TRAVEL | 2020 in reizen: het jaaroverzicht

1

Het is de laatste week van januari, lekker op tijd is ‘t niet maar niet te missen wel: het jaaroverzicht in reizen! Ik weet nooit of mensen dit nou leuk vinden om te lezen eigenlijk. Ik vind het vooral leuk om zelf terug te lezen, haha! Te zien waar ik (zeker in 2020 toch nog!) geweest ben en hoe dat was. Ach, ik maak ‘m gewoon traditiegetrouw weer. En weet je wat ik dus nu pas ontdek? Vorig jaar heb ik helemaal geen reisoverzicht van 2019 gemaakt! Ik doe dit al járen. Waarom niet?! Ik denk dat ik het gewoon ben vergeten door alle hectiek van de epidemie + huis kopen. En weet je? Ik ga deze gewoon nog maken! Al is het om even weg te dromen van toen-nog-kon. Want in 2019 ben ik en zijn we o.a. naar Italië (2x zelfs!), Portugal, Ierland, IJsland, Zweden, Griekenland, Zuid-Afrika en Ibiza geweest en het was gewoon een fantastisch jaar, ook al was het passen en meten met m’n nieuwe gezinsleven. Ik snap nog steeds niet waarom ik daar geen overzicht van heb gemaakt. Huh? Maar goed: eerst 2020.

2020 was natuurlijk helemaal niet zo spannend. Ik laat het met sprongen vooruit achter me. En weet je? Niemand weet of 2021 qua reizen beter wordt. Daarom maak ik bij uitzondering geen overzicht van de plannen voor 2021; want of ‘t gaat lukken weten we natuurlijk nooit. Ik droom maar verleg mijn focus nu maar op de liefde, de natuur om me heen, ons huis, kleine avonturen dichtbij, innerlijke rust, op mijn dierbaren om me heen, op What About Her en The Boho Guide en meer woorden over oude reizen en nieuwe herinneringen. Ik mis het schrijven zoals ik voorheen deed. Dit kwam voort uit de avonturen die ik beleefde en de hobbels op de weg. Die combinatie laat me schrijven. Voelen. Verwoorden. Dat eerste is er nog maar in mindere of andere mate (het is makkelijker om poëtisch over een verre reis te schrijven dan over de zoveelste staycation in Nederland) en dat laatste is er ook nog (meer dan ooit, ik zou een award moeten krijgen voor m’n mond houden) maar daar kan ik noodgedwongen niet openlijk over schrijven en dat vind ik moeilijk, soms denk ik dat ik dan de kunst van ‘t schrijven zoals jullie van me gewend zijn kwijt ben. Ik las een oud interview in een magazine waarin ik vertelde dat een lezer me zei dat ik haar liet zien dat woorden meer dan letters kunnen zijn. Dat raakte me opnieuw. Ik mis dat. Dus ik ga de komende tijd ook gewoon weer fijn over verre reizen schrijven waar ik nog niet alles over heb verteld. En soms kunnen woorden ook gewoon niet goed genoeg zijn voor een heleboel dingen. Ik denk dat ik het moet blijven proberen. Ik heb een hart dat wil schrijven en er is een wereld die luistert. En ik ben er nog steeds; soms met mijn ziel onder m’n armen maar vooral met mijn hoofd in de wolken.

Goed, reizen. Ik mis het. Oh, wat heb ik het gemist. Wat mis ik het nog steeds. 2021 begint niet echt hoopvol hè? Reizen is wat mij drijft, ik wil de wereld leren kennen in al haar schoonheid en chaos en voel me nog steeds het gelukkigst als ik onderweg ben naar een bestemming; als ik ergens op een bergtop sta, een mooi gesprek heb met een local, beren zoek in een bos, mijn hoofd uit het raam kan steken tijdens een road trip, kan verdwalen in de steegjes van een onbekende stad of het zand tussen mijn tenen voel op het strand. Reizen is leven. En oh, en dan mis ik dus die ellenlange jaaroverzichten met tientallen verre of bijzondere reizen… Al was 2020 niet verkeerd hoor, gezien de situatie. Here we go!

Januari 2020

Dolomieten, Italië

We begonnen het jaar gelukkig nog in ‘t buitenland en wat was het fijn, daar in de bergen in Italië. We vertrokken eind december naar de Dolomieten en het was echt heerlijk om samen in de bergen en de sneeuw het jaar af te sluiten en 2020 in te stappen. Grillige bergtoppen en poederzacht sneeuw, gouden zonsondergangen en oeroude bossen, bergmeren en zijn hand in de mijne, houten cabins en glazen wijn, gierend de berg af op een slee, dagen en nachten met een gouden randje. Kleine, fijne avontuurtjes. Little did we know: dit kleine avontuur bleek achteraf een van de grootste van 2020.

Italie_Dolomieten_Zuid_Tirol6

 

Februari 2020 – April 2020

Februari, maart en april verliepen zowel chaotisch als wondermooi. Vlak voor de lockdown kochten we een huis (we kregen de sleutel op Valentijnsdag!) en dat bleek net op tijd: een lockdown bleek toch wat fijner in een lekker ruim huis in een rustig dorp met natuur op steenworp afstand dan in m’n (wel hele fijne) stadsappartement. Daarbij waren we druk genoeg om van dit 100-jarige huis een thuis te maken en kon ik ‘t niet kunnen en mogen reizen een beetje negeren, al druppelden de afzeggingen wel binnen. Ik werd daar verdrietig van maar was aan de andere kant toch stikgelukkig met ‘t huis en bezig zijn met klussen en een thuis bouwen voor ons en voor de meisjes, dus dat was oké. Ook kwam Sok in ons leven: we adopteerden een wit schaap met vlek om z’n oog uit Roemenië en het was des te beter om thuis te blijven en alle aandacht aan hem te geven. Dat wierp z’n vruchten af: Sok hoort nu echt bij het gezin. Wel hebben we heel veel leuke uitstapjes gemaakt.

 

Mei 2020

Keetje, Drenthe

In mei namen we Sok mee op z’n eerste reisje: we sliepen een paar nachtjes in deze vreselijk leuke oude keet (mét houtkachel!) op een van m’n favo campings in Drenthe. Je loopt zo het natuurgebied Mantingerzand in vanuit deze plek en ‘t is echt een ontzettend leuke accommodatie om te slapen. Fijn!

unieke accommodatie

 

Juni 2020

Putten, Gelderland

Oh, één van de leukste boshuisjes ooit! Ik vierde mijn verjaardag in dit fantastische boshuis, verscholen tussen oude loofbomen in de prachtige bossen van Putten. Je zit echt in de bossen met kans op wilde zwijnen, vossen en hertjes in de tuin: fantastisch!

unieke accommodatie

unieke accommodatie

 

Dwingeloo, Drenthe

We vertrokken een nachtje naar Drenthe, ontdekten de natuur in een buggy en sliepen in een leuk huisje met zwembad. Dat was zó leuk, de meiden willen daar nog steeds elke dag de filmpjes van zien!

 

Boerenbed, Drenthe

Dit was nou echt zo’n leuk weekendje weg: met z’n allen slapen bij de boer in een luxe safaritent (mét hot tub!) aan de rand van een weiland! Een van de leukste concepten van dit jaar. Lees er hier alles over.
unieke accommodatie

unieke accommodatie

unieke accommodatie

 

Juli 2020

Vrijhaven Zwier, Vinkeveense Plassen

Romantisch as f: samen slapen op dit privé eilandje. Onze eigen boot, een tiny house en een eilandje voor ons alleen, perfect was ‘t!

 

Antwerpen, België

Eigenlijk telt dit niet want ik was er maar een dagje, maar omdat ‘t buitenland zo schaars is zet ik dit er toch maar tussen. Ik ging een dagje winkelen in Antwerpen en dat was heel fijn!

 

For-rest Glamp, Achterhoek

Ook heel fijn: dit werk(/geniet) weekje bij For-rest Glamp in de Achterhoek. Samen met Liv sliep ik in een yurt én in een Luxury Suite en genoten we van het lekkere eten bij de food trucks, het wellnestje, de sfeer, een oldtimer tochtje (ik reed weer auto!) en een fietstocht, de hangmatten, de kampvuren, de wijn en de goede gesprekken. En oh, we hebben ook nog gewerkt. Topweek!

 

Zwarte Woud, Duitsland

Eindelijk weer eens de grens over! Voor een mooie campagne mocht ik deze zomer (die goede oude tijd, toen niet al te verre reizen weer eventjes geen probleem waren) een road trip maken naar het Zwarte Woud. Er liggen daar mooie jeugdherinneringen en ik vond het heerlijk om weer even, samen met Thomas én Sok, op pad te zijn! Lees hier alles over de route en onze highlights.

ZwarteWoud

 

Augustus 2020

Hengelo, Gelderland

We hebben een weekend gekampeerd bij vrienden in de tuin. Een groot succes! Ze hebben trouwens ook een B&B die ik even aan jullie wil tippen, je vindt ‘m hier.

 

Noordbroek, Groningen

Het plattelandsdorpje waar ik geboren en getogen ben, en altijd als we naar mijn vader en zijn vrouw gaan slapen we er een of twee nachtjes wegens de afstand. En het eten. En de rust. Dat gebeurde natuurlijk vaker dit jaar, maar ik zet alleen deze in ‘t rijtje omdat het echt als een mini-vakantie voelde. Ze hebben namelijk een boot (ben zelf ook half op een boot opgegroeid!) en we namen de meiden mee voor een weekendje varen. Ze vonden ‘t prachtig!

 

September 2020

Kos, Griekenland

Ja hoor, de enige vliegreis van 2020 ging met Liv naar een zonnig en rustig Kos. En dan tel ik de terugvlucht vanuit Italië in januari niet mee. Ik had niet gedacht dat ik nog zou gaan vliegen in 2020, ik wees het af en stelde het uit en bezweek toen toch… Lees hier over dit zwakke moment. En oh, en óf ik heb genoten!

corona kos griekenland

 

Oktober 2020

The Unbound, Amsterdam

Een heerlijk werkweekje (je moet wat hè?) in ‘t te gekke nieuwe The Unbound in Amsterdam. We sliepen in een Barn en het was ultiem genieten! Urban farming, unieke accommodaties en lekker eten in ‘t polderlandschap: wie had gedacht dat dit in Amsterdam zou liggen?

 

Les Écrins, Frankrijk

Het allerbeste idee van 2020 was toch wel Sok achterin gooien en op een spontane (vijfdaagse) road trip vertrekken richting de bergen. We omzeilden oranje gebieden en eindigden in Zuid-Frankrijk, in ‘t onbekende en bloedmooie Les Écrins en dat bleek echt dé trip van 2020. Lees er hier meer over!

 

Roadtrip Frankrijk Les Ecrins

Roadtrip Frankrijk Les Ecrins

Roadtrip Frankrijk Les Ecrins

Beuningen, Gelderland

Ik ging op een mini retreat (inclusief wellness B&B en coaching sessie!) met vriendin Maaike. Dat was érg fijn!

 

November 2020

Tjalk de Dankbaarheid, de Woude

Wat een bijzonder leuke staycation was dit, een weekje samen met Thomas en Sok leven en werken vanuit deze tjalk mét bad en houtkachel! De boot ligt aan ‘t eilandje de Woude en oh, het is echt een aanrader.

 

Vakantieadres Onbekend, Zuid-Limburg

Ik ging met Thomas, de meiden en Sok op verrassingsreisje met Vakantieadres Onbekend! De bestemming werd Zuid-Limburg, en wat was het een heerlijk herfstig weekend. Je leest er hier meer over.

 

December 2020

In december ben ik helemaal nergens geweest! Tenminste, geen nachtjes weg. Wel hebben we weer ontzettend veel leuke dingen gedaan en zijn we veel dagjes weggeweest met de kinderen (kastelen bekijken, strand, bos, van alles!) maar dat hoort niet in dit rijtje thuis. Dus dit was het! Voor dit jaar heb ik wel wat leuke overnachtingen in Nederland gepland (zo zit ik as we speak in een heerlijk boshuis op de Strijbeekse Heide!) en ik hoop heel hard dat de buitenlandse reizen gauw weer kunnen. Alsnog is bovenstaande best een lijst natuurlijk, maar gewoon heel anders dan voorgaande jaren. Ik zou dit jaar o.a. ook naar Zuid-Afrika, IJsland, Canada, Portugal en ga zo maar door gaan – allemaal verplaatst of gecanceld. Ik duim voor dit jaar, maar dat weet ik zo net nog niet. Laten we ‘t maar hopen!

Waar ben jij geweest in 2020?

DESTINATIONS, Must Sleep, TRAVEL, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

1 comment

Post a new comment

Lees ook: