leert boomerang-en van een echte aboriginal en waar twee emu’s ons kilometerslang vergezellen op onze wandeling. Fijn einde van een fijne reis!

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-63

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-61

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-64

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-6

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-8

*Mijn vlucht is gesponsord door Cathay Pacific, de huurauto door Sunny Cars.

Australië, Oceania, TRAVEL, Travel Must Do's, Travel Stories

Leave a reply

18 comments

 1. Cherelle 7 april, 2018 at 08:19 Beantwoorden

  Hi!

  Toevallig wil ik binnenkort ook een item plaatsen over de GOR, super leuk om te zien hoe jij hem hebt ervaren :)

  Ik vroeg mij af met welke camera & lenzen jij op reis gebruikt? Sindskort volg ik een fotografiecursus om mijn reisfoto’s wat op te krikken. Misschien heb jij wat tips?
  Alvast bedankt en superleuk artikel!!

  Groetjes Cherelle

 2. Natasja 9 april, 2018 at 09:44 Beantwoorden

  Heerlijke foto’s en fijn verslag Laura! Heb zelf de route ooit in een dag of 3 afgelegd en helaas minder van de dorpjes erom heen ontdekt. Maar de route is prachtig.

  Liefde ook voor de kangoeroes en koala’s in Australië, tof dat jullie zelfs een vogelbekdier hebben gespot!

 3. Eva 12 april, 2018 at 15:24 Beantwoorden

  Ik vind dit ZO’N fijne post! De foto’s zijn prachtig (maar ben niet anders van je gewend) en de verhalen natuurlijk ook. Ik wil naar dat houten hutje en de general stores. Ik wil mijn eigen general store openen. En ik wil platypus zien en koala’s! En de bossen in en me klein voelen bij alle grote bomen.

 4. Yvonne 29 april, 2018 at 15:10 Beantwoorden

  A trip down memory lane voor mij. En wat goed dat je je maar hebt beperkt tot dit relatief kleine stukje! Australië is veel te groot om veel meer in zo’n kort verblijf van een week te proppen, je kunt toch nooit alles zien. Ik heb als backpacker ook ooit een dag of 10 gedaan over het stuk van Melbourne naar Adelaide. En daarbij ook het geluk gehad van reizen met de auto en de vrijheid om van de gebaande paadjes te gaan. Heerlijk om jouw foto’s te zien en ook hierbij weer andere dingen te ontdekken.

Post a new comment

Lees ook: