THE BOHO GUIDE | Sustainable fashion // Out now: mvdrl x What About Her collectie

4
Collectie riemen

OUT NOW: mvdrl x What About Her

 

Oh, the word is out en ik ben trots: ik heb samen met fantastische ontwerpster Marijke (mvdrl) een #zerowaste limited collectie velvet bands, ring belts en bag straps gelanceerd, helemaal in de bohemian What About Her stijl ♥

Direct shoppen? Je shopt de mvdrl x What About Her collectie hier mét 10% korting (code: whatabouther) t/m 13 december! Benieuwd naar het verhaal? Lees dan verder!

 

Het verhaal achter mvdrl

De ontwerpster, Marijke van der Lee, heeft zelf lang door India gereisd en werd verliefd op de cultuur en bijzondere handgemaakte kleding. Haar idee ontstond in het bruisende hart van India, waar textiel en ambachtelijke vaardigheden nog steeds een grote rol spelen. Materialen, kleuren en patronen hebben er hun eigen betekenis en het hele proces – van weven tot de versieringen – wordt gedaan door ambachtslieden. Al die mooie stukken worden jarenlang gedragen en van de ene generatie op de andere doorgegeven om steeds weer nieuwe verhalen te maken met hetzelfde kledingstuk. Prachtig toch? Maar met de opkomst van fast fashion in het westen (hallo overconsumptie) voelt het alsof we de verbinding met de ware betekenis van textiel, de maker, kwaliteit & vakmanschap én met onszelf zijn verloren. Moet wat je draagt geen vorm van creatieve expressie en individuele identiteit zijn en authentieke verhalen vertellen in plaats van de massa volgen en ethische en ecologische grenzen te verleggen?

Daar in India vond Marijke een stapel vintage sari borders op een lokale markt en besloot ze om ze mee naar huis te nemen. Ze vroeg zich daar hardop af… Wat als we ‘fashion’ kunnen herontwerpen? Terugvallen in de liefde voor draagbare en handgemaakte kunst, in plaats van kleding te zien als gewoon een stuk stof? Marijke besloot om haar dromen in een missie te vangen: mvdrl was born!

Nu creëert ze multiwear items van upcycled fast fashion stoffen en vintage sari borders, werkt ze nauw samen met de lokale bevolking, steunt ze een NGO project en streeft ze altijd naar zero waste & giving back. Ze verbindt twee werelden letterlijk en figuurlijk opnieuw met elkaar door de inspirerende oosterse cultuur rondom textiel én de westerse overconsumptie (upcycled fast fashion kleding) samen te brengen. Hell yes!

Marijke van der Lee

 

mvdrl x What About Her collectie

We hebben onze gezamenlijke passie voor reizen, cultuur, vintage, handwerk en duurzame mode gecombineerd en deze aardse collectie gecreëerd voor alle free spirits die van bijzondere en sustainable items houden. Deze limited collectie van negen items met een verhaal is het resultaat. Bijzonder feitje: een sari is met de hand prachtig geborduurd en bewerkt langs de randen: de sari border. Dit betekent dat alle sari borders uniek zijn, er is er maar één van max. 8 meter te vinden in deze wereld!

 

Ik mocht negen vintage hand geborduurde sari borders selecteren in India (op afstand helaas, de volgende keer ga ik mee!) en werd meegenomen in het hele proces. Deze negen ontwerpen heb ik vernoemd naar mijn travel memoires: het handwerk deed me denken aan bepaalde mooie herinneringen op plaatsen die me hebben geïnspireerd. Bij elk ontwerp heb ik de herinnering in beeld meegegeven en een anekdote opgeschreven: deze collectie is een kleine hommage aan mijn levensreis.

Deze limited collectie is geheel ontstaan uit gebruikte en bewust geproduceerde materialen. Zero waste. De sari borders zijn locally sourced in India, de velvet stof komt van afgedankte fast fashion jurkjes en de ring belts en bag straps zijn gemaakt met vintage hoedenbanden uit de jaren 60. Je item wordt verpakt in een giftbag van upcycled silk saris, handgemaakt door de vrouwen van NGO The Blue House Project in Pushkar. 100% van de profit is voor de vrouw die de tas heeft gemaakt, dus bij elke verkoop draag je bij aan een betere toekomst voor deze kansarme gezinnen. Lees hier meer over deze NGO! En zelfs onze labels zijn van bijzonder handgeverfd khadi papier (katoen) uit India. Ook mijn persoonlijke memoire hangt aan je item. Oh, ik word er zo blij van!

Ik ben heel benieuwd wat jullie van onze collectie vinden en ik hoop natuurlijk dat wij je gelukkig mogen maken met een van deze bijzondere negen ontwerpen. Je shopt ze hier en met de kortingscode whatabouther krijg je t/m 13 december 10% korting! ♥

Fashion, Lifestyle, LIFESTYLE, Must Shop, The Boho Guide

Leave a reply

4 comments

Post a new comment

Lees ook: