De eerste reden waarom ik zo hou van Zuid-Afrika is de variëteit in landschappen en bijbehorende flora en fauna. Van woeste bergen tot eindeloze zandstranden, van mystieke oerbossen tot hete woestijnen, van Savanna tot bushveld, van glooiende wijngaarden tot eeuwenoude grotten… Elke bocht een verrassing en je maakt me ‘t gelukkigst op een safari. Hoe vaak ik ook de bush in ga (ik ben zelfs opgeleid tot junior ranger) op zoek naar dieren, het verveelt nooit.
Maar de tweede reden is een hele andere. Het ETEN! En drinken. En alle fijne plekken om dit te kunnen doen. Zuid-Afrika is een smeltkroes van culturen, en dat zie je duidelijk terug in de culinaire gerechten van het land. Van goddelijke Cape Malay curries tot m’n all time fav traditionele bobotie en van de meest verse tot de lekkerste wijnen: het eten is hier zo goed en zo betaalbaar. Zelfs in de duurste lodges eet je gewoon voor weinig, en zo lekker, en zo vers. Of je nou zelf gaat braaien (een must!) met verse producten van de vele farmer markets, eet bij een luxe lodge (ook dan: écht betaalbaar!) of een stop maakt bij een lokale padstal: het is altijd goed, vers en zo lekker. Ik heb weer zulke mooie plekjes ontdekt tijdens onze laatste road trip langs de Garden Route en die wil ik graag met je delen zodat je ze ook kunt opslaan. Ik ga dit artikel in de toekomst nog uitbreiden met de plekken van álle Zuid-Afrika reizen. We hebben deze plekken bezocht met Atlas van 2,5, dus ze zijn ook nog eens heel kindvriendelijk, al is Zuid-Afrika dat eigenlijk sowieso. Hier is een rijtje random tips, op volgorde van onze route:
Greenhouse bij Cellars-Hohenort, Kaapstad
Onze eerste nacht was bij een prachtige wijnboerderij in Kaapstad en het bijbehorende restaurant wil ik even tippen, want wat een prachtig ingerichte plek is dit. The Greenhouse van The Cellars-Hohenort! Je kan hier ook eten zonder er te slapen trouwens. Doen.
Ik vond het zo’n toffe plek, gedurfd met lekker veel kleur en prints, echt heel mooi (zowel binnen als buiten) en heb hier een overheerlijke bobotie gegeten. Da’s echt m’n favoriete Zuid-Afrikaanse gerecht, niet te vergelijken met die van Knorr. Zó goed. Bobotie is een traditionele Zuid-Afrikaanse ovenschotel gemaakt van gekruid gehakt (vaak rundvlees of lamsvlees), vermengd met een mengsel van specerijen, gedroogd fruit en uien, afgedekt met een eiermengsel dat tijdens het bakken stevig wordt. Het gerecht is van Maleisische oorsprong en wordt meestal geserveerd met rijst en sambal, vaak ook met banaan of een tomatenchutney.
Bay Harbour Market, Hout Bay, Kaapstad
Te gekke markt met veel eten, kleding, souvenirs en meer. Lekker hip wel. Daarna aten we wat bij Dunes Beach Bar, even verderop aan het strand. Vooral heel ideaal met kinderen, met grote speeltuin in het zand!
Pajamas & Jam Eatery, Somerset West, Kaapstad
Onderweg naar Stellenbosch heb ik een stop gemaakt bij Pajamas & Jam en ook dit is een hele bijzondere plek. Een bakkerij, restaurant, farmers market, kleding- en woonwinkel in één. De lekkerste taarten, koekjes en broodjes (ging allemaal mee voor onderweg en voor ons nachtje in een cabin) en we hebben er ook nog heerlijk geluncht én ik kocht de winkel leeg, want de handgemaakte linnen jurken zijn de mooiste die ik ooit heb gezien.
The Marine, Hermanus
We sliepen hier en het eten was een feestje! Fine dining op een prachtige plek. The Marine in Hermanus is een prestigieus restaurant en toch voelden we ons niet te veel met die kleine Atlas aan tafel. Het is ook zo’n mooie plek, gelegen aan de rand van de rotsachtige kustlijn van Hermanus. Super vers en lekker eten met bijpassende wijnen, keertje doen!
Babylonstoren, Simondium (bij Stellenbosch)
Nog een Greenhouse, dit keer die van Babylonstoren. Ik ben hier al een paar keer geweest en ik blijf terugkomen, ik ben zo gek op deze grote boerderij. Je kunt er uren ronddwalen in de tuinen, met de dieren en de vele bomen, planten, gewassen en bloemen. De gerechten (en smoothies, wijnen, alles!) zijn goddelijk lekker, zo vers van ‘t land. Je kan er ook eten bij restaurant Babel, iets chiquer nog. Oh, en neem zeker een lekker wijntje mee. Ik hou echt van Zuid-Afrikaanse wijnen, mijn favoriet is een goede Pinotage.
Morale Coffee, Cederberg
Onderweg van Kaapstad naar Cederberg kwamen we langs deze parel: een heel simpel koffietentje, niet meer dan een truck eigenlijk, met wat hooibalen om op te zitten en wat schaduwdoeken. AMAZING. Lekkere koffie, koek erbij, en dan dit uitzicht. Alsof je in the middle of nowhere in de woestijn je koffietje zit te drinken. Wat vond ik dit tof!
Kagga Kamma Nature Reserve
Hier sliepen we en naast dat de plek echt geweldig mooi is (kijk onze hut nou!) in een bijna onaardse omgeving, hebben we heerlijk gegeten, samen rond het vuur terwijl de potjiekos urenlang kookte. De tweede dag had ik een zalige curry!
Sanbona Wildlife Reserve
Een van mijn favoriete lodges en we waren hier voor de tweede keer. Mijn favoriete lodge-ontbijt is Eggs Benedict en dit heb je dan ook zo’n beetje overal in Zuid-Afrika. Zo lekker. Ook hier was het weer een groot culinair feest met lokale gerechten, braai-avonden rondom de boma en heel veel vers, goed eten. Zó genieten. Hier gingen we ook op dagelijkse game drives en het moment van ultiem geluk beleef ik altijd met de typische ‘sundowners’ – wanneer je na uren rondrijden en wildlife spotten een mooie plek in de bush zoekt, je uit mag stappen, de voorkant van de jeep wordt uitgeklapt en de borrels en traditionele snacks zoals biltong (gedroogde en gekruid vlees) en droeworst tevoorschijn wordt gehaald. Genieten tijdens de magische zonsondergangen. Oh, ultiem Zuid-Afrika voor mij. Ik neem dan trouwens altijd een Amarula, mijn favoriete Zuid-Afrikaanse likeurtje, of een Savanna, m’n lievelingscider!
Die Smitswinkel, Oudshoorn
Hele bijzondere plek met lekker eten, een soort kringloop meets kunst meets farmers market, buiten een lekker terras met heel veel speelgelegenheid voor kinderen, dieren, vond dit echt een heel erg leuke plek.
The Green Shed, Wildernis
Ook hier maak ik altijd een stop, dit is een hele leuke koffiebar in vintage stijl met heerlijke taartjes en lokale lekkernijen zoals melktert koekvingers!
Timberlake Village, tussen Wildernis en Sedgefield
Dit soort kunstzinnige en culinaire plekken vind je veel langs de Garden Route en ik ben er zo’n fan van! Dit is een soort eco-dorp met allerlei winkeltjes, souvenirs, handgemaakte mooie dingen, lekker lokaal eten… Allemaal lokaal gemaakt. Vind ik zo tof. Ik kocht er een handgemaakte tas van een Zuid-Afrikaanse designer, een linnen pak en een tas vol lokaal lekkers om mee te nemen naar onze glampingtent.
Wild Oats Community Farmers Market, Sedgefield
Een van mijn favoriete farmers markets in Zuid-Afrika, alleen op zaterdagochtend. De sfeer is heel goed en de lokale producten en stalletjes fantastisch. Er is ook muziek, gezelligheid en eetstalletjes om direct te ontbijten of lunchen. Ernaast ligt Mosaic Village en Scarab Arts & Crafsts Village voor souvenirs. Heb er geen foto gemaakt maar ben er talloze keren geweest en deze tip mag niet missen!
Stanley Island, Plettenberg Bay
Vlakbij Plettenberg sliepen we twee nachten bij Stanley Island Lodge, een fan-tas-tische en betaalbare lodge (met zebras in de tuin!) op een privé eilandje. Ze hebben een heel lekker restaurant, The Stow, echt een aanrader. Je kan er ook een picknickmand vol lokaal lekkers bestellen, was ook zalig.
Old Nick Village, Plettenberg Bay
Elke woensdag vindt hier een bruisende farmers market plaats, waar je kunt genieten van versgebakken brood, biologische groenten en ambachtelijke kazen. De markt staat bekend om zijn duurzame en lokaal geproduceerde etenswaren, perfect om mee te nemen voor een picknick of om ter plekke te proeven. Ik heb hier de lekkerste bunny chow ooit gegeten, een uitgeholde broodje gevuld met een stevige curry. Dit streetfood-gerecht is ontstaan binnen de Indiase gemeenschap van Durban, maar nu super populair!
Le Fournil de Plet, Plettenberg Bay
Een woord: lekkerste smoothies en taartjes ever!
Market on Main, Plettenberg Bay
Weer zo’n leuk concept met veel winkeltjes, ambachten en een grote food court met allerlei lokaal lekkers. Iedere dag open, maar vooral op zaterdag een culinaire hotspot. Lokale ingrediënten, biologische producten en handgemaakte lekkernijen, maar ook een leuke souvenir markt. Daarnaast zijn er verschillende eetkraampjes. De gezellige sfeer, met live muziek op de achtergrond en kleurrijke kraampjes… I loved it. So much dat ik geen foto heb gemaakt.
The Heath, Plettenberg Bay
Wéér zo’n leuk concept vol culinair lekkers, kunst, art, souvenirs, vintage kleding, speeltuinen en meer. Sinds we reizen met Atlas nóg meer favoriet om even te stoppen. Hier zit ook nog een Wildlife Sanctuary achter, dus genoeg te doen.
Thyme and Again Farmstall, Plettenberg Bay
Het boerderijwinkeltje waar ik wel drie keer ben teruggegaan omdat ik er nog meer wilde halen! Hele verse lokale producten, bakkerij, wijnwinkel en meer. Je kan er ook wat eten. M’n favoriet!
Ik heb nog veel meer ‘Padstalletjes’ of ‘Farm Stalls’ opgeslagen, maar ben uiteindelijk niet overal geweest. Dus die bewaar ik voor een volgende reis. Zoals het pampoenpadstalletje in Worcester. Het woord Padstal (boerderijwinkel) is magie op Google Maps!
Braaien als een local bij AfriCamps
Ik heb het al vaker getipt; slapen bij AfriCamps is echt héél tof. Deze comfortabele glampingtenten met vuurplaats (en vaak met hot tub!) op lokale boerderijen zijn verspreid over heel Zuid-Afrika. Overal is iets anders te doen en te zien, en je kan ook een braai- en ontbijtbox bijbestellen met lekkere verse producten, vaak van de boerderij zelf. Ik vind dit heerlijk! Zelf braaien met een goede fles wijn en goede lokale producten tot de zon ondergaat. Genieten. De braai is niet zomaar een barbecue; het is een sociale gebeurtenis en een essentieel onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Bij een braai wordt echt van alles gegrild, vooral veel vlees. Ik hou van boerewors en sosaties! Ik eet vrijwel geen vlees maar hier maak ik altijd een uitzondering voor!
We hebben geslapen bij AfriCamps at Karoo 1, AfriCamps at Oakhurst en AfriCamps at Ingwe, alledrie enorme aanraders. Nu al zin om meer te ontdekken. En zooo betaalbaar trouwens!
Lekker Locals Tips Map
Ik wil ooit nog een manier vinden om handig mijn Google Maps favorieten met jullie te delen (nu één grote niet gecategoriseerde wirwar over de hele wereld die ik snap, maar jullie niet haha) maar voor Zuid-Afrika hoef ik dat niet meer te doen. Heb namelijk nog een hele goede andere en laatste tip voor jullie: de Lekker Locals Tips Map! Je vindt ‘m hier. Die ontdekte ik zelf ook tijdens deze laatste reis en dat vond ik nou zo’n leuk initiatief! Deze kaart is een schatkaart vol populaire favorieten én verborgen pareltjes voor elke foodie met alle beste plekken om te eten, te drinken en te genieten van de lokale keuken. Niet vergeten te checken tijdens je komende Zuid-Afrika reis. Cheers!
What About Her is een plek voor dromers. Free spirit & storyteller Laura (1988) deelt sinds 2004 verhalen over haar wereld op What About Her. Met inmiddels een award-winning blog reist en schrijft ze fulltime sinds 2012. Ze is gek op droge humor en dito wijn, haar baby Atlas, het bos, reizen, proza, bergen, Afrika, vintage, een groen interieur, kaas en zwierige jurken.
Ze reist de aarde rond terwijl ze anderen probeert te inspireren om hun dromen te plukken en deelt persoonlijke reisverhalen, huisupdates, interieurliefdes, hersenspinsels, dagboekjes en levenslessen: gewoon verhalen van een wild child die het leven soms heel ingewikkeld en vaak heel wonderlijk vindt. MEER WETEN? ☽
Ik kan zo ongelooflijk genieten van dit zomerse weer (wat klinkt dit lekker tegenstrijdig gezien de bovenste foto). We wonen pal naast het mooiste park ...
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok
Leave a reply
No comments