MINDSTYLE / Het belang van me-time

50

“Creativity and self-expression generate happiness. Schedule some creative time each day, even if it’s just a few minutes of writing, painting or so ever.” 

Vandaag heb ik zo’n welbekende, inspiratieloze en hopeloze dag. Mijn normaal gezien grote positiviteitsgehalte is ver te zoeken en mijn hoofd loopt over. Een eigen bedrijf voelt goed, ik werk hard maar er moet ook daadwerkelijk brood op de plank komen. Ik vind het soms nog behoorlijk eng en onzeker. Als iemand nog een leuke opdrachtgever weet? Een dag bestaat voor mij tegenwoordig uit te weinig uren. Ik wil te veel doen, ben te ambitieus terwijl ik me tegelijkertijd ondergewaardeerd voel en af en toe door de bomen het bos niet meer zie. En dan heb ik een Laura-dag nodig.

Ik voel me soms alsof ik op de automatische piloot draai. We zijn hier thuis vaak beide zo druk dat we noodzakelijke activiteiten ons leven laten overnemen en niet meer léven. Meestal hebben we dat heel snel door en plannen we een ons-dag in of een me-time dag. Herkennen jullie dat? Door stress is er kans dat je de belangrijkste persoon in je leven vergeet: jijzelf. Voordat je het weet ben je op. Het leven wordt te snel een gewoonte, een karwei en niet meer de vreugde zoals het bedoeld was te zijn.

Daarom neem ik af en toe een moment voor mezelf. Dan is het Laura tijd. Me-time. Zoals vandaag. Ik lees een goed boek, ik doe aan yoga, ik kijk de hele dag stomme series of ik neem gewoon eens de tijd om na te denken over wat ik wil en hoe ik het ga aanpakken onder een genot van een wijntje. Me-time is de tijd die je neemt om voor jezelf te zorgen. Het is de tijd die je neemt om te ontsnappen aan de druk van het dagelijkse leven, om te genieten, om jezelf weer een geheel te maken.

We willen allemaal onze dierbaren gelukkig zien, onze baas tevreden houden of onze eigen boontjes doppen, voor een goed draaiend gezin zorgen, de financiën op orde hebben en dan ook nog het huishouden tiptop in orde hebben én een sociaal leven genieten. Maar niemand kan 100% geven als ze moe, uitgeput en overweldigd zijn. Daarom is tijd voor jezelf zo belangrijk. Omdat je anderen niet gelukkig kunt maken als jij zelf niet gelukkig bent en rust hebt. Een moment voor jezelf laadt je batterij op en laat het toe om je rustig te concentreren op wat echt belangrijk is. Ik word er kalm van, gecentreerd en ik ben dan beter in staat om om te gaan met de dagelijkse hobbels op de weg van het leven. Zo kan ik meer geven aan anderen.

Heb je ooit gemerkt dat wanneer je lacht naar een vreemdeling, hun gezicht ook oplicht in een glimlach? Mensen lijken alleen maar te reageren op iemand die oprecht blij is, en om je echt weer blij te voelen moet je tijd nemen voor jezelf en je eigen gedachten. Er zijn zoveel dingen die je elke dag kunt doen voor jezelf om je een beetje gelukkiger en rustiger te voelen. Geniet van een kopje koffie en de krant in de ochtend voordat iedereen wakker wordt. Doe aan yoga om je kracht, flexibiliteit en mentale focus te verbeteren. Maak een wandeling buiten tijdens de lunch of ga naar de sportschool. Neem de tijd om naar muziek te luisteren die je raakt.  Mediteer tijdens het tuinieren. Neem een bad en een maskertje. Speel met je huisdier. Trakteer jezelf eens per maand op iets bijzonders. Neem bijvoorbeeld een massage of een pedicure. Als je nu tegen jezelf zegt: ‘Nee, ik heb echt geen geld of tijd voor dat soort dingen’…Doe het toch. Besef dat dit een investering is in jezelf. Je bent het waard.

Dus nu ga ik weer heerlijk in de zon zitten met een goed boek en een kokoswatertje. En ga ik vanavond languit op de bank om GTST (guilty pleasure) en Expeditie Robinson te kijken. Mét een geitenkaassalade. En een masker. Ha.

LIFESTYLE, Mindstyle, Persoonlijk, Stories from the Heart

Leave a reply

50 comments

 1. Karlijn 5 september, 2013 at 15:54 Beantwoorden

  Wat mooi geschreven. Sinds deze week weer vol in het studentenleven en ik merk dat mijn hoofd zo vol zit met alles wat ik moet doen en vooral niet moet vergeten. Stress all over the place, en laat dat nou precies zijn wat ik wilde voorkomen. Morgenavond ga ik naar mijn ouders en ga ik dit weekend lekker relaxen. En bedenken hoe ik toch kan zorgen dat ik minder stress krijg, want laten we eerlijk zijn het is niet nodig (nu nog niet in ieder geval). Mijn deadlines heb ik altijd gehaald, tentamens zijn goed gegaan en ik heb een projectgroep met actieve mensen. Niets om me zorgen over te maken dus. (Die laatste zin gaat vanaf nu op repeat!) Geniet van GTST en je andere guilty pleasures :)

  • Laura - what about her 5 september, 2013 at 18:04 Beantwoorden

   Soms wilde ik juist dat ik nog het studentenleven had haha. Helaas is dat al een paar jaar geleden. Maar ik snap het hoor, toen liep mijn hoofd ook wel eens over. Lekker dat je dit weekend gaat relaxen, neem het ervan. Niets om je zorgen over te maken!

 2. Mandy 5 september, 2013 at 16:10 Beantwoorden

  Gelijk heb je!
  Tevens ook mijn grote valkuilen… ik wil te veel (tegelijk), ben te druk met andere mensen, laat me meeslepen door alle dingen die ik nog wil doen en vergeet mezelf.
  Goede reminder, binnenkort een mandy-dag inplannen.

  ps; wat een mooie foto van je, prachtmens.

 3. lauravl 5 september, 2013 at 17:45 Beantwoorden

  Totaal herkenbaar! Vorig jaar mezelf compleet voorbij gelopen/aan de kant geschoven. Heb geleerd andere prioriteiten te stellen en soms de boel gewoon lekker de boel te laten. Wat een verademing!

 4. Leann 5 september, 2013 at 18:33 Beantwoorden

  Love this Laura, heel erg tof geschreven. Ik heb het zelf altijd eventjes nodig. Mezelf eventjes afschermen van anderen, eventjes mn eigen dingetje doen.

  Dit doe ik nu dagelijks, voordat de dag begint, onbijt ik en lees ik een stukje uit een boek. Heerlijk, eventjes geen hectiek en gevlieg maar eventjes een kleine 10 minuutjes rust.

 5. heartpicked 5 september, 2013 at 22:05 Beantwoorden

  Het feest der herkenning! Of nouja feest, soms is teveel willen/leuk vinden/plannen maken en/of verwachtingen op je hals halen wel een beetje een handicap. Maar dagjes inplannen omdat je daar zélf blij van wordt is dan inderdaad de beste remedie :) Hoop dat je hebt genoten van je dag (en GTST haha)!

 6. Wanda 7 september, 2013 at 14:42 Beantwoorden

  Wat mooi verwoord! Ik vergeet zelf ook altijd vrij gemakkelijk om me-time in te plannen maar dankzij je blog ben ik me er weer van bewust dat het wel heel belangrijk is om ook eens jezelf op de voorgrond te plaatsen.

 7. Marcella 8 september, 2013 at 18:56 Beantwoorden

  Mooie blog, heel herkenbaar! Ik wil ook altijd teveel waardoor ik regelmatig op de rem moet gaan staan. Ik lees de laatste tijd veel, dat zijn fijne me-time momentjes. Ik neem nu regelmatig rust, maar een dag geheel voor mezelf is even geleden. Binnenkort is mijn lief weg, dus dan ga ik een lekkere meidenavond in m’n eentje houden. Nu al zin in. Maskertje, chocolade en leuke vrouwenfilm, zin in!

Post a new comment

Lees ook: