MINDSTYLE / Dreams can come true if we have the courage to pursue them

70

378
“What day is it?” asked Pooh. – “It’s today,” squeaked Piglet. – “My favorite day,” said Pooh.

Zit je ook al tijden te zwoegen op het werk dat eigenlijk helemaal niet je passie is, wensend dat je op een dag echt kunt genieten van het leven op de manier waarop anderen dit lijken te doen? Benijd je mensen die vertrekken naar exotische oorden terwijl je zelf thuis blijft zitten, in je cornflakes blijft staren en enkel droomt over hoe je leven perfect zou zijn als jij toch ook eens een schildpadje kunt loslaten op een wit strand? Of een andere baan zou zoeken die je wel gelukkig maakt? Of jezelf dat ene stukje geluk wel zou gunnen?

Veel mensen hebben echt hun leven in de wacht gezet, en wachten op ‘iets’ om het leven van hun dromen te leven. Het ware geluk ontgaat ze. En ja, sommige mensen ontdekken te laat dat het leven zo aan ze voorbij gaat. Ik hoorde gister een uitspraak bij het fantastisch kneuterige programma ‘We zijn er bijna!’ van mijn favoriete opa Jan: ‘Ik maak plannen alsof ik het eeuwige leven heb, en ik leef alsof ik er morgen uit kan stappen’.
Eigenlijk zou je moeten leven alsof elke dag de prachtigste dag is uit je leven. Van elk moment genieten, je ‘can’ts’ veranderen in ‘cans’ en je diepste dromen in plannen omzetten. Ik ben er zelf achter gekomen (met vallen en opstaan – en het opstaan duurt langer dan het vallen, maar uiteindelijk als je weer met beide benen op de grond staat ben je een stuk wijzer geworden) dat de beste manier om je dromen te leven is om simpelweg vandaag te beginnen. Draai die knop om. Durf.

Sommige mensen blijven steken in het verleden en denken te veel na over spijt of gemiste kansen. Geloven dat hun dromen zouden zijn uitgekomen als ze dat ene maar anders hadden aangepakt of als ze maar uit een rijke familie kwamen of toch maar ‘ja’ hadden gezegd tegen die ene baan in het buitenland. Ze dromen hoe perfect het leven heus wel een keertje zal worden ergens in de toekomst. Geloven dat ze gelukkig zullen zijn zodra ze dat dure huis kopen met een man met status of als ze dat designerjurkje mogen dragen. En dan bedoel ik niet het feit dat bijvoorbeeld een houten huis je droomhuis is – ga er dan voor, maar ik heb in het verleden ook wel eens schoenen gekocht om me ‘beter te voelen’. Dat duurt dan een dag en daarna droom je weer dromen die je óók waar kunt maken: de dromen in jezelf.

Ik heb het al vaker verkondigd op mijn blog: leef je dromen. Zet ze om in plannen. Ik heb ook wel eens een reactie gekregen dat ik zo’n geluk heb gehad dat ik de ‘kans’ heb om te reizen (wat dan mijn dromen zijn en passie is). Maar voor die ‘kans’ heb ik heel hard moeten werken. Ik heb deze ‘kansen’ zelf gecreëerd. En dit hoeft natuurlijk niet in de vorm van reizen te zijn, maar in elke vorm waar jij van droomt. Maak het waar. Waarom niet? Je hebt maar één leven en je zou toch niet willen terugkijken wanneer je oud en verrimpeld bent met de gedachte ‘had ik maar…’? Geniet! Iets dat ik absoluut heb geleerd van mijn sterke mam. God, wat genoot ze. Ze lééfde, en al duurde het helaas niet lang – ze leerde me een les die ik voor altijd bij me zal dragen. Ik heb ingezien dat in het verleden blijven wonen of de toekomst idealiseren je tegenhoudt om van het heden te genieten. En ja, ook ik heb hier nog steeds moeite mee. Maar ik jaag wel mijn dromen na.

Maak een bucket list voor jezelf. Maak je doelen realistisch maar laat niets je in de weg staan. Alles kan. En leven in het heden helpt je je dromen waar te maken. Leert je genieten. Jullie kennen vast wel de bekende quote: ‘Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is gift.’ Daarom noemen ze het ‘the present’. Geef jezelf dit geschenk, de wereld is van jou!

LIFESTYLE, Mindstyle, Persoonlijk, Stories from the Heart

Leave a reply

70 comments

 1. Anouk 27 augustus, 2013 at 10:58 Beantwoorden

  Wat heb je dit prachtig geschreven. Heb geen enkel woord overgeslagen in deze mooie tekst. Of waarheid kan ik eigenlijk beter zeggen. Ik herken er veel in. Ik heb ook leren leven van mama. En het bewijs dat je echt van elke dag moet genieten hebben ze ons (helaas) wel heel letterlijk meegegeven.’Gelukkig’ leer je daar wel veel, heel, heel, veel van.

 2. Michelle @ The World is a Book 27 augustus, 2013 at 11:17 Beantwoorden

  Helemaal mee eens! “Je kan maar beter spijt hebben van de dingen die je wel gedaan hebt, dan van de dingen die je niet gedaan hebt.” Geweldig om je dromen na te jagen en van je passie je werk maken; al is het begin soms best lastig. En wat een pareltje van een foto weer meis!

  • Laura - what about her 27 augustus, 2013 at 14:57 Beantwoorden

   Klopt helemaal! Gewoon doen inderdaad…het lijkt zo moeilijk maar waarom gunt niemand het zichzelf of durven ze niet? Er ligt nog zoveel voor ons! :) en je kan altijd terug. Valt een reis tegen, een verhuizing of baan..niets is verplicht! :)

 3. Fabianne 27 augustus, 2013 at 11:19 Beantwoorden

  Mooi geschreven! Ik ben (helaas?) ook zo iemand die te veel droomt en te weinig actie onderneemt. Toch vaak een soort van faalangst die me tegenhoudt. Maar ik weet dat ik daar aan moet werken, dus dat probeer ik de laatste tijd steeds vaker!

 4. Lotte 27 augustus, 2013 at 11:29 Beantwoorden

  Helaas ben ik zo iemand die teveel in het verleden blijft hangen. Zo langzamerhand leer ik dat gelukkig wel steeds meer los te laten, want op die manier werk ik mezelf alleen maar tegen. Jammer dat het in de praktijk zoveel moeilijker is dan het klinkt. Wel goed advies trouwens.

 5. Yolande 27 augustus, 2013 at 11:55 Beantwoorden

  Wat goed geschreven!! Je hebt ook helemaal gelijk, leef in het nu want het heeft helemaal geen zin om in het verleden te blijven hangen en je dromen niet na te jagen. Op dit moment ben ik ook bezig met plannen te maken voor volgend jaar. Als ik mijn studie heb afgemaakt wil ik het liefst er een jaar tussen uit. Mooie reizen maken, velen dagjes weg gaan met vriendinnen en vooral leven!

 6. Natasja 27 augustus, 2013 at 12:06 Beantwoorden

  Erg mooi geschreven en heel toepasselijk. Ik blijf vaak hangen in het verleden en ben aan het leren om dat toch los te laten, en in het nu te leven.

 7. Leonie 27 augustus, 2013 at 13:31 Beantwoorden

  Oh, wat mooi. Ik ben een van die mensen die zoveel dromen heeft en ze tot nu toe nog niet waar heeft gemaakt omdat: geld, leeftijd, mogelijkheden, studie, etc. Maar ik ben wel hard aan het nadenken over een bucketlist en er serieus iets mee te gaan doen. Ik vind je artikel echt heel inspirerend. Dankjewel voor de mooie gedachten.

  • Laura - what about her 27 augustus, 2013 at 15:01 Beantwoorden

   Wat een fijne reactie :). Waarom laat je je tegenhouden door die dingen? Sparen en prioriteiten stellen, leeftijd maakt niet uit (ik was 17/18 toen ik in het buitenland ging wonen) en met je studie is er vast wel een buitenlandse mogelijkheid, of niet? Ik denk trouwens gelijk aan reizen, maar elke droom is hoe dan ook waar te maken! :) ik ben benieuwd naar je bucket list.

   • Leonie 28 augustus, 2013 at 15:25 Beantwoorden

    Nou, dat is een goede vraag, haha. Maar ik laat me nu vooral tegenhouden omdat alles nieuw is. Een nieuwe studie en ik denk dat dat de eerste tijd behoorlijk slopend is. En het studentenleven is me ook wel aardig duur, merk ik al en tja ik moet wel realistisch blijven. Ik wacht even op gratis OV en ga dan Nederland eerst onveilig maken, da’s nog altijd meer onbekend dan helemaal niet :) (Mijn dromen varieren van reizen, nieuwe culturen leren kennen tot een boek schrijven, haha).

 8. Wanda 27 augustus, 2013 at 17:32 Beantwoorden

  Mooi verwoord en ja, helemaal mee eens. Hoewel ik het soms ook wel moeilijk vind om zo mijn leven in te delen aangezien ik ook erg veel waarde hecht aan mijn zekerheid. Maar genieten en dingen niet uitstellen tot later staan hier zeker hoog op de lijst en zo proberen we in ieder geval wel te leven en dus een juiste balans te vinden.

 9. Marleen 27 augustus, 2013 at 18:39 Beantwoorden

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik wil ook zo graag iets anders doen in mijn leven, maar wat mij tegen houdt zijn de dingen waar je aan vast zit, zoals de vaste lasten. Maar het is nu of nooit, helemaal gelijk in.

  • Laura - what about her 27 augustus, 2013 at 18:47 Beantwoorden

   Jep, ik ken het. Ik ben ook al een jaar of 8 het huis uit en heb dus ook alle vaste lasten…Maar uiteindelijk moet je er toch voor gaan als je echt wilt. Alles komt uiteindelijk op z’n pootjes terecht :) ik ken ook een boel mensen die huis verkochten, baan opzeiden en op wereldreis gingen. Fantastisch vond ik dat…volg je hart! Wat zou je willen?

 10. capsidegirl 28 augustus, 2013 at 11:21 Beantwoorden

  Erg mooi geschreven en zeker ook wel een beetje herkenbaar. Over het algemeen mag ik niet klagen en heb ik wel altijd mijn hart gevolgd. Ik wilde weg uit dat kleine dorp in Limburg en in de stad wonen. Dat heb ik gedaan. Ik ben op mezelf gaan wonen en heb mijn droom daarin gevolgd. Sommige dromen staan echter wel op de achtergrond en ben ik bang voor daar wat mee te doen. Maar over het algemeen ben ik iemand die zijn hart en gevoel achterna gaat.

 11. sterrie 28 augustus, 2013 at 19:58 Beantwoorden

  Wat een inspirerend stukje! ‘Doe wat je leuk vindt en geniet elke dag’. Iets wat je vaak ‘vergeet’ in de dagelijkse sleur. Ben zelf momenteel een beetje zoekende naar wat ik nu echt wil, ook qua werk. Moeilijk hoor!

 12. Anoek 30 augustus, 2013 at 07:59 Beantwoorden

  Wowie! Ja, fijn deze blog, en helemaal waar! Zo heb ik twee jaar geleden mijn baan opgezegd om een roman te gaan schrijven. Dat ging met ups en downs, inmiddels gaat het even helemaal niet, maar ik blijf hoop houden dat het ooit gaat lukken. Je stuk inspireert me in ieder geval wel weer om door te gaan met mijn dromen! Thnx :)

 13. Mariska 30 augustus, 2013 at 09:03 Beantwoorden

  Wat een geweldig stuk! Ik voel me een beetje aangesproken, hihi.. Maar je hebt gelijk. Leven in het nu is veel beter dan het leven in het verleden. Al vergeten we dat nog wel eens..

 14. fragola 31 augustus, 2013 at 11:49 Beantwoorden

  Helemaal eens! :D Zelf ben ik ook op mijn 18e een jaar naar het buitenland geweest en ben daarna nog een keer een jaar weggeweest en ook voor wat kleinere reisjes , en op verschillende plekken in NL gewoond in een paar jaar tijd. Als ik dan van mensen hoor: “Ja, dat zou ik ook wel willen maar…” dan schreeuwt het in mijn hoofd altijd van “DOE DAT DAN!!”. Zo moeilijk is het allemaal niet, sowieso hoeft geld geen issue te zijn want er zijn zoveel manieren om weg te kunnen zijn en toch wat geld te verdienen. En of je nou op je 22e klaar bent met je studie of 4 jaar later, daar heb je op je 80e echt geen spijt van hoor. Je krijgt alleen maar spijt van dingen die je niet doet. Gewoon niet nadenken maar doen. :) Je kan idd zelf al die kansen creeëren, laat je geluk niet van andere dingen afhangen.

 15. Anne 3 september, 2013 at 09:02 Beantwoorden

  Ik wilde eigenlijk niet reageren omdat ik gewoon over je stuk wil nadenken in mijn hoofd. Wil je toch even laten weten dat het me inspireerde en aan het denken zet. Deze boodschap kan je nooit genoeg horen: leef in het nu en geniet!

Post a new comment

Lees ook: