TRAVEL / 10 reisherinneringen uit de oude doos

47

Ik ben een ramp met mijn foto’s. Alle foto’s van de afgelopen jaren staan op zo’n tien verschillende plekken. Oudere laptops, de Imac, drie verschillende harde schijven, mijn telefoon en oude telefoon, DropBox, Facebook en ga zo maar door. Telkens wanneer ik een artikel schrijf is het een gehannes met bijbehorende foto’s en moet ik weer op zoek. Afgelopen maand ontdekte ik Canon irista. Irista is een cloud-based fotomanagement service die op een makkelijke manier helpt om je foto’s te organiseren. Super handig! De gedachte achter irista is niet direct om echt mooie albums te maken voor je vrienden (al kan dat natuurlijk wel) maar vooral dat al je foto’s veilig op één plek blijven staan. Irista slaat metadata van je foto’s op zodat je foto’s makkelijk te vinden zijn. Je kan zelfs de RAW bestanden uploaden en je foto’s vanaf verschillende sites, je telefoon, computer of (WiFi) camera importeren. Ik heb een account aangemaakt en inmiddels staan al mijn foto’s vanaf verschillende plekken en devices op één plaats. Wat voelt dat goed en opgeruimd en wat is het een handige service (overigens niet alleen voor Canon gebruikers!). Ik ben fan en ik vond het vooral heerlijk om alle oude foto’s op een rijtje te zien. Het brengt mijn herinneringen weer tot leven en daarom deel ik tien mooie reisherinneringen die ik weer terugvond.

1. De hoogste bungeejump van de wereld

Dit zijn dus de dingen die ik tegenkwam.. Soms vergeet ik echt wat ik allemaal voor geks heb gedaan. Zoals de hoogste bungeejump van de wereld. Er is een film van, die moet ik echt even uploaden op mijn YouTube kanaal. Hysterisch!

20

2. Wakker worden in de Sumatraanse jungle

Onze eerste reis samen ging naar Indonesië. In Sumatra hebben we een jungle trekking gemaakt waarbij we midden in de jungle moesten slapen, op de grond met alleen mijn sjaal en een gespannen zeil aan de rivierkant. Wakker worden en even over dit zeil kijken was een magisch moment.
72

3. Net-samen-reisfoto’s

Zoals jullie inmiddels weten vertrokken mijn vriend en ik voor zes weken naar Indonesië toen we elkaar drie weken kenden. Dat was onvergetelijk, zo bijzonder en zo fijn. Vervolgens zijn we ontelbare keren een weekend weggeweest. Zo ook toen we een paar maanden samen waren, naar Boedapest. Het was echt één van de leukste stedentrips in tijden en ik moet echt zo lachen om deze foto van drie jaar oud. Ik had nog rood geverfd haar en wat zijn we DUN!

106

4. Angkor Wat, Cambodja

Ik ben me ervan bewust dat wij exceptioneel veel reizen en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Soms schrik ik even, omdat het allemaal af en toe zo snel gaat dat ik bang ben dat ik er niet van geniet of bepaalde dingen vergeet. Dat eerste lukt me gelukkig nog altijd ten volle, maar dat tweede gebeurt me nog wel eens. Zo kwam ik deze foto tegen en was ik plotseling zo verbaasd dat we hier daadwerkelijk zijn geweest, iets dat jaren op mijn lijstje heeft gestaan. Dankbaar.

149

5. Zijn meest romantische verrassing ooit

In Thailand heeft mijn vriend me twee jaar geleden verrast (ik moest weg en uiteindelijk hingen ze ergens in een boom aan het strand) met voor mij iets heel bijzonders: drie wensballonnen. Éen voor ons samen, één voor mijn vader en één voor mijn (overleden) moeder, met ieder een briefje om iets op te schrijven. Ik vond het zo lief, en wat een mooi moment was dit.

226

6. De reizen door Frankrijk met mijn ouders

Zo vind je nog eens wat. Een foto uit de oudste doos, ik als klein blond meisje en mijn prachtige moeder. Voor mij de meest bijzondere herinneringen.

527

7. Die keer dat we naast een vogelspin moesten slapen

Vond ik dit zomaar terug tussen oude telefoon-foto’s. Deze vogelspin zat net onder een randje met daaronder onze backpacks naast ons bed in Indonesië, waardoor we niets anders konden dan de spin negeren en te gaan slapen. Ik heb de hele nacht bijna zitten ijlen (ik zag echt honderd spinnen op onze klamboe). In de ochtend zat meneer Spin er nog steeds.

605

8. Die keer dat er ontelbare stralen tussen de bergen verschenen

Dit moment was ik bijna vergeten. Met een groep vrienden reden we jaren geleden door het prachtige landschap van Zuid-Afrika, de zon ging langzaam onder. Plots kon ik niets dan STOP STOP STOP gillen en met mijn toen simpele cameraatje op blote voeten uit de auto springen om deze foto te maken.

1402

9. Die keer dat ik thee dronk met oude bewoners van Petra, Jordanië

Dit was zo bijzonder. Verdwaald als we waren dwaalden we door het magische Petra in Jordanië en stuitten we op een moeder en dochter die in de rotswand woonden en thee aan het zetten waren. Met handgebaren nodigden ze ons uit en zonder een woord Engels te spreken vertelde de oude vrouw me dat ik een mooi mens was, dat haar man nu één met de bergen was en met de aarde verweven was. Ze gaven me een stuk brood en thee en ik voelde me zo dankbaar, zo klein, zo vol van liefde.

1501

10. Die keer dat ik een luipaard zag in Zuid-Afrika

Een onvergetelijk moment, maar wat fijn om deze foto zomaar weer tegen te komen. Wat een waanzinnig, prachtig en krachtig dier.

41

Heb jij ook al je foto’s overal en nergens staan? Ik ben benieuwd wat jij tegenkomt als je ze uitzoekt. Welke grappige, leuke of ontroerende foto’s kwam je tegen? Wat is het verhaal erachter? Laat het me weten! Ik heb in ieder geval weer kilo’s inspiratie opgedaan voor nog niet vertelde verhalen én ik heb weer zin om fotoboeken te maken. Irista biedt een gave optie om een HD fotoboek te maken en daar ben ik nu hard mee bezig. Het resultaat laat ik uiteraard binnenkort zien!

TRAVEL, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

47 comments

 1. Laura 1 juni, 2015 at 08:15 Beantwoorden

  Story of my life, omg. Maar bedankt voor de tip, Laura! En ieeeuw, slapen naast een vogelspin? Ik zou gewoon niét slapen denk ik. Super mooie foto’s en wat een fijne herinneringen erachter… Wauw.

 2. Kim 1 juni, 2015 at 08:32 Beantwoorden

  Wat een ontzettend mooie herinneringen. Super ook dat je zoveel op foto hebt – dat maakt het super leuk om af en toe even door oude foto’s te gaan en zo weer herinneringen op te halen.
  Héle mooie foto’s. :-)
  (Enneh, wauw, slapen naast een vogelspin…!? Dat zou ik écht niet kunnen, haha)

  • Laura 1 juni, 2015 at 08:34 Beantwoorden

   Jaaa, heb inderdaad heel veel op foto, al ben ik bijna alles kwijt van m’n pubertijd. Zo zonde! Mijn vader heeft ooit alle analoge foto’s van vroeger ingescand (via de negatieven). Ben daar ook zo blij mee!

 3. Lotte 1 juni, 2015 at 08:52 Beantwoorden

  Wat een goeie tip voor het centraliseren van foto’s, bij mij beperkt het zich tot 2 harde schijven en een iphone maar 1 plaatsje zou zo veel handiger zijn! Jaikes, slapen naast een (vogel)spin zou ik nooit kunnen. Nu moet vriendlief elke spin groter dan 2cm eerst veilig verwijderen voordat ik nog maar het licht durf uitdoen. :)

  • Laura 1 juni, 2015 at 08:57 Beantwoorden

   Hahaha! Ik heb altijd ‘pech’ met dat soort dingen. Regelmatig geconfronteerd met spinnen, schorpioenen (in m’n handdoek, in een emmer met water die ik net over me heen wilde gieten, etc)…Brrr!

 4. Jenny - ikreis.net 1 juni, 2015 at 09:12 Beantwoorden

  Ik heb verschillende harde schijven met foto’s verdeeld over verschillende huizen. Ik zou het zo erg vinden als er wat met mijn foto’s zou gebeuren.

  Eigenlijk moet ik ook overstappen naar een cloud. Maar voor meer dan een terrabite aan foto’s ?!?

 5. Nies | Reismicrobe 1 juni, 2015 at 09:24 Beantwoorden

  Oh, wat leuk dat je oude foto’s bent gaan door spitten.. Ik heb onlangs ook een blog geschreven met foto’s van enkele jaren terug en ook daar… Rood haar en wat dunner (oops!). Verder vind ik foto’s zo belangrijk, mijn geheugen is vaak een zeef en dan zijn foto’s het enige wat me kan terug brengen naar een plek. Maar jammer genoeg ook hier, overal en nergens die plaatjes!

 6. Jolein 1 juni, 2015 at 09:53 Beantwoorden

  Bedankt voor de handige tip! Ik ben zelf fotografe van beroep, en ik kan zelfs nu nog behoorlijk chaotisch zijn met het netjes bewaren van mijn foto’s. Gelukkig ben ik hier door de jaren heen wel steeds beter geworden. Het ergste vind ik dat mijn vriend en ik bijna al onze reisfoto’s van onze eerste verre reis samen naar Mexico kwijt zijn. Ons bezoek aan wereldwonder Chitzen Itza bijvoorbeeld: Geen enkele foto meer van, huilen!

 7. Jessica 1 juni, 2015 at 10:52 Beantwoorden

  Wat een heerlijke foto’s! En wat is het altijd toch leuk om oude foto’s tegen te komen en herinneringen te herleven :) Ik heb nu het grootste deel op mijn laptop, een harde schijf en op dropbox staan, maar ik ben nog steeds op zoek naar de ideale cloud – ik ga jouw tip eens bekijken, merci!

 8. Sandra 1 juni, 2015 at 11:03 Beantwoorden

  Haha oh die angst om je foto’s kwijt te raken, zo herkenbaar! Wij hebben alle foto’s thuis op een harde schijf op een serververbinding staan. Die harde schijf kopieert zichzelf elke dag, dus in geval van een gecrashte harde schijf gelukkig een backup. Daarnaast kopieer ik een aantal keer per jaar alles op een andere harde schijf en die ligt bij m’n ouders in de kluis. Laatst hadden we brand bij de buren en het eerste dat mee ging naar buiten: de harde schijf… De rest van je herinneringen zijn heerlijk om te lezen, hoe waardevol is reizen hè!

 9. Lyanne 1 juni, 2015 at 11:19 Beantwoorden

  Jeetje wat heb jij al veel gezien van de wereld! Wat een prachtige foto’s. Zo leuk om te zien! (En die foto site lijkt me echt heel erg handig! Ik ben nog steeds op zoek naar een manier om mijn foto’s goed op te slaan.)

 10. Lisa 1 juni, 2015 at 16:03 Beantwoorden

  Wauw, wat heb jij al veel gezien van deze wereld. Daar kan ik stiekem wel een beetje jaloers op zijn haha (behalve het vogelspin avontuur uiteraard).

 11. Wendy 1 juni, 2015 at 18:16 Beantwoorden

  Mooi al die herinneringen. Een hoop van mijn herinneringen zitten in foto albums die mijn moeder trouw in elkaar maakte. Tegenwoordig ‘liggen’ de foto’s digitaal overal en nergens. Zonde eigenlijk.

 12. Caro 2 juni, 2015 at 06:42 Beantwoorden

  Wat een fijne tip! Na mijn tentamens ga ik er meteen mee aan de slag! En wat een prachtige foto’s! Vooral die van de zonsondergang in de bergen en van die wensballonnen is zo ontzettend lief!

 13. Denise 2 juni, 2015 at 08:50 Beantwoorden

  Ha, dat klinkt super handig! Ik heb altijd het idee dat iedereen alles beter georganiseerd heeft dan ik, maar dat is dus niet zo. Of inmiddels in jouw geval dus wel. Ik heb het ook echt overals taan, heb verschillenden extern harde schijven omdat mijn pc en dropbox vol zitten, en ik bewaar zelfs de SD-kaartjes (en koop dus steeds weer nieuwe), als extra backup, maar ja, bij brand is alles weg. Eigenlijk zou ik eens een volle week alles moeten doorspitten; inclusief duizenden ouderwetse negatieven van bijna 40 landen…
  O ja, supermooie foto trouwens van die wensballon. En Budapest was volgens mij een van de eerste blogs die ik ooit van je las.

 14. Sonja 2 juni, 2015 at 12:06 Beantwoorden

  Wat een mega mooie herinneringen allemaal! Ik wist dat niet, dat je vriend en jij na 3 weken al samen naar Indonesië vertrokken, maar wat een mooi verhaal. En die bungeejump, ieeee!! Superleuk altijd om oude (vergeten) herinneringen terug te halen. Ik ben heb alleen volgens mij helemaal niet zo verschrikkelijk veel foto’s, haha! Ik doe het meestal door oude (reis)dagboekjes terug te lezen, ook heel fijn.

 15. Eva 4 juni, 2015 at 06:04 Beantwoorden

  wat super handig! Just what i need! Wat ben je al op prachtige plekken geweest, goed om soms een momentje te nemen en aan al dat moois terug te denken!:)

 16. Ester 7 juni, 2015 at 18:07 Beantwoorden

  Wat een goed idee, ook om al je (reis)momenten weer her te beleven :-) Ik ben ook al jaren van plan om de mooiste foto’s van de afgelopen reizen uit te printen, zodat ik echt iets tastbaars heb. Maar waarschijnlijk heb ik daar pas tijd voor rond mijn pensioen ;-)

 17. Lizet 10 augustus, 2015 at 18:41 Beantwoorden

  Wat leuk dit! Ik heb deze blog al meerdere keren door gescrolld, hier word ik echt blij van (vooral van die wazige zonsondergang, ik weet precies hoe die ruikt/voelt/eruit ziet <3). Ik duik ook maar eens een keer mijn archief in, super leuk idee! :)

Post a new comment

Lees ook:

Fridiary #25 – Viva400, Jamaica & more!

Fridiary o’clock! Het dagboekje op vrijdag. Persoonlijke nootjes tussen de droombestemmingen door. Een klein kijkje in mijn leven. Momentjes delen in grootse dagboekjes met kleine ...