TRAVEL / Must do’s: 10x doen in Gambia

42
gambia Tanji fish

Go local op de Serrekunda Market

Een echte must do wanneer je in Gambia bent. Deze dagelijkse lokale markt in de stad Serrekunda is waanzinnig, enorm groot en wonderlijk indrukwekkend. Je weet simpelweg niet waar je naar moet kijken. De verkopers op kussens en emmers, de kleuren, de geuren, de drukte, de ruisende kleurrijke jurken die voorbij stuiven, het is op en top Afrika. Je kunt het nog zo gek niet bedenken of het is hier te vinden. Fantastisch. Meer woorden heb ik er niet voor.

Serrekunda Markt Serrekunda Markt

Geniet van een boottocht over de rivier

We genieten van een waanzinnig mooie en doodstille tocht over de rivier Gambia. Op het dak van een houten bootje proosten we met een lokaal biertje op het goede leven, zien de meest bijzondere vogels in de mangrove, zwaaien we vrolijk naar de locals die voorbij drijven in uitgeholde boomstammen en eindigen we bij een grote boomhut van een aangespoelde Duitser. Deze beste meneer vertrok vanaf Duitsland naar Engeland, raakte verdwaald en kwam aan op dit plekje in Gambia. Hier bouwde hij zijn meesterwerk, direct aan de rivier. Wat een leven, doe mij er ook zo één. We genieten er van een heerlijk Afrikaans buffet en dansen tot in de late uurtjes op trommelmuziek, enigszins beneveld door het glaasje vuurwater dat we voorgeschoteld krijgen.

gambia gambia river gambia river

Neem een baby mee naar huis

Ze zijn overal. Prachtige baby’s met donkere krullen en glimmende bruine ogen, gewikkeld in warme en kleurrijke doeken. Menig maal sta ik voordat ik het weet weer met zo’n prachtig mensje in m’n armen, en vraag ik me af wat eigenlijk de bedoeling is. Ze bedoelen vast dat ik ze mee naar huis mag nemen, toch?

Gambia baby

Bezoek de blindenschool

We bezoeken een school voor blinde kinderen én volwassenen in Gambia (de enige, welteverstaan). Wat zijn de kinderen vrolijk. Het raakt me. Ze rennen, springen, schommelen en draaien op de paar roestige speeltoestellen alsof ze precies weten wat ze aan het doen zijn. Wat een prachtig initiatief. Er zijn kinderen die dagelijks uren moeten lopen om op deze school te komen. Wat ze er voornamelijk leren zijn vaardigheden. Prachtig om te zien, mooi om te steunen. Meer informatie?

school blind gambia

Laat een Afrikaanse jurk maken

Ik kan het niet laten. Ik ga naar de stoffenmarkt, koop een prachtige lap stof en laat een rasechte tailor rondjes om me heen lopen met zijn meetlint. Ik wil ook zo’n mooie Afrikaanse jurk. Voor een appel en een ei maakt hij ‘m voor me. Helaas ben ik niet in staat om hem op tijd op te halen, maar met een omweg is de jurk nu toch in mijn bezit. Hij is prachtig Afrikaans, maar helaas past hij niet. Geen probleem, op een hanger is het een mooie herinnering aan deze bijzondere trip. Dit is voor mij echt Gambia, lees ook het reisverhaal over het straatleven in Gambia om te begrijpen wat ik bedoel.

gambia

Koop een vis op de Tanji Fish Market

Een waanzinnige ervaring is de Tanji Fish Market. Een rumoerig maar fantastisch tafereel. Dansende gekleurde vissersbootjes op de golven, de geur van vis, schreeuwende zeemeeuwen, de geduldig wachtende lokale bevolking op het strand, het geluid van de zee, de laatste zonnestralen. De eerste vissers die blij of teleurgesteld aan komen spoelen. Een kerkhof aan vriezers, netten en boten. Verdwaald raken tussen deze chaos is meer dan fantastisch. Het is echt, het is puur, het is leven.

Gambia Tanji gambia Tanji fish

Las een stranddagje in

Gambia heeft waanzinnig mooie stranden en zelfs in de winter is het hier heerlijk vertoeven. Het doet me pijn om te zien dat de stranden nagenoeg leeg zijn. De toeristen zijn onterecht bang voor ebola en het toerisme is met 60% gedaald. Onnodig. Hier is geen ebola. Het is een veilig, warm en gastvrij land, het ideale Afrika voor beginners.

strand Gambia

Maak vriendjes met een aap

Mij is het niet gelukt. In Gambia is helaas weinig groot wildlife, wel zijn er een boel apen. We lunchen midden in de jungle en de apen vinden het maar wat gezellig dat wij er zijn, tot ik dichterbij probeer te komen. Hij steekt z’n tong uit en rent vervolgens weg. Ik vind mijn Aap leuker. Er zijn trouwens ook waanzinnige vogels en krokodillen te vinden.

aap gambiakrokodil gambia vogel gambia

Beland bij een familie op een compound

Wij hebben het geluk dat we iemand leren kennen die met een Gambiaanse man is getrouwd. Ze nemen ons mee naar zijn familie in een compound. Hier zie je hoe de lokale bevolking leeft en hoe simpel ook, ik vind het er meer dan gezellig. Het is een thuis, één grote familie die ons warm opneemt en waar we een middag een deel van mogen uitmaken. Mocht je de kans krijgen, doen. Zo leer je het echte Gambia en haar prachtige mensen kennen.

gambiaGAMBIA compoundmama africa

Kom tot rust in de Ngala Lodge

Van een lokale compound naar de Ngala Lodge. Een grotere tegenstelling bestaat er niet. Toch ben ik onder de indruk van deze fenomenaal mooie plek, in handen van een rasechte Amsterdammer. Wat begon als een guesthouse met een aantal kamers heeft hij uitgebouwd tot een waanzinnige plek aan zee. Kamers, appartementen en zelfs een loft met dakterras (waar ik het geluk had te mogen slapen) vol met kunst en design. Palmbomen, een infinity pool, een jungle als tuin, een toprestaurant aan zee met Britse chefkok, een privé strand met houten dek én een kinderverbod maken dit genot af. Pure rust. Wauw. Wat een genot om hier te blijven na al die indrukken van de afgelopen week. De perfecte afsluiter, en met een wijntje in mijn hand proost ik op deze wonderlijke trip. Gambia, bedankt.

Ngala lodge Ngala lodge Gambia Ngala lodge Gambia

10x meer liefde:

♡ De graffiti overal. Zelfs artist Goa heeft dit mooie land ontdekt.
♡ Worstelen is dé sport in Gambia. Wij bekeken ook zo’n potje dansen en stoeien met halfnaakte Gambiaanse mannen.
♡ Zwaaiende kindertjes die heel hard ‘Toubab!’ (blanke) roepen.
♡ Knuffels en kleding meenemen, en dit random langs de weg uitdelen. Hoe ongemakkelijk het ook eerst voelt, de dankbaarheid en blije gezichten zijn priceless.
♡ Iedereen is altijd in voor een gezellig praatje. Mooi, praten over het leven.
♡ Baby’s als hoopjes liefde in draagdoeken.
♡ Ezeltjes die karren voorttrekken langs de weg.
♡ Fruitverkopers op het strand die elkaar onderling zwart maken. ‘Ga niet naar nummer 22, dat fruit is slecht!’.
♡ Hysterisch dansende en stampende volle vrouwen, en dan toch zo ritmisch en sierlijk zijn. Ik wil dat ook kunnen.

Nieuwsgierig naar dit waanzinnig mooie land? Je reist ontzettend voordelig naar Gambia met Corendon. Ik kan niets anders dan dit aanraden, Gambia heeft een klein stukje van mijn hart gestolen.

Afrika, DESTINATIONS, Gambia, Local Life, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's

Leave a reply

42 comments

 1. Marieke 2 februari, 2015 at 18:56 Beantwoorden

  Wauw, wat een verhalen weer en wat een foto’s. Mijn comments beginnen misschien een beetje saai te worden, maar wauw. Die kleuren! Alleen daarvoor zou ik al gaan. Maar het is zó bijzonder als je bij een familie thuis wordt uitgenodigd. Dat is het mooiste van de reis, meestal.

 2. Rosanne 2 februari, 2015 at 19:04 Beantwoorden

  Haha, wat Marieke zegt: mijn comments worden ook saai hier. Ik kan steeds alleen maar ‘Wauw’ zeggen en mijn open mond weer dichtduwen. Prachtig hoe jij reist, Lau, ik hou ervan.

 3. Anouk 2 februari, 2015 at 19:28 Beantwoorden

  Worstelen DE sport… oh my, dat wist ik niet. Ik lag blauw om neem een baby mee… stiekem heb je het echt gedaan he ;-)? Die markt lijkt me bijzonder. Alleen al voor zijn kleuren.. door rond te kijken word je er al rijk. Moet ook grinniken om die vrouw achter een kraampje op de markt.. ze hebben van die heerlijke billen ;-)!

  • Laura 2 februari, 2015 at 19:33 Beantwoorden

   Hahaha ja, maar een bizar type worstelen. Met tovenaars en tradities en veel dans, maar ze zijn wel een beetje eng. Woest. Had ik maar een been meegenomen! Haha en ja, heerlijk. Mijn jurk was ook veel te groot :’).

 4. Marissa 2 februari, 2015 at 20:39 Beantwoorden

  Wauw, wat een mooie foto’s! Ik heb mijn zus’je’ beloofd dat wij ooit een keer naar Zuid-Afrika gaan, maar misschien is Gambia wel een betere bestemming! Wat ziet het er mooi uit!

 5. Caro 2 februari, 2015 at 21:55 Beantwoorden

  Al die kleuren, wat ontzettend mooi! En stiekem bedoelen ze ook dat wij die kindjes even mee mogen nemen:)
  Ontzettend mooi ook dat ze er een school voor blinde hebben, heel bijzonder!

 6. Tea 4 februari, 2015 at 13:19 Beantwoorden

  Wat een fijne post! Een oud studiegenoot is getrouwd met een Gambiaan en zie hele toffe dingen voorbij komen op Facebook. Hoop dat de toeristen snel weer naar Gambia gaan want het ziet er prachtig uit.

 7. Melanie 5 februari, 2015 at 09:13 Beantwoorden

  Heel erg mooi! Ondanks dat ik eerder een ander beeld had van Gambia, heb je hem veranderd. Het lijkt me prachtig om er een keer heen te gaan en meer van het land te ontdekken. Al denk ik dat ik het eerst wat ‘simpeler’ ga opzoeken. Ik ben nog niet zo’n pro reiziger. Desondanks geniet ik niet minder van je verslagen:)

  Fijne dag!
  XoXo Melanie

 8. Madelief 7 februari, 2015 at 18:27 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s. Ik ben 5 jaar geleden ook in Gambia geweest met mijn ouders en broertje en heb hier geweldige herinneringen aan.
  We raakten bevriend met een taxichauffeur, die ons de allermooiste plekjes liet zien. Mijn ouders zijn beide arts en via onze ‘nieuwe vriend’ kwamen we op een health clinic terecht. Super bijzonder en heftig om te zien. Via daar kwamen we weer bij een mevrouw terecht, die haar eigen kraamverzorg kliniekje had opgezet in de compound. Alle vrouwen uit de omgeving kwamen naar haar toe en zij hielp hun met de bevalling en de baby’s. Door het succes kon ze ook een klein apotheekje opzetten bij haar kliniekje, wat was het geweldig om dat te zien!
  Maar ook kan ik me de pond tussen Banjul en Barra nog goed herinneren, tussen de prachtig geklede Afrikaanse vrouwen, de kippen en geiten. Of die keer dat we met de taxichauffeur bij het lunchplekje van alle taxichauffeurs mochten aanschuiven, waar een mevrouw in een grote ketel de lekkerste pindasoep ooit maakte. Samen met mijn vader ging ik ook nog naar een compound toe van een jongen die in ons hotel werkte, omdat zijn kindje zijn hoofd had verbrand. Mijn vader ging hem proberen te helpen, terwijl ik een balletje trapte met de andere kinderen in de compound.
  Zo te zien heb jij ook een geweldige tijd gehad in Gambia! Het is alweer vijf jaar geleden, maar nog altijd mijn eerste en enige keer Afrika. Dolgraag wil ik nog eens terug om veel meer van dit geweldige continent te ontdekken :)

Post a new comment

Lees ook: