TRAVEL // 2017 in reizen, rust en ruimte

22
laura coolen

Het is écht bijna 2018. Wow. Zijn jullie er klaar voor? Allereerst wil ik jullie natuurlijk fantastische feestdagen wensen en vooral enorm bedanken voor het volgen van mijn reis door het leven. Wat ben ik dankbaar voor alle lezers die mijn reisdromen lezen en hun eigen dromen in zijn gaan vullen. Jullie raken me. De mooie mails. De kritische nootjes. De lieve reacties. De fijne samenwerkingen. Zonder jullie is schrijven eenzaam. Jullie maken What About Her!

Hoe 2017 was? Eigenlijk wil ik deze tekst die ik in oktober schreef hier gewoon nog eens herhalen, want dat bleek al een terugblik op 2017 en daar is niets in veranderd – behalve (deels noodgedwongen) nóg meer rust. In 2018 wil ik me vooral focussen op de natuur, deze innerlijke rust, op What About Her, enorm op The Boho Guide en mijn communicatiebureau Cloudshaped en op de nieuwe reiscampagnes die ik zelf ga organiseren, op mijn vrienden en familie, op de dieren om me heen.

Ik blijf wie ik altijd ben geweest maar misschien moet ik mezelf in 2018 echt niet meer zo verstoppen. Ik word notabene 30 dit jaar… en ik ben trots op wat ik heb bereikt. Ik heb een hart dat wil schrijven en er is een wereld die luistert. Woorden kunnen niet goed genoeg zijn voor een heleboel dingen. Maar ik denk dat ik het moet blijven proberen.

Over 2017

Ik grijp gewoon even wat losse flodders uit het vorige Story from the heart artikel, want hier vertelde ik eigenlijk al genoeg over 2017. Ik blik vervolgens met twee foto’s terug op de mooie reizen die ik dit jaar heb mogen maken. Het was zo in balans, het heeft mij en ons echt goed gedaan en er valt nog zo veel over te schrijven. Die 40 reizen per jaar hoeven van mij echt niet meer…

“2017 is voorbij gevlogen. Niet als een wervelwind zoals vorig jaar, meer als een warm briesje met een gouden gloed. Stond 2016 nog in het teken van stormen, 2017 is tot nu toe een kalme droom. Ik heb mooie reizen gemaakt, ik heb de mensen die ik lief heb vaker gezien, ik heb rust gevonden in het zowel full time bloggen als in mijn andere bedrijf runnen, ik weet soms nog steeds niet wat ik allemaal aan het doen ben maar alles is oké.”

“Het allerbelangrijkste: met mij gaat het goed. Ik hoef geen verhalen te vertellen als ze er even niet zijn, of als ze gewoon even niet verteld hoeven te worden. Ik heb het zoeken even losgelaten en plots ben ik er gewoon weer. Ik, soms met mijn ziel onder m’n armen maar vooral met mijn hoofd in de wolken.”

“Laura’s worden ook een dagje ouder. De online wereld geeft me geen rust en ik heb (gelukkig) niet meer de behoefte om mezelf daarin te willen bewijzen. En eerlijk? Mijn persoonlijke hoogtijdagen zijn voor mijn gevoel ook gewoon… een beetje voorbij? Ik bedoel, ik ben reisblogger van het eerste uur (13 jaar & counting!) en heb inmiddels een stabiel en hoog bezoekersaantal, een stabiel inkomen, een stabiele bekendheid, een website waar ik gelukkig van word, tonnen lezers die ik elke dag wel even wil omhelzen en dat is dus helemaal prima. Reizen en schrijven en jullie inspireren en raken is het allermooiste dat er is en dat wat ik het liefste doe. En dat blijf ik doen. Maar die hele online wereld? Er is meer dan dat. Eigenlijk is er vooral minder.”

“Het hoeft van mij verder ook niet meer te zijn. Ik heb het ook allemaal gewoon al een beetje gedaan en gezien. Ik vind namelijk niet dat dit niet mijn passie én werk kan zijn zonder dat mijn leven bestaat uit Instagram en foto’s en events en rennen en moeten schrijven. Het is ook helemaal niet nodig. Op dit moment duik ik liever de natuur in. De tijd van vier keer per maand naar alle uithoeken van de wereld willen vliegen (hoe heb ik dat drie jaar lang volgehouden?) en elk event afstruinen en nieuwe reizen pitchen en in wapperende jurkjes op rotsen klimmen voor de foto en willen floreren en groeien op social media en altijd online zijn is voor mij een beetje voorbij. Net zoals mijn twintiger jaren bijna voorbij zijn. Ik heb de blogwereld eigenlijk wel uitgespeeld.”

“Zolang ik altijd dicht bij mezelf blijf, een vrije geest behoud, een bijzonder leven blijf leiden op mijn manier en mensen blijf inspireren ben ik gelukkig. Mijn dromen staan altijd voorop. Tijd voor de wereld zoals ik haar zie, online en offline.”

“Er is namelijk zoveel meer. Het samenzijn met geliefden, vrienden en familie, een toekomst opbouwen, mijn andere bedrijven, reizen zonder verplichtingen, de landen die we ontdekken, de mensen die we ontmoeten, de plekken waar ik naar terug wil reizen omdat ze me hebben geraakt, het fototoestel en de telefoon even wegleggen, op de bank kruipen met een dekentje en een stapel vriendinnen en Netflix, de ongeplande kampeertochtjes, wandelen door gouden bossen, zonsopkomsten, boeken lezen, mooie gesprekken, dieren knuffelen, tijd nemen en tijd geven.”

Meer lezen? Dat kan hier.

2017 in reizen

Polen

Ik vierde (voor de tweede keer zelfs) oud & nieuw in mijn favoriete Poolse bergdorpje Zakopane. Er lag een behoorlijk pak sneeuw en ik stond voor het eerst op de lange latten. Wat was dit weer bijzonder wit, zonnig, fijn en… fluffy!

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Houston

Ik bracht twee nachtjes door in een typisch Amerikaans motel in Houston op doorreis naar Belize.

Belize

Onze eerste verre reis van 2017 en wat is Belize een fantastische bestemming! Ik moet er nog zo veel over schrijven. Belize is helderblauw water, een ongekend onderwaterleven en wuivende palmbomen, voeten in het zand en de warme zon op mijn bol. Belize is de luide schreeuw van een brulaap in de groene jungle, bladeren zo groot als een mens en de eeuwenoude geesten die rond de Maya ruïnes dwalen. Belize is verhalen over leven in de natuur en het weinige dat er groeit, Belize is klaterende watervallen en jaguars die zich schuilhouden in de dichte bossen. Belize is heuvels en regendruppels en zonnestralen en elke dag Mexicaanse smakelijkheden, pluizige puppies en blauwe rivieren. Belize is mooi, zo wondermooi!

Raggamuffin Tours Belize

Accommodatie_Belize_Hotels-24

Berlijn 2x)

Berlijn staat altijd een paar keer per jaar op de planning omdat er goede vrienden van me wonen. Volgens mij zijn we dit jaar twee of drie keer geweest, ik onthou het nooit. Oeps! Ik ben er nu al een stuk of tien+ keer geweest en schreef er nog nooit over. Blijft een beetje mijn hide-away plekje… En daarbij kan Eva dat gewoon veel beter. Het is er in ieder geval altijd fijn en Pretzel is de laatste keer gewoon mee geweest. Ik maak zelfs amper foto’s, haha!

BERLIJN

India

Samen met vriendin Liv reisde ik naar India en terug naar Nepal. Wat was dit een bijzondere reis, ik vond India heel indrukwekkend en het was zo fijn weer in Nepal te zijn. In India ontdekte ik New Delhi en zag ik voor het eerst de welbekende Taj Mahal. Wow, wat een gebouw. En wat een land. Lees hier meer over mijn eerste indrukken van India!

NEPAL_INDIA-90

Nepal

Oh Nepal, wat fijn om terug te zijn. Dubbel ook, omdat ik er vlak voor de desastreuze aardbeving in 2015 ook was geweest. Terug naar chaotisch maar omarmend Kathmandu. Naar oneindige rijstvelden en glimlachende kinderen, naar heilige mannen en brandend vuur. Naar krachtige toppen en zijdezacht sneeuw rondom Pokhara. Naar de wind en de regen en de natuur op z’n mooist. Naar dagenlang verwonderen over de indrukwekkende Himalaya, naar impulsieve beklimmingen en zonsondergangen die grillige bergwanden en helder water in goud veranderen. Naar geschilderde ogen en miljoenen gebedsvlaggetjes. Naar een moeras van chaos en schoonheid. Naar het alles en niets dat zich tegelijkertijd om ons heen afspeelde. We vergeleken onze herinneringen terwijl we samen deze nieuwe momenten omarmden. Och, wat een woorden zijn hier nog over te schrijven. Maar dat deed ik gelukkig al behoorlijk.

india nepal reisoutfit

NEPAL_INDIA-25

Rome

Ik vloog naar Rome en deze stad heeft echt een stukje hart gejat. Ik hou inderdaad weinig hart over zo, maar wat een geweldige stad is dit!

Rome-6

Rome

Ibiza

Mijn verjaardag bracht ik door op Ibiza, maar zeker niet in een club. Ik zocht de meest rustige plekjes op en verstopte me uiteindelijk de hele week op deze klif. Happy birthday!

IBIZA_CORENDON-43

Bali

Heel bijzonder: ik nam mijn papa mee naar Bali! Hoe tof is het om als 29-jarige dochter je vader mee op reis te kunnen nemen om hem zo te laten zien wat je nou eigenlijk doet en waarom je er zo gelukkig van wordt? Mijn ouders hebben me altijd richting mijn dromen geduwd en zo woonde, werkte en reisde ik al op jonge leeftijd over de hele wereld. Mijn ouders reisden vooral in Europa. Het was altijd een droom van mijn ouders om verre reizen te maken. Maar vooral door de chronische ziektes van mijn (inmiddels overleden) moeder hebben ze die stap niet gezet. Tijd om mijn vader mee te nemen nu het nog kan en des te meer bijzonder om dit samen na zo’n heftige gebeurtenis te doen. En wat was het mooi om hem twee weken lang op sleeptouw te nemen door Bali!

sudanita

Bali_Papa-23

Denemarken (2x)

Zweden (2x)

Op reis naar Noorwegen kampeerden we ook een paar nachtjes in Denemarken en Zweden. Hier scheen tenminste de zon nog, haha! Dat liep weather-wise uiteindelijk uit op een ramp, die drie weken wildkamperen in Scandinavië.

Morgen vertrek ik weer naar Denemarken en Zweden trouwens! Ik heb een rood huisje aan een meer gehuurd en ga met Pretzel hier de feestdagen doorbrengen. Can’t wait! Wat heb ik veel bestemmingen dubbel bezocht trouwens. Van deze tweede keer heb ik nog geen foto’s natuurlijk, maar deze zal ik stiekem later toevoegen én meenemen in 2019. En hou mijn Instagram in de gaten, ik vertrek morgen!

zweden

zweden

Noorwegen

We besloten deze zomer écht vakantie te nemen. Een road trip door Noorwegen, drie weken lang samen, into the wild – en zo geschiedde. Maar het regende. 24/7. Niet te doen, dus vertrokken we naar Slovenië (ja, kijk vooral even op de kaart…). Maar Noorwegen was wel een plaatje hoor. We sliepen op heuvels met uitzicht op fjorden meren, naast een waterval, langs de bossen, pal aan een gletsjermeer en midden in een bos waar de elanden ons kwamen begroeten. Hoe nat ook, verliefd werden we op Noorwegen en op het wildkamperen in onze daktent. Head over heels!

NOORWEGEN-17

Noorwegen_Outfits-30

Oostenrijk

Via nachtjes in Duitsland en Oostenrijk (de leukste camping met dieren ooit: Peters Bauernhof) reden we naar Slovenië. Veel regen en geen foto’s.

Slovenië

Dit hoort dus nog steeds bij bovenstaande bestemmingen. Snap jij het nog? Gekkenhuis! Ik ben eerder in Slovenië geweest en dat vond ik zo mooi dat we door de regen besloten gewoon als een gek van Noorwegen naar Slovenië te rijden. Helaas bleek het ook hier slecht weer te zijn. Oeps! Toch erg fijn om weer terug te zijn.

Eigenlijk bezochten we ook nog Italië, maar ik tel alleen de landen mee waar we ook hebben overnacht.
SLOVENIE

SLOVENIE

Zuid-Afrika

Tja, Zuid-Afrika kan hier natuurlijk nooit missen. Daar moet ik eigenlijk gewoon ieder jaar heen sinds ik er heb gewoond. Dit keer hebben we rondgereisd door de meest noordelijke provincie Limpopo en och, wat weer een divers prachtstukje van Zuid-Afrika! Ik werd verliefd op Waterberg, reisde van het uiterste noorden tot het diepe zuiden van het Kruger National Park en we ontdekten daarnaast de Blyde River Canyon in Mpumalanga. Bijna dagelijks telden we de big 5 en kreeg ik een beetje kippenvel. Een reis die in het teken stond van de wildernis. Ik was weer even thuis.

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-12

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Nederland

Ik heb uiteraard ook in Nederland rondgereisd. Zo bezocht ik Ameland en Texel en kampeerde ik op verschillende plekken. Fijn!

Yurt-Texel-Nederland-12

Yurt-Texel-Nederland-15

Waar was jij in 2017? Wat was jouw hoogtepunt?

Reizen in 2018

Yay, Ee zijn al een aantal reizen geboekt! Begin januari reis ik vanuit Zweden terug via Denemarken en Duitsland. Op 10 februari vlieg ik voor langer dan een maand (!!!) naar Australië (hallo Great Ocean Road) en Nieuw-Zeeland (hallo Zuidereiland met een daktent). Oh, ik kan niet wachten! Op de terugweg ga ik nog een paar dagen naar Hong Kong. Gooi alle tips op me!

Vervolgens ga ik in april een weekend met vrienden naar Edinburgh en vertrek ik in mei naar Curaçao, waar een goede vriendin gaat trouwen. Ik ben getuige! Zo bijzonder.

Och. En ik word 30. Laat ik dat ook maar ergens vieren.

Ik ben benieuwd of jullie hebben genoten van mijn reisverhalen en ook waar jullie in 2018 te vinden zijn. Laat het me vooral weten.

Een fantastisch 2018 gewenst. Cheers to veel mooie kippenvel momentjes!

Persoonlijk, TRAVEL, Travel Stories

Leave a reply

22 comments

 1. Danique 22 december, 2017 at 06:38 Beantwoorden

  Wat zijn jullie naar prachtige bestemmingen geweest! Supermooi om te lezen! Mijn hoogtepunten van dit jaar waren echt Tasmanië en Nepal. Twee totaal verschillende bestemmingen, maar allebei zo prachtig om de natuur en in het geval van Nepal ook de cultuur. En bij ons staat Nieuw-Zeeland ook op planning voor 2018. Wat heb ik hier zin in!

  Geniet van als het moois dat gaat komen in 2018 en fijne feestdagen alvast!

 2. Sabine 22 december, 2017 at 17:40 Beantwoorden

  Wat een mooie terugblik met weer prachtige foto’s. Wat maak je die toch mooi. Heel fijn om zoveel rust te vinden. Je hebt ook echt prachtige reizen gemaakt. Hongkong is echt fantastisch. Je vindt vele tips op mijn blog (ben er 2 weken geweest). Waar wij gaan reizen in 2018, geen idee… haha :) Fijne feestdagen gewenst en een fantastisch nieuwjaar!

 3. Yvonne 22 december, 2017 at 21:03 Beantwoorden

  Mooi geschreven weer en wat een boel inzichten. Goed dat je het offline leven boven het online leven stelt, dat is tenslotte waar het leven om gaat. Je foto’s waren weer mooi als altijd! Alle goeds voor komend jaar :)

 4. Angélica 22 december, 2017 at 21:53 Beantwoorden

  Wat een prachtige verhalen weer, ik begrijp je ook zo goed wat betreft dat bloggen en sociale wereldje. Zolang je maar door blijft bloggen zoals je al deed vind ik het goed ;) Zou je verhalen niet willen missen!
  Prachtige bestemmingen ook weer! Ik ga toevallig begin volgend jaar ook naar Malaga, haha, heb je nog tips toevallig? :D Ik weet helemaal niks!
  Kan nou al niet wachten op je Australie & Nieuw-Zeelandverslag!

 5. Kelly 25 december, 2017 at 18:18 Beantwoorden

  <3 Prachtig om te lezen hoe je de verandering van eind 2016 vast hebt weten te houden in 2017 en hoeveel goeds het jou/jullie gebracht heeft. Ook zo herkenbaar, dat je zo aan het eind van die roerige twenties een beetje het gevoel krijgt dat puzzelstukjes op hun plek vallen, althans, zo lees ik het en zo voel ik het bij mezelf.

  Voor nu brengt 2018 me in ieder geval mijn 30e verjaardag, een reis met m'n omaatje van 83 naar Lapland, terug naar Indonesië (Flores deze keer) en ik wil er online nog niet teveel over kwijt (je weet nooit wie hier toevallig meeleest ;-) ), maar halverwege 2018 gaat er ook een grote verandering plaatsvinden. Genoeg moois om weer van te dromen dus!

  Geniet van Zweden!

 6. Zo simpel is dan geluk 30 december, 2017 at 11:11 Beantwoorden

  Prachtige reizen heb je gemaakt en wat een geluk dat ik daar door middel van jouw blog een beetje van heb mee mogen genieten. Het is mooi om te lezen dat je echt voor jezelf hebt gekozen dit jaar en hebt gedaan waar jij gelukkig van wordt.
  Zelf ben ik twee keer op vakantie geweest. De ene keer heb ik alleen maar ziek op bed gelegen. De andere vakantie was onverwacht en vooral gericht op rust en ontspanning, samen met een ernstige en ongeneeslijke zieke vriendin. Ik ben heel dankbaar dat we dit nog hebben kunnen doen samen.

  • Laura 4 januari, 2018 at 11:52 Beantwoorden

   Aaah, dat vind ik mooi om te lezen, dankjewel. Hoop je nog lang mee te kunnen nemen! En wat verdrietig dat je er ook zo ziek was. Wel heel mooi dat je nog een reisje met je vriendin hebt kunnen maken. Koesteren!

Post a new comment

Lees ook: