TRAVEL / Annapurna, Nepal – een onvergetelijke trekking door de Himalaya

49

Ik adem diep in en blaas de frisse lucht zachtjes uit. Stap voor stap begint mijn tocht omhoog. Een geit kijkt me vragend aan en ik hoor Nepali mompelen. Sterke vrouwen met een taaie huid strompelen langs met manden vol aarde op hun rug. In the middle of nowhere doemt een vervallen houten huisje op. Bij de deur staat een prachtig meisje met een perfect ijsje. Stilletjes vraag ik me af hoe ze aan zo’n mooi ijsje komt. Ik klim verder tussen de rijstterrassen, buffels en stoffige zandpaden. Knalrode rododendrons verschijnen als een cadeau na iedere zware klim.

De laatste klim voor vandaag. Met mijn ogen naar de grond gericht hap ik naar adem en stap voor stap stijg ik naar ons eindpunt voor vandaag. Australian Camp. Ik strompel naar het grasveld en laat me vallen. Wanneer ik mijn ogen weer open stokt mijn adem. Dit is de mooiste plek op aarde. Ik ben compleet omgeven door de Himalayatoppen. Ik reik mijn hand naar de zon en de besneeuwde pieken lijken slechts op een steenworp afstand. In al hun kracht kijken ze op me neer. Ik voel geluk sidderen door heel mijn lijf.

Robert heeft last van de hoogte en kruipt in bed, ik meng me tussen de guides en eet mee met het traditionele maal; Dhal Bat. Een kat kruipt op mijn schoot. Ha. Zelfs hier weten ze me te vinden. Een nachtrust zoals nooit tevoren doet me fris en fruitig opstaan wanneer het donker is en ik de grillige toppen nauwelijks kan onderscheiden van de pikzwarte nacht. Het is koud. Met een stuk Tibetaans brood klim ik naar het hoogste punt dat ik kan vinden. Plots is daar een zonnestraal. En nog één. Ze stoeien met elkaar, vechtend om wie mijn gezicht mag verwarmen. Ze dansen en groeien en de zon lijkt te ontploffen. Warmte raakt mijn gezicht aan en gele vlekken spelen in de sneeuw, sneeuw dat roze oplicht. Grillige bergranden veranderen in goud en al dat ik kan doen is staren. Magnifiek.

Een beetje verdrietig dat ik deze plek op aarde weer moet verlaten pak ik mijn tas en begin ik aan de volgende tocht. We lopen negen uur per dag en woorden schieten tekort. Hoe moet ik omschrijven wat er zich elke seconde voor me afspeelt? Hoe de oneindige toppen om elke hoek verschijnen en ik telkens reageer alsof ik ze voor het eerst zie? Hoe de glimlach van een rennend kind me raakt? Hoe ik de wolken volg? Hoe puur het is om de mensen op het land te zien werken? Hoe ontzettend lief de bevolking is? Hoe fijn het is om een speels geitje te knuffelen of recht in de ogen van een jonge waterbuffel te mogen kijken? Hoe waanzinnig mooi de natuur is?

Langs kleurrijke dorpen en oneindige rijstvelden dalen we richting Sarangkot. Grillige pieken blijven me volgen. Sarangkot is in zicht. Op het dakterras van ons guesthouse geniet ik van een welverdiend Nepalees biertje. De zon zakt en we kijken neer op Pokhara met de Himalayatoppen in onze rug. Voor ons breekt een wolk de zon in duizend stukjes.

Als een blok val ik in slaap.

De volgende ochtend staan we vroeg om en we klimmen naar de top van Sarangkot. Hier wacht ons nog een spectaculaire zonsopkomst, al komt niets in de buurt van het ochtendgloren in Australian Camp. Wanneer we terug in Pokhara zijn voel ik me euforisch. Dit is één van de mooiste trektochten die ik heb gemaakt in één van de mooiste landen die ik heb gezien. Ik voel me mens, natuur, één met deze aarde.

“You are a child of the universe,
no less than the trees and the stars;
you have a right to be here.
And whether or not it is clear to you,
no doubt the universe is unfolding as it should.

With all its sham, drudgery, and broken dreams,
it is still a beautiful world.
Be cheerful.
Strive to be happy.”

Max Ehrmann – Desiderata

Met dank aan Turkish Airlines.
Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya NepalTrekking Himalaya NepalTrekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya NepalTrekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal Trekking Himalaya Nepal

Tip: wij hebben deze driedaagse trekking geboekt bij Happy Treks Nepal. Mr. Happy, ofwel Udaya Subedi, doet zijn naam eer aan. Een smile van oor tot oor. Mr. Happy runt het bedrijf alleen en zet zich daarnaast in voor scholen en gemeenschappen in zijn omgeving. Een groot deel van de opbrengsten gaat naar een goed doel. Super fijn. Hij kan alles voor je regelen, van een dagtocht tot een meerdaagse trekking, actitiviteiten in de omgeving tot home stays en vrijwilligerswerk tot een yoga trekking. We besluiten met een gids te gaan lopen, aangezien verdwalen mijn kwaliteit is en het ook fijn is om wat van de omgeving te weten te komen. We combineren de Dhampus – Sarangkot trekking met de Australian Camp trekking en ik kan niet anders zeggen dat dit een waanzinnige trekking is. Ik als Toos conditieloos had het redelijk zwaar, maar het is het zo waard. We liepen en klommen zo’n negen uur per dag. Onze gids Saroj is een lieve jongen met enorm veel ambitie en leidt ons door de Himalaya. Een drager hadden we niet nodig, we lieten onze backpacks in het hostel. Een echte aanrader!

Annapurna, Azië, DESTINATIONS, Local Life, Nature, Nepal, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

49 comments

 1. Door 31 augustus, 2015 at 18:00 Beantwoorden

  Wauw, prachtig verhaal en wat een mooie beelden! Heb net zijn website bekeken en hij biedt mooie trips aan. Vroeg me alleen wel af aan wat voor prijzen ik moet denken? Daar zie ik niks van op de site.

  Alvast bedankt!

  Door

  • Laura 1 september, 2015 at 11:49 Beantwoorden

   Dankjewel! Alles is op maat gemaakt, vandaar nog geen prijzen! Wij sliepen op fijne plekken, gemiddeld kost het zo’n €50,- per dag. Dat is inclusief vervoer naar en van vertrekpunt, alle maaltijden, een gids en de overnachtingen!

 2. Hedwig 31 augustus, 2015 at 20:21 Beantwoorden

  Ik vind jouw woordkeuze altijd zo mooi, als ik het lees heb ik altijd het idee dat ik er zelf ook bij was, zo beeldend zie ik het voor me. En dan ook nog die mooie foto’s erbij!

 3. Ester 31 augustus, 2015 at 20:37 Beantwoorden

  Prachtige foto’s :-) Hopelijk heeft Robert verder niet teveel last van de hoogte gehad, dat is zo’n enorm vervelend gevoel. Ik heb er gelukkig geen last van gehad gedurende mijn laatste reizen, maar in Peru hadden veel reisgenoten het flink te pakken.

 4. Vera 1 september, 2015 at 09:12 Beantwoorden

  Wow wat een mooie tocht en warm geschreven verhaal. Was negen uur lopen op een dag niet veel te zwaar? Ik ben ook wel steile bergtochten in Oostenrijk gewend, waar je de spierpijn al voelt opkomen tijdens het lopen, maar na vier a vijf uur waren we weer terug. Zou je het nog een keer doen denk je?

  • Laura 1 september, 2015 at 11:41 Beantwoorden

   Ja, ik zou het weer doen. Het is echt zo mooi! Ik had het vrij zwaar, maar het was wel te doen met een beetje conditie. Het zijn ook veel rechte stukken, en daarnaast stukken omhoog klimmen! Ik had ook flink spierpijn ja, haha. En wij namen de laatste een lift naar beneden vanaf Sarangot, omdat ik echt niet meer kon (was nog 3 uur dalen).

 5. Karlijn 1 september, 2015 at 17:15 Beantwoorden

  Wauw wat prachtig geschreven weer. Ik ga als het goed is in maart minstens 2 maanden backpacken in Azië in mijn eentje. Ik geloof dat ik Nepal nu ook op mijn lijstje ga zetten (heb nog niet besloten naar welke landen ik ga). Hoe is het met de veiligheid in Nepal? Voelde je je veilig?

  • Laura 1 september, 2015 at 20:28 Beantwoorden

   Wat een heeeerlijk vooruitzicht! :) Jaaa, Nepal is super veilig. Heb me geen seconde onveilig gevoeld (al moet ik zeggen dat dat voor heel Azië geldt…). Ik zeg Nepal, Laos, Sumatra, Lombok en nog even chillen op de Gili’s of Bali!

 6. Malou 1 september, 2015 at 17:44 Beantwoorden

  Mooi Laura! <3 En prachtige foto's ook weer.
  Toos conditieloos. Hahaha. Goed dat je Mr. Happy ook nog even promoot! Ken 'm niet hoor maar kan hij wel gebruiken denk ik; wat extra toeristen/inkomsten.

 7. Anouk 4 september, 2015 at 07:00 Beantwoorden

  Als altijd raken je woorden me weer. Wat schrijf je toch fantastisch mooie verhalen Lau. Elk woord neemt me een beetje meer mee op de tocht die jullie hebben gemaakt. Moest lachen om de kat op schoot… I guess you just that thing ;-). En die foto van dat meisje… die ogen, wauw, wauw en wauw!

 8. Deborah 4 september, 2015 at 07:47 Beantwoorden

  Met je prachtige woorden, met je prachtige verhaal en natuurlijk je prachtige foto’s beeldde ik me even in hoe jij je daar gevoeld moet hebben.. wauw!

 9. Kelly 8 maart, 2017 at 16:22 Beantwoorden

  Hi Laura,

  Ik lees met heel veel plezier je blogs, op dit moment vooral Nepal omdat we vrijdag vertrekken naar Nepal voor een maand :) ik wil heel graag bij mister happy een trektocht boeken en ik had hier 3 vraagjes over :-) hij vraag mij wat mijn budget is, maar ik weet niet wat ‘netjes’ is heb jij daar een idee van? en wanneer was jij er? en laatste vraag: sliep jij in zijn guesthouse waar je je spulletjes achter liet?

  Alvast bedankt!

Post a new comment

Lees ook:

MINDSTYLE / Reflectie

Reflectie. Soms stroomt mijn hoofd zo over dat ik even alles op een rijtje moet zetten. Zo af en toe doe ik dat, en zo ...