TRAVEL / 5x doen in Athene, Griekenland

34

Athene. Deze stad heeft me echt onwijs verrast. Waar ik het beeld had van een grauwe, sfeerloze stad met een aantal tempels blijkt het een bruisend hippe stad met prachtige wijken, natuur én inderdaad…prachtige Griekse tempels te zijn. Vijf keer doen in Athene. 

Vergaap je aan eeuwenoude tempels

Precies. Hoe vanzelfsprekend het ook is, ik ben zo onder de indruk van deze prachtige Griekse tempels dat ze niet in het rijtje mogen ontbreken. De tempel van Zeus, het Parthenon, de Hemhaistostempel, Erechteion, de Attalostoa, ze zijn allemaal even adembenemend. Het voelt alsof ik duizenden jaren terug in de tijd ben gevlogen en mijn fantasie slaat op hol. Bijzonder je in te leven in een wereld die zo onvoorstelbaar is. In mijn hoofd hoor ik Plato en Socrates discussiëren. De wind waait door mijn haren terwijl ik geniet van al deze prachtige bouwwerken. Kleine tip: koop een strippenkaart om alle tempels te bezoeken of ga tussen november en maart op zondag: gratis entree.

Tips Athene Tips AtheneTips Athene Tips Athene Tips Athene

Beklim de Lykavittos heuvel in de stad voor een waanzinnig uitzicht

Terwijl we ronddwalen door de stad staat er opeens een heuvel in ons blikveld. We besluiten maar een stukje omhoog te lopen, vlak voor onze vlucht ons terugbrengt naar Nederland. We klimmen omhoog door bossen en bloemen terwijl we langzaamaan beginnen te twijfelen of er a) een einde aan komt en b) we onze vlucht nog zouden halen. Toch klimmen we door. Tot de top. Het blijkt het hoogste punt van Athene te zijn, de 277 meter hoge Lykavittos heuvel. Waar ik hoop op een kraampje met flesjes water blijkt er bovenaan een fantastisch restaurantje met panoramisch terras te zitten: Orizontes. Wat een fenomenaal uitzicht over de stad en de zee in de verte. We genieten van de zon die langzaam naar beneden zakt, ontdekken dat er ook een kabeltrein is en besluiten toch naar beneden te lopen, te rennen naar de metro en het vliegtuig in te springen. Fijne verrassingen blijken nog altijd de beste herinneringen.

Tips AtheneTips AtheneTips Athene

Verdwaal in de wijk Anafiotika

Mijn favoriet. Ik dacht dat ik hiermee een onontdekt pareltje had gevonden, bij thuiskomst vind ik na lang zoeken de daadwerkelijke naam van dit briljante wijkje en blijkt het inmiddels wat bekender te zijn. Desondanks zien wij alle keren dat we hier komen (aantrekkingskracht all over) geen mens. Ik wil hier de hele dag verdwalen, poezen aaien en foto’s maken. Het is er doodstil. Wonderschoon. Anafiotika is een klein ‘dorpje’ middenin Athene, aan de voet van de Akropolis. Wij belanden hier per toeval en zijn compleet verkocht. Het is een idyllische plek vol paadjes, trappetjes, graffiti, gangetjes, planten, bloemen en poezen en vooral onbeschrijflijk mooi. Kijk dus maar gewoon.
Athene3 Athene7Tips AtheneTips AtheneTips Athene Tips Athene

Duik de groene parken van Athene in

Wij wandelen zonder kaart heel Athene door en af en toe stuiten we op een park. Athene heeft veel groene stroken, parken en heuvels en het is fijn om eventjes te stad te ontvluchten. Dwalend door de National Garden en Zappeio Park besef ik me dat ik een beetje verliefd op Athene aan het worden ben. In de parken worden regelmatig antiek- en  vlooienmarkten gehouden en op één van de heuvels komen we zelfs een wilde schildpad tegen. Hoe leuk is dat?

Athene8Tips Athene Tips Athene Tips AtheneTips Athene

Sluit je reis af met een glas wijn op één van de dakterrassen

Athene is hip en bruisend. Naast bovenstaande tips kan je er ook goed shoppen, ronddwalen en je verbazen over de alternatieve wijken in de stad zelf. Naast leegstand, grauwe wijken en graffiti in overvloed schieten de hippe tentjes en alternatieve wijken als paddestoelen uit de grond. De jongeren zijn ambitieus en opstandig, open en eerlijk. Het doet bijna Berlijns aan. In Athene zijn er veel dakterrassen, de roof garden bars, waar je heerlijk kunt eten en drinken met een fijn uitzicht over de stad. Wij spenderen een avond op het dakterras van cocktailbar ‘360’, maar ook wordt A for Athens en Galaxy aangeraden. Proost. Op een fantastische stedentrip Athene.

Tips AtheneTips Athene

Athene, Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Griekenland, Local Life, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's

Leave a reply

34 comments

 1. Denise 16 mei, 2015 at 05:36 Beantwoorden

  Leuk om te zien waar jij allemaal bent geweest in Athene. Vond het echt een fantastische stad! Dat uitzicht vanaf die heuvel was inderdaad spectaculair! Het park heb ik helaas gemist maar gelukkig heb ik genoeg tijd doorgebracht op die garden rooftop bars ;)

 2. Anneke 16 mei, 2015 at 06:36 Beantwoorden

  Mooi hoe de wereld zoveel kleine verrassingen voor ons heeft. :-) Ook ik denk bij Athene vooral aan de tempels. Maar alleen die tempels lijken me al de moeite waard om een bezoekje te brengen.

 3. Sabine 16 mei, 2015 at 12:08 Beantwoorden

  Leuk! Ik vond het ook een heel toffe stad! Al moet ik toegeven dat de stad het niet haalt bij de rest van het prachtige land. Ook Thessaloniki vind ik een geweldige stad trouwens. Eigenlijk is gewoon heel Griekenland super leuk :D

 4. Jessica 16 mei, 2015 at 19:19 Beantwoorden

  Ik vond Athene ook een verrassend heerlijke stad! Wat een fijne tips deel je weer :) En die schildpad in het park is echt awesome ;D Ik kan niet wachten totdat mijn twee landschildpadden zo groot door de tuin heen hobbelen! (ze zijn nu een jaar oud, maar niet veel groter dan mijn hand..) Ze lopen trouwens wel verrassend snel door het gras als ik ze wil fotograferen… Met deze schildpad geen problemen mee gehad? ;p

 5. Daphne 16 mei, 2015 at 22:17 Beantwoorden

  Ik ben een echte geschiedenis junkie dus Athene staat zeker op het lijstje en hoe heerlijk zijn al die uitzichtpunten! Ook dikke vette duim omhoog voor je armband op de laatste foto!

 6. Lizet 10 augustus, 2015 at 18:45 Beantwoorden

  Ik wil al zo lang naar Griekenland, het lijkt me echt prachtig! (EN FETAAAA) Vooral omdat ik dit jaar filosofie heb moeten leren lijkt het me heel cool om daar tussen de eeuwenoude tempels te lopen. En om naar de verhalen over die oude goden te luisteren, die hebben me altijd zo gefascineerd.

Post a new comment

Lees ook: