TRAVEL / 10x bijzondere momenten op de mooiste plekken in Bali

37
bali

Afgelopen maand maakte ik een wel heel bijzondere reis: ik nam mijn vader mee naar Bali. Ik koos voor Bali omdat ik er al ben geweest en omdat het vrij makkelijk bereisbaar is, een prima eerste kennismaking met Azië. Maar Bali heeft mij dit keer ook ontzettend verrast. Daarom deel ik vandaag graag deze tien mooie momenten in Bali.

Hoe bijzonder is het om als 29-jarige dochter je vader mee op reis te nemen om hem zo te laten zien wat je nou eigenlijk doet en waarom je er zo gelukkig van wordt? En zo kom ik direct op het eerste hoogtepunt van de reis:

Het feit dat ik zomaar op reis was met mijn vader

Dit is natuurlijk het grootste geluk van deze reis. Want hoe bijzonder is het om met je vader op reis te gaan? Ik vertelde dit laatst al eens, maar herhaal het graag. Mijn ouders hebben me altijd richting mijn dromen geduwd en zo woonde, werkte en reisde ik al op jonge leeftijd over de hele wereld. Mijn ouders reisden vooral in Europa. Het was altijd een droom van mijn ouders om verre reizen te maken. Maar vooral door de chronische ziektes van mijn (inmiddels overleden) moeder hebben ze die stap niet gezet. Tijd om mijn vader mee te nemen nu het nog kan en des te meer bijzonder om dit samen na zo’n heftige gebeurtenis te doen. En wat was het bijzonder om hem twee weken lang op sleeptouw te nemen door Bali! Hebben jullie wel eens een bijzondere reis op latere leeftijd met je ouders gemaakt? Doen, nu het nog kan.

Bali_Papa-4

Die keer dat m’n vader en ik een rivier moesten oversteken tijdens een wandeltocht

We besloten vanuit het mooie Sidemen een wandeling van een paar uur te gaan maken. Uiteindelijk hebben we er zo’n beetje het driedubbele over gedaan, dus ik vraag me af of we de goede route hebben genomen… dat bleek wel toen we opeens voor een toch wel vrij woest stromende rivier stonden. Moesten we hier echt langs Na lang wikken en wegen besloot ik het gewoon maar te doen, het het was best eng. Aan de overkant gekomen besefte ik me pas dat mijn vader met zijn kwaaltjes ook de rivier in moest. SORRY PAP. Maar wat was het mooi, we liepen uren langs tempels en over bergen, via rijstvelden en kleine dorpjes… Het deed me denken aan de vakanties in Frankrijk van vroeger, toen wandelde ik ook wat af met mijn vader. Bijzonder!

Bali_Papa-24

Bali_Papa-25

Bali_Papa-22

Bali_Papa-23

Bali_Papa-20

Pura Dalem Gubug

Bussen vol toeristen gaan dagelijks naar Pura Ulun Danu Bratan, dé bekende Balinese tempel aan de rand van een meer. Wij niet. Wij gingen naar Pura Dalem Gubug, gelegen in het Tamblingan meer. Het meer heeft een tweelingzusje, Bayan, en de omgeving is prachtig. Hier was geen enkele toerist te zien! Er was een klein festival van het dorp bezig (lokale spelletjes en muziek, heel grappig) toen wij de tempel bezochten, maar normaalgesproken is het echt enorm stil en rustig op deze plek. De tempel ligt aan de rand van het water en is adembenemend mooi!

Bali_Papa-46

Slapen bij Home stay Sudanita

Per toeval stuitte ik op deze home stay in Bali, gelegen in het onbekende dorp Ababi. Ababi ligt helemaal in het oosten van Bali en wordt nog weinig door toeristen bezocht. Gede is geboren en getogen op Bali en daardoor bekend met de Balinese cultuur, natuur en religie. Hij kan boeiend vertellen over zijn land, over de vele kleurrijke ceremonies, over zijn familie-geschiedenis, over de flora en fauna, Balinese gewoonten, en veel veel meer. Gede en zijn familie zijn ontzettend gastvrij, lief en oprecht en ik vond het heerlijk om me onder te dompelen in het Balinese leven. Het huis is prachtig en Gede heeft ons veel mee op pad genomen – naar zijn familie, naar prachtige tempels, naar onbekende rijstvelden en strandjes, naar het Bali dat ik zo graag wilde (laten) zien. En ze hebben zooo lekker voor ons gekookt iedere dag! Echt een aanrader.

Bali_Papa-29

Bali_Papa-31

bali

Bali_Papa-32

Bali_Papa-33

Bali_Papa-27

De rijstvelden bij Gunung of Ngis

Gede heeft ons naar deze waanzinnig mooie rijstvelden gebracht. Volgens hem heet het Gunung, en wie kan het beter weten dan hij?Het punt is: ik kan ze niet vinden op Google Maps (en heb het ‘m laten spellen) maar het dorp en deze rijstvelden staan blijkbaar wel bekend onder de naam Gunung. Na een lange zoektocht op Google dénk ik dat ze ook bekend staan onder de naam Ngis, wel te vinden op Google Maps. Ze liggen in ieder geval in de buurt van Ababi en mocht je precies willen weten waar je deze rijstvelden kunt vinden, slaap dan maar gewoon een nachtje in de homestay van Gede. Ik vond deze rijstvelden veel en veel indrukwekkender dan zowel Jataluwih en Tegallagang. En ik heb hier geen enkele toerist gezien, niet in de omgeving en niet hier bij deze rijstvelden. Ik vond het adembenemend en hier werd ik weer echt verliefd op Bali. Hier blijkt dat je het toerisme echt wel kunt ontwijken en er nog een authentiek Bali te ontdekken is!

Bali_Papa-38

Bali_Papa-37

Bali_Papa-36

Bali_Papa-39

Koken met mijn vader bij Plataran in Ubud

Met een geweldige kok als vader was het onvermijdelijk dat we een kookcursus zouden gaan doen. We sliepen in het Plataran Resort in Ubud en daar hebben we echt genoten van deze kookcursus. Vroeg in de ochtend vertrokken we naar de lokale markt om ingrediënten te kopen. Ik ben gewend aan de geuren en kleuren van zo’n Aziatische markt, voor mijn vader was het een beetje schrikken denk ik. De viezigheid, de stank, het lawaai, de vliegen… Ik kijk er dan toch naar door een reizigersbril denk ik, want ik zie het bijna niet meer. Haha! Ik vind het geweldig om er rond te lopen en het dagelijkse reilen en zeilen te aanschouwen. En ik weet dat de producten vers en lekker zijn! De kookcursus was erg leuk, we hebben zo’n tien gerechten gemaakt en HEEL lekker gegeten. Yum!

Bali_Papa-11

Bali_Papa-12

Bali_Papa-14

Bali_Papa-15

Bali_Papa-16

bali

Pura Tirtha Empul

Ten noorden van Ubud vind je bij het dorp Tampak Siring de prachtige watertempel Tirta Empul, een belangrijke tempel voor fysieke en spirituele reiniging. Zo heb je er een bron met water met er omheen een aantal baden waar de Balinese bevolking zich wast om zich te reinigen. Je mag er jezelf (met respect!) ook wassen met het heilige water. In het midden van het tempelcomplex heb je een plek waar de locals kunnen bidden. Toen wij er waren werd er volop gebeden, zo’n bijzonder gezicht! Ik vond dit één van de mooiste tempels om langer rond te lopen.

Bali_Papa-7

Bali_Papa-8

Bali_Papa-5

Bali_Papa-6

De Campuhan Ridge Walk in Ubud

Iets bekender dan mijn andere tips, maar ik vond dit echt een hele leuke wandeling in Ubud. De wandeling start net voor de brug op Jalan Raya Campuan, het verlengde van de Mainstreet. Je moet even de rivier oversteken en een stuk omhoog lopen, maar dan geniet je al snel van een schitterend uitzicht op rijstvelden. Hoe verder je loopt, des te mooier en rustiger de omgeving wordt. Wij zijn doorgelopen naar het Karsa Café, waar we heerlijk genoten van een gado gado en een banana lassi.

Bali_Papa-1

Bali_Papa-2

Bali_Papa-3

Chillen in een infinity zwembad in Sidemen

In het midden van de reis boekte ik een heel fijn plekje in Sidemen (Villa Arta Nadi) en dan vooral voor het zwembad. Ik ben gek op infinity pools en het uitzicht op de bergen en rijstvelden is hier prachtig! We hebben dan ook heerlijk gezwommen hier, een welkome verademing na onze hike. Hier zagen we ook plots allerlei dieren haha! Van hondjes tot spinnen tot enorme kikkers, poezen en hagedissen. Ik hou ervan (behalve van de spin). Ik dwaal af, een must dus in Bali als je het mij vraagt – zo’n nachtje in een hotel met een prachtig zwembad. Sidemen zelf is ook nog vrij authentiek en de omgeving is waanzinnig groen en indrukwekkend!

Bali_Papa-18

bali

bali

Die mooie zonsondergang in Canggu

Perfect om onze reis mee af te sluiten. Het was even wennen na de rust en ruimte in het oosten van Bali, maar Canggu is best een fijn (al dan best toeristisch) plekje met hele goede restaurantjes en natuurlijk de zee. Bij aankomst werden we tijdens een strandwandeling direct getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Ik weet niet waarom, maar ik vond dit een heel fijn moment!

bali

Bali_Papa-42

Bali_Papa-43

Bali_Papa-40

Het spotten van een eendenhoeder

Dit was misschien wel mijn persoonlijke hoogtepunt hoor, haha! Zelfs Gede (onze Balinese host) was ontzettend verbaasd dit tafereel tegen te komen. Je ziet dit namelijk echt niet vaak op deze manier. We reden nietsvermoedend in the middle of nowhere op een klein weggetje in het oosten van Bali toen plots deze herder met zijn eenden verscheen. Ik sprong als een idioot uit de auto om foto’s te maken, wat een geweldig gezicht! De eenden lopen rond op de rijstvelden om zo de overgebleven korrels en insecten op te eten. Ik ben verliefd op eenden, kijk nou toch eens.

bali

bali

Azië, Bali, DESTINATIONS, TRAVEL, Travel Must Do's, Travel Stories

Leave a reply

37 comments

 1. Shamira | Kompas 24 30 augustus, 2017 at 07:47 Beantwoorden

  Mijn eerste kennismaking met Bali was niet zo best (na een paar dagen liepen we een flinke voedselvergiftiging op), maar als ik dit lees en de foto’s zie moet ik misschien toch maar overwegen om ooit eens terug te gaan. Het een tweede kans geven ;)

 2. Denise 30 augustus, 2017 at 08:37 Beantwoorden

  Prachtige reis meid! Je hebt echt bijzondere plekjes ontdekt. Leuk dat je dit met je vader hebt gedaan. Ik vond Bali heerlijk en zou zo terug willen keren. Die Tegallagang rijstvelden kan iedereen inderdaad het beste skippen. Super toeristisch en weinig authentieks aan. Er zijn zoveel mooiere alternatieven!

 3. Jessica 1 september, 2017 at 15:23 Beantwoorden

  Zo gaaf dat je dat inderdaad met je paps hebt kunnen doen :) Mijn mam kwam me dit jaar in Spanje opzoeken tijdens m’n verjaardag, maar het zou onwijs gaaf zijn om nog een keer met haar te gaan backpacken en rondreizen :)

 4. Elisa 1 september, 2017 at 20:22 Beantwoorden

  Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt! Is iets bijzonders om dit te kunnen doen, moet je echt koesteren (maar dat doe je volgens mij). Mijn ouders reizen niet meer vanwege mijn stiefvaders chronische ziekte, sindsdien ga ik elk jaar met mijn moeder een paar dagen weg. Eind dit jaar wordt ze 50, het is al jaren haar droom om een cruise te maken. Ik heb dus een 4-daagse cruise op zo’n over the top luxe schip geboekt door de middellandse zee :-). Geniet ervan nu het nog kan, dit zijn de mooiste herinneringen!

  • Laura 8 september, 2017 at 18:02 Beantwoorden

   Jaaaa, dat doe ik zeker. Zo mooi! En wat fijn dat je ieder jaar met je moeder weg gaat. Ook heel bijzonder, blijven doen <3 En wat een mooi cadeau zeg, alvast veel plezier!

 5. Kelly 5 september, 2017 at 20:21 Beantwoorden

  Wat een schitterende trip heb je gemaakt met je vader en wat heb je hem de mooiste plekjes op Bali laten zien! Zó bijzonder om dat met elkaar te mogen delen. Ik word ook nog steeds helemaal warm van binnen als ik denk aan toen mijn vader me in Nepal op kwam zoeken en we samen twee weken rondreisden. Herinneringen voor het leven! In februari ga ik met mijn oma van dan 83 naar Fins Lapland, een grote droom van ons beiden en ik weet nu al dat dat een heel bijzondere reis gaat worden <3

 6. Jorinde 6 september, 2017 at 12:28 Beantwoorden

  Wat een prachtige reis hebben jullie samen gemaakt! En ook direct herinneringen die je je leven lang bij zullen blijven, denk ik! Wat bijzonder dat je dit hebt kunnen doen met je vader. Afgelopen maart ben ik met mijn moeder op citytrip naar Valencia geweest. Dat zijn ook erg dierbare herinneringen geworden! Bij het zien van je foto’s word ik trouwens steeds meer verliefd op Bali. Wil daar nog erg graag heen! :-)

 7. Lotte 12 september, 2017 at 13:15 Beantwoorden

  Ziet er uit als een prachtige reis!

  Het is mooi om te zien dat je niet alleen de zon zee strand foto’s laat zien! Dit geeft een veel beter beeld!

  Bali staat ook hoog op mijn lijst. Om de een of andere reden is Azië voor mij een continent dat mij toch iets minder trekt in tegenstelling van veel anderen. Wat dat betreft ligt mijn bucket list toch meer richting noord, midden en zuid-Amerika. maar als ik dan toch naar Azië zou gaan dan heel graag Bali!

  • Laura 28 september, 2017 at 08:23 Beantwoorden

   Zo leuk om te horen, ik ben juist veel in Azië en Afrika te vinden en (te) weinig in Amerika!

   En jaaa, Bali is veel meer dan dat. Sowieso veel meer dan de toeristische bubbel die er nu is in het zuiden op Bali!

 8. Julia 1 februari, 2018 at 07:50 Beantwoorden

  Hoi! Klopt het dat de Bali artikelen het niet goed meer doen? Ik zie steeds maar 1 foto en ben juist super benieuwd aangezien wij deze zomer waarschijnlijk gaan :).

Post a new comment

Lees ook: