MINDSTYLE / Positiviteit

51

Positief zijn, het is echt een dingetje these days. Het valt me op dat er veel mensen ontzettend negatief zijn. Toch merk je dat wanneer je zelf positief in het leven staat, dit zijn vruchten afwerpt. Ik heb een koffer vol ervaringen en heb daar sterk door leren zijn, maar ook ik kan af en toe behoorlijk melancholisch zijn. Ook al zit alles een beetje tegen, wanneer je met hoop naar de volgende dag kunt kijken en je je glas half vol ziet, begint de klim naar een positief gevoel. Positiviteit komt van binnenuit, en het is aan jou of je de invloeden van buitenaf er grip op laat krijgen.

Maar er zijn absoluut dingen die je op weg helpen om een positief persoon te zijn, van binnen en van buiten. Één van de moeilijkste dingen aan een positieve houding (sowieso personal development in het algemeen) is zelfkennis. Mensen halen vaak uit naar anderen wanneer het leven te veel negativiteit op ze werpt. Niets meer dan zelfverdediging. Maar wanneer je een negatieve sfeer creëert door een negatieve reactie – hoe gerechtvaardigd die reactie ook mag zijn – zal je nog steeds te maken hebben met een negatieve gemoedstoestand. Wanneer je deze emoties je leven niet laat beïnvloeden, ben je al een stapje verder.

Ongeacht hoe open-minded het je lukt om te worden -zelfs in tijden van tegenspoed- er zullen altijd mensen zijn die negativiteit in je leven brengen. Kies voor jezelf en neem afscheid van deze mensen. Ook al ben je niet in staat om ze volledig uit je leven te bannen, je kunt je interactie beperken met hen die negatieve energie uitstralen. Wees niet bang om die mensen te vragen om uit jouw positieve bubbel te stappen.

Dan heb je nog situaties waar je simpelweg niet omheen kunt. Probeer dan je ‘silver lining’ te vinden. Er zijn positieve aspecten aan de meest geestdodende situaties en door het vinden van dat zilveren randje kan je een reeks omstandigheden omzetten in iets dat werkt. Ja, ik vind het ook moeilijk om iets positiefs uit een kapotte fiets, een eikel van een baas of de dood van een dierbare te halen. Soms gaat dat gewoon niet. Maar elk van deze dingen geeft je contrast. Ze leren je wat je kunt dragen, leren je beter voorbereid te zijn of ze leren je gewoon genieten van de momenten in je leven wanneer die omstandigheden níet aanwezig zijn.

Nog meer positiviteit? Probeer dagelijks iets geheel onbaatzuchtig te doen. Het kan iets zijn dat je doet voor iemand anders en waar je absoluut niets voor terug verwacht. Dat doet een mens goed, al is het maar klein. Help een omaatje met haar boodschappen in de auto te leggen. Neem muffins mee naar je werk en deel ze uit. Anderen helpen heeft een grote invloed op je positive state of mind.

Lach. Ik heb het zelfs op mijn lijf gezet. Smile, and maybe tomorrow you’ll find that life is still worthwhile. Wanneer alles om je heen uit elkaar lijkt te vallen, lach alsof je het meent. Ook al voel je het niet. Mensen zijn van nature sociale wezens en zelfs in de meest vervelende situaties helpt positieve interactie met andere mensen je en begint de, misschien trage, klim naar een positief gevoel.

Ook heel belangrijk: ervaar de positieve en mooie momenten. Het is gewoon niet mogelijk om in een negatieve stemming rond te blijven rennen. Wanneer je consequent de dingen die je als positief beschouwt waardeert en ervaart, maakt dit je uiteindelijk positiever. Hier heb je zelf ook invloed op: hang motiverende teksten in je werkomgeving, schrijf iets moois aan jezelf op de spiegel. Luister naar je favoriete muziek. En kijk om je heen. Een stralend zonnetje, een kleurige bloem te midden van de chaos, een kind dat naar je lacht. Je huis, je man, je vrienden. Stop om de paar uur met wat je doet, en kijk gewoon eens eventjes rond en waardeer de dingen die je normaal gesproken gewoon voor lief neemt.

Ik zie echt te vaak zure gezichten op straat, chagrijnige mensen in de winkel en mensen die met een zucht iets voor je doen. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken en of jullie een positieve kijk op het leven hebben. Genieten is zo ontzettend belangrijk!

LIFESTYLE, Mindstyle
Mindstyle

Leave a reply

51 comments

 1. josiannezwart 25 september, 2013 at 08:17 Beantwoorden

  Ik doe heel hard m’n best om positief te zijn. Ik ben er, net als jij, van overtuigd dat je daardoor veel meer gedaan krijgt en dat je een veel leuker leven hebt. Het leven kan zo voorbij zijn, zelfs als je het niet verwacht, en daardoor heb ik geleerd dat je het leven moet leven en niet chagrijnig voorbij moet laten gaan.

 2. Karlijn 25 september, 2013 at 09:27 Beantwoorden

  Mooi om te lezen. Ik kan van mezelf best negatief zijn, vooral wat mezelf betrefd. Alles wat ik doe is stom en het gaat me toch niet lukken enz enz. Maar sinds een tijd ben ik daar helemaal klaar mee. Ik kan het best, en niet alles mislukt. Ik studeer nu toch mooi in Amsterdam! Het is veel fijner om positief naar dingen te kijken, het gaat beter en leuker en ik word er vrolijker van. Goed stuk!

 3. Debby 25 september, 2013 at 09:43 Beantwoorden

  Hmm, kweetniet. Als ik me zo kut voel als nu, dan krijg ik er van binnenuit ook geen positiviteit in. Mijn buik voelt van steen. Bleh. Ik mag van mezelf even melancholisch zijn, en moet mezelf volgende week weer bij elkaar rapen. Mooie post en prachtige foto.

 4. Anne 25 september, 2013 at 09:47 Beantwoorden

  Harstikke mooi stuk :) Ben het met je eens. Positiviteit komt heel vaak vanuit jezelf. Het leven gooit soms zoveel shit in je schoot, je moet er zelf iets moois van maken. Dat kost soms energie, maar het is de moeite waard. Probeer elke dag positieve dingen uit je dag te herinneren en uit te vergroten in je hoofd. Trouwens, lachen helpt echt. Het ziet er soms misschien een beetje gek uit, maar als je een lach op je gezicht hebt wanneer je dingen doet die je minder leuk vind, en de lach meent, helpt het. Dat heb ik ook met stomme telefoongesprekken trouwens ;) Als ik dan blijf lachen, blijf ik positiever en kom tot een beter resultaat.
  Nogmaals, mooi inspirerend stuk!

  • Laura - what about her 28 september, 2013 at 23:35 Beantwoorden

   Jaaa inderdaad, lachen is zo fijn en helpt echt. En je niet druk maken ook absoluut. Daar kom je echt een heel eind mee. Ik vind het soms oneerlijk hoeveel shit ik heb gehad (kan dat niet een beetje eerlijk verdeeld worden?) maar ik zie ook tot wie het me heeft gemaakt en hoe ik mijn hart nu probeer te volgen. Het enige waar ik nogal eens moeite mee heb is loslaten.

 5. mirandaspost 25 september, 2013 at 11:16 Beantwoorden

  Helemaal mee eens.

  Maar als het echt niet gaat, geef dit dan ook aan zodat mensen je kunnen helpen.

  Ik ben zelf ook altijd positief ingesteld waardoor mensen niet door hadden dat het eigenlijk heel slecht met me ging. Dus op het moment dat ik mensen om me heen nodig had was niemand daar eigenlijk van op de hoogte omdat ze dachten dat alles goed met me ging.

  Maar een positieve instelling helpt al zo ontzettend veel. Want als je je door één teleurstelling uit het veld laat slaan zul je zien dat daarna alles mis gaat of tegenvalt. Zucht dan een keer hard om vervolgens weer vol positiviteit door te gaan. Maakt het leven zo veel makkelijker :).

  Smile and be positive :)

  • Laura - what about her 28 september, 2013 at 23:25 Beantwoorden

   Daar ben ik het ook absoluut mee eens. En herken ik ook enorm. Juist omdat ik zo’n doorzetter ben zag ik zelf ook een tijd niet dat het eigenlijk gewoon even niet ging en heb ik een burnout gehad. Maar dat maakt me juist nu des te meer bewust van mijn eigen gevoel en wat ik er mee kan doen en wat niet.

 6. Michelle @ The World is a Book 25 september, 2013 at 12:18 Beantwoorden

  Mooierd! Heel fijn om te lezen. Het valt me ook op dat er zo veel zure mensen zijn op straat. En dan zeggen ze: ja, maar jij hebt het goed getroffen, dus voor jou is het makkelijk om positief te zijn. Elk huisje heeft zijn krusje en we krijgen allemaal onze portie shit (pardon my French) te verwerken. Tuurlijk, de een meer dan de ander, maar ik ben ervan overtuigd dat als je lacht naar de wereld, de wereld naar jou terug lacht. Misschien niet meteen, maar dat komt wel. Het maakt het leven zo veel mooier en zo veel fijner. Ik lach ook vaak naar mensen op straat; soms krijg ik een vreemde blik en soms kijken ze gewoon weg. Maar soms lacht iemand terug. En daar doe je het voor :) Aw ik ben weer helemaal in de 7e hemel na deze post. Fijn!

  • Laura - what about her 28 september, 2013 at 23:41 Beantwoorden

   Wat een mooi comment, dat raakt mij weer :) inderdaad! Ik herken het eerste niet omdat ik juist wel een heleboel kruisjes mee draag, maar ook dat maakt me wie ik ben. Je hebt ook een heleboel mensen die niets te klagen hebben en zo ontzettend megatief zijn. Inderdaad naar de wereld blijven lachen. Naar mensen lachen vind ik ook zo fijn. Of een compliment geven aan een vreemde. Ik ben ook zelf intens gelukkig wanneer een vreemde zomaar iets doet of iets leuks zegt, dus dat deel ik zelf ook graag.

 7. elmganneke 25 september, 2013 at 14:40 Beantwoorden

  Ik vind positief zijn belangrijk, maar nog wel moeilijk, zeker nu ik nog thuis woon. Ik merk dat mijn ouders veel negatiever zijn ingesteld en ook erg gestrest overkomen en dat zorgt er vaak voor dat mijn energie ook negatiever wordt.

 8. Nikki 25 september, 2013 at 14:41 Beantwoorden

  Erg mooi geschreven. Absoluut waar. Ik was vroeger ontzettend boos op alles en iedereen, inclusief mezelf. Ik kropte altijd van alles op. Nu, jaren later, heb ik dat zoveel meer los kunnen laten. Soms merk ik dat ik terugval in dat opkrop-patroon. En wat ben ik blij wanneer ik dat merk! Ik voel me zoveel beter dan toen :)

 9. Zo simpel is dan geluk 25 september, 2013 at 16:43 Beantwoorden

  Super goed stukje!
  Ik ben het zeker met je eens dat de mensen in deze tijd behoorlijk negatief zijn. Al dat geklaag over bijvoorbeeld het weer, het is nooit goed.
  Wel vind ik het ‘positief zijn’ gebeuren best lastig.Ik denk namelijk dat je bij tegenslag wel eerst de negatieve emoties die daar bij komen kijken moet toelaten, om zo de tegenslag te kunnen verwerken.
  Ik zie wel eens dingen op twitter verschijnen in de trant van ‘Pffff behoorlijk heftig nieuws gehad, maar ik blijf lachen!’. Dan denk ik? Houd je jezelf nu niet een beetje voor de gek?
  Volgens mij zijn er best veel mensen die door de ‘blijf postief!’-flow die nu heerst, hun negatieve emoties niet meer durven te uiten en alles opkroppen. Ik merk dit ook wel eens bij mijzelf. Ik zeg al snel dat het goed met me gaat (wat heb ik immers te klagen), ook die ene keer dat het even wat minder gaat. Met als resultaat dat ik dingen opkrop.
  Overigens vind ik wel dat je vooral niet in het negatieve moet blijven hangen. En dat je dingen het best positief tegemoet kan treden. Ik merk ook dat ik, als ik me een dagje wat minder voel, maar toch een positief bericht op bijvoorbeeld twitter wil zetten, ik me vanzelf wat beter ga voelen. Er is namelijk altijd wel iets positiefs te vinden! :)

  • Laura - what about her 28 september, 2013 at 23:45 Beantwoorden

   Jaaaa, daar ben ik het ook mee eens. Begrijp precies wat je bedoelt. Daarom probeer ik hier ook af en toe aan te geven dat ik me minder voel of schrijf ik een persoonlijk stuk over mijn mam. Ik ben ook te lang positief doorgegaan vorig jaar en daardoor echt een klap gehad. Maar ware gevoelens komen vanuit jezelf en dat is juist fantastisch als positiviteit daar een onderdeel van uit maakt. Daarentegen kan ik echt niet tegen constante statusupdates die alleen maar zeggen ‘ik heb zon hoooofdpijn’ ‘bah wat een weer’ ‘weer nachtdienst blehhh’ etc.

 10. Marcella 27 september, 2013 at 19:31 Beantwoorden

  Mooi geschreven weer! Ik heb meestal wel een positieve instelling en probeer die ook weer wat op te pakken, ondanks dat ik nog wel veel verdriet heb soms. Maar positief denken stemt me vrolijker, is fijner. Vandaag met m’n moeder een eind gaan wandelden in een bos. Was heerlijk, fijn om haar te zien genieten!

 11. Mirthe 28 september, 2013 at 15:20 Beantwoorden

  Wat fijn altijd, je mijmeringen. Je hebt helemaal gelijk, vooral onbaatzuchtigheid vind ik iets moois. Ik herken de reactie van Zo simpel is dan geluk trouwens wel; soms lijkt het dat al die positiviteit geniet lichtpuntjes blijheid rage bijna onrealistisch wordt – het leven is soms ook gewoon niet leuk. Het lijkt soms wel alsof iedereen ‘zijn droom moet leven’, een perfecte baan moet hebben die aansluit bij je passie en geen kantoorbaan, terwijl dingen ook best saai mogen zijn. Als jij net een moeilijke tijd hebt (gehad) is het al heel wat dat je gewoon rondkomt en de dagen doorkomt.
  Maar dat is iets heel anders dan waar jij het hier over hebt natuurlijk. Positiviteit maakt het leven inderdaad een stuk mooier!

  • Laura - what about her 28 september, 2013 at 23:49 Beantwoorden

   Ja, maar ook daar ben ik geweest. Een burnout van een paar maanden waar in ik niet eens mijn bed uit kwam. Dan gaat het ook gewoon niet. Maar toen hoorde niemand wat van me. Klopt, ik hoop niet dat het hier soms zo overkomt. Ik ben een voorstander van je dromen naleven, maar alles mag en niets moet.

 12. ine 28 september, 2013 at 20:55 Beantwoorden

  Wow, dit is echt zeer goed geschreven en je hebt weer eens gelijk :)
  Ik ben het helemaal met je eens dat mensen vaker het positieve van alles moeten zien. Mensen klagen tegenwoordig zo rap over verschillende dingen. Neem nu vorige winter, iedereen had het er als maar over dat het wel lang genoeg duurde. Toen werd het eindelijk zomer maar dan vonden ze het weer te warm.
  Met positief in het leven te staan kom je ook veel verder. Mensen gaan je rapper helpen, je gelooft dat je dingen waar kunt maken…
  Blijf positief denken, je bent goed bezig!!

 13. cheyenne 15 oktober, 2013 at 09:49 Beantwoorden

  wat heb je het mooi verwoord :) ik ben nu zelf ook bezig met een stuk over geluk & positief zijn, het houdt me de afgelopen tijd heel erg veel bezig.

  en ‘smile’ vind ik het mooiste lief ooit, absoluut mijn favoriet!
  xo, cheyenne

Post a new comment

Lees ook:

LIESTYLE / My vintage III

Ik heb mijn Paulo Coelho agenda maar weer eens onder het stof weggehaald. Ik ben een ramp met agenda’s. Maar heb het nu zo heerlijk ...