TRAVEL / 5 Must Do’s in Riga, Letland

62

Note: de tweede aflevering van deze nieuwe rubriek. Mijn mijmerende reisverhalen blijven met stip op één staan. Dat vind ik het mooiste dat er is, een rakend verhaal creëeren. Dat is wie ik ben, en waarom What About Her inspireert. Dus waar mijn koffer me ook brengt, ik krabbel woorden en gedachten op mijn hart en brei er een verhaal van. Echter word ik dagelijks overspoeld met mailtjes van lezers. Lieve woorden, bedankjes, mailtjes die me echt raken en me doen laten beseffen waarom ik dit ben gaan doen. Maar ook veel vragen. Vragen om tips, wat de echte must do’s zijn op een bestemming, wat ik aan zou raden. Het lijkt me toch makkelijker om daar gewoon een fijne rubriek van te maken. Op z’n Laura’s, dat wel. Kleine reisverhaaltjes met tips. Samen met mijn mijmerende reisverhalen en reisfilms die je meenemen naar de bestemming, een perfecte aanvulling op What About Her.

Vorige maand vertrok ik met Serena en Robert naar Riga, de hoofdstad van Letland. Riga wordt ook wel het Parijs van het oosten genoemd. De stad bestaat een mix van fenomenale Middeleeuwse gebouwen en sombere Sovjetgebouwen. In Riga proef je nog het grauwe verleden van de Sovjet-onderdrukking en het land is pas sinds 1991 onafhankelijk. Het is een rauwe, indrukwekkende stad met waanzinnig mooie gezichten. Baltisch Hip en traditioneel Lets gaan hier harmonieus hand in hand en ik vind het echt een fantastische stad. Een aanrader.

1. Huur een fiets en verken de Maskavas wijk

Met haar straten van kinderkopjes en historische gebouwen is old town Riga een romantisch plaatje om te zien. Echter biedt Riga nog meer indrukwekkende plekjes. Ik verken Riga per fiets met de Explorers Club, een stapel hipsters die je op een niet toeristische manier kennis laten maken met de stad. Het meest onder de indruk ben ik van de wijk Maskavas, een van oorsprong Joodse wijk. Naast Joden woonden er ook veel Russen in de wijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de wijk door de nazi’s omgetoverd tot een getto. Het kost me ietwat moeite om de gids ervan te overtuigen dat we graag naar deze wijk willen en bij aankomst begrijp ik zijn aarzeling. Het is geen mooie wijk, maar dat raakt me juist. De wijk bestaat uit vervallen houten huizen en je kunt er een speld horen vallen. Doodstil. Alsof de vroegere bewoners alles hebben laten vallen en binnen één dag zijn vertrokken. De wind blaast door de kieren van het hout en je struikelt over kapot glas. Hier ademt de de Sovjet-tijd nog.

Fietstocht

Riga Letland

Riga Letland

Riga Letland

Riga Joodse Wijk

2. Culinair happen en nippen aan warme Balsam

Het eten in Letland verrast me. Ik had me er eerlijk niet zoveel bij voorgesteld. Veel aardappels, bonken vlees….dat idee. Niets blijkt minder waar. Mijn korte uren in Riga besteed ik voornamelijk aan eten en drinken. Wat een culinair paradijs. Het water loopt me nog in de mond wanneer ik deze herinneringen ophaal. Het barst hier van de culinaire restaurants, hippe wijnbarretjes en ouderwets gezellige Letse kroegen. Wij eten o.a. heerlijk bij Muusu en Vina Studija. Wanneer we in de avond op zoek zijn naar een gezellig barretje komen we terecht in de kelder van Taverna. Een potige dame in traditionele kleding begroet ons sarcastisch en smijt menukaarten op de houten tafel. Dit blijkt onze stamkroeg te worden voor dit weekend. Ik kijk eens om me heen en heb het gevoel dat ik driehonderd jaar terug in de tijd ben gegaan. De gewelfde plafonds, robuuste meubels, kaarsen en overdaad aan prullaria maakt dit een echte Letse hotspot. Na de aardewerken potten bier komt de Balsam op tafel, een traditionele Letse kruidendrank. Pittig likeurtje, maar overheerlijk met warme kersendrank, appel en kaneel.

Eten lekker

Etennn

Eten

3. Bezoek Central Market & de Sovjet Latgale Tirgus markt

Een bezoek aan de Central Market in Riga mag niet ontbreken. Vol verbazing wandel ik de één na de andere grote loods binnen. Deze enorme loodsen hebben prachtige ramen en zijn vroeger gebruikt als hangars voor zeppelins. Vandaag de dag is het de plek voor de Letten om dagelijkse boodschappen te doen. Ik wandel langs talloze kraampjes met fruit, vis, vlees, groente, kleding, kabels, brood, bloemen, alles wat je maar nodig kan hebben. De prijzen zijn hier op z’n Lets, spotgoedkoop.

Weinig mensen weten dat er een stukje verderop nog een andere markt is: de zondagse Latgale Tirgus market. Hier is geen toerist te vinden en er staan voornamelijk oude Russen met een vaak niet zo’n fris verleden. Ik wurm me langs een Rus en krijg woeste blikken toegeworpen. Wanneer ik door de smalle looppaden wandel weet ik niet waar ik moet kijken. Stapels vreemde attributen liggen tot wel drie meter hoogte opgestapeld, van wapens tot camera’s, gasmaskers tot speelgoed en oude camera’s tot Sovjet kleding. Het is één van de meest indrukwekkende en bizarre markten die ik heb gezien en ik durf alleen stiekem foto’s te maken met mijn telefoon, dat schijnen ze namelijk niet zo op prijs te stellen. Toch is het een must om te bezoeken, juist omdat het er zo bizar is. En vooruit, één Rus was wel van mijn blonde haren gecharmeerd. Ik snuffel nog even tussen de rariteiten en vind bij mijn Rus een prachtige oude lamp. Weer een souvenir met een verhaal.

Sovjet flea market Riga

4. Duik vreemde straatjes in

Waar ik ook ben, ik heb een talent ontwikkeld om express te verdwalen. Ik duik in nietszeggende straatjes en kom uit in wijken waar je het echte Letse leven nog proeft. Het is indrukwekkend om hier eventjes een onderdeel van uit te maken. Ook biedt Riga naast prachtige gebouwen ook fijne en groene parken. Wandel gewoon eens rond en ga links waar rechts staat aangegeven. Durf te verdwalen.

Riga Letland

Riga Letland

Riga Letland

Riga Letland

Riga Letland

5. Geniet van het uitzicht vanaf de St. Peters church

Een lift brengt me naar de top van deze prachtige kerk en daar geniet ik van waanzinnige vergezichten. Ik tel de huisjes en kerktoppen, staar over de rivier en de tranen lopen over mijn gezicht. Dit keer niet van een geluksmomentje. Ik sta hoog en droog, maar de wind is venijnig koud en blaast het vocht uit mijn ogen. De winter is in aantocht, ik voel het. Ik realiseer me dat Riga in de winter ook een prachtig plaatje moet zijn. Desondanks geniet ik van de laatste stralen zonlicht en het spectaculaire uitzicht. Wanneer de zon zich langzaam laat zakken achter de Duina rivier hult Riga zich in een deken van warmte. De vrolijke kleuren van de authentieke huisjes krijgen een oranje gloed en Riga maakt zich klaar voor de avond. De St. Peters kerk biedt een fijn uitzicht over de stad en is een bezoek waard.

Riga Letland

Riga Letland

Riga Letland

Riga Letland

Riga Letland

Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Letland, Riga, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's

Leave a reply

62 comments

  1. Ester 25 november, 2014 at 15:07 Beantwoorden

    Mooi! Ik ben vorige maand naar Vilnius geweest en ik zie ook wel wat overeenkomsten. Het is geen standaard bestemming, maar daarom valt er juist meer te ontdekken. Ik wil nog graag terug naar de Baltische staten en iets meer natuur zien. Maar deze keer in de zomer!

  2. Eva 26 november, 2014 at 10:01 Beantwoorden

    Wat een leuk artikel en mooie foto’s! Ben nu toch wel héél nieuwsgierig naar de stad, lijkt me erg mooi. Overigens heb ik vannacht over je gedroomd,(SERIEUS!) we waren in Vietnam met mijn huisarts (?) en we liepen op onze mooiste schoenen door de jungle terwijl aapjes om ons heen slingerden en we liedjes over het leven aan het zingen waren. HAHA, hoe vreemd he.

  3. MARIJKE 26 november, 2014 at 10:11 Beantwoorden

    Haha, ‘jouw Rus’ lijkt me echt een geweldig mannetje! Ik ben ik Moskou ook op zo’n oude Sovjet vlooienmarkt geweest en het is inderdaad ongelooflijk wat voor rare dingen daar verkocht worden ;-)

Post a new comment

Lees ook: