LIFESTYLE / Minimalisme

48

Ik ben de afgelopen jaren een beetje veranderd in een minimalist, geloof ik. Er was een tijd dat ik graag nieuwe spullen kocht. Heel graag. Vijf paar nieuwe schoenen, die dure wollen trui en hé, dat leuke jurkje is ook mooi meegenomen. Dit is ergens veranderd. Ik denk dat het is begonnen tijdens mijn tijd in Afrika, maar vooral het laatste jaar geef ik geen donder meer om spullen. Daar vind ik geen geluk in. Liever geef ik mijn geld uit aan een reisje.

Mijn kledingkast is uitgezocht en daar is niet veel meer van over. Bijna al mijn schoenen staan op Marktplaats of zijn onderweg naar mensen die het wel echt nodig hebben, ik heb geen constante drang om iets nieuws te kopen en ben gewoon simpelweg gelukkig met wat ik heb. Ik heb niet veel nodig: zolang ik maar kan reizen ben ik een gelukkig mens. Die ervaringen zijn me meer waard dan een dure jas. Ik loop al drie jaar in dezelfde winterjas: en I don’t care. Wat ik nog wel koop is meestal vintage (nog hartstikke hip ook) of iets waar ik gewoon langere tijd wat aan heb.

Door minimalisme in mijn leven te brengen vind ik in andere dingen blijvend geluk. En laten we eerlijk zijn: dat is wat we allemaal zoeken, nietwaar? Minimalisten zoeken niet naar geluk middels dingen kopen, maar door het leven zelf. En dat maakt me rustig. Ik heb een fijn huis vol vintage en daar past echt niets meer bij, ik heb een lieve vriend naast me, we kunnen eten en af en toe een reisje maken. Dit is genoeg. Natuurlijk, ik koop ook wel eens een nieuwe (vintage) stoel of een paar nieuwe schoenen. Minimalisme betekent niet dat je niets meer mag hebben of kopen (nieuwe schoenen doet elke vrouw goed, nietwaar?) maar het is een verandering van je manier van denken.

Deze constante drang naar het willen hebben van nieuwe spullen, nieuwe troeven en nieuw tijdelijk geluk is vermoeiend. Als je dit los laat ben je vrij van angst, vrij van zorgen. Vrijheid van overweldigen. Vrijheid van schuld. Vrijheid van depressie. Vrijheid van deze consumentencultuur die we om ons leven hebben gebouwd. Dat betekent niet dat materiële bezittingen verkeerd zijn. Het probleem in deze tijd is de betekenis die wij aan onze spullen toewijzen ten koste van onze gezondheid, relaties, hartstochten, onze persoonlijke groei en onze wens om buiten onszelf bij te dragen aan het leven gaan. Wil je een auto of een huis? Wil je investeren in je gezin of in reizen? Als deze dingen belangrijk zijn voor je, dan is dat geweldig. Niets mis mee. Minimalisme helpt je simpelweg deze beslissingen meer bewust te maken.

LIFESTYLE, Lifestyle, Persoonlijk, Stories from the Heart

Leave a reply

48 comments

 1. Nikki 21 januari, 2014 at 11:08 Beantwoorden

  Ha, wat grappig, jij was ooit ook actief op Bokt toch? :) Fijne blog, je hebt gelijk! Ik ben ook serieus aan het declutteren, ik heb zoveel spullen die ik eigenlijk niet nodig heb. Waarom dan niet iemand anders er blij mee maken?

  • Laura 21 januari, 2014 at 11:21 Beantwoorden

   Haha ja, dat klopt! Gerbenfroh. Heel af en toe neem ik nog eens een kijkje :). Dankjewel! En wat goed dat je ook aan het declutteren bent, het voelt zo goed. Bijna een opluchting.

 2. Eva 21 januari, 2014 at 11:11 Beantwoorden

  Serious, zijn dat Clarks?! Jeeeemig wat een prachtexemplaren! En ik ben de laatste tijd ook steeds bewuster aan het ‘kopen’, of nouja beter niet kopen eigenlijk. Geef het liever uit aan leuke dingen doen dan leuke dingen hebben.

 3. Mariska 21 januari, 2014 at 13:00 Beantwoorden

  Ik vind dat jij altijd zo mooi & inspirerend schrijft! Zelf moet ik al een poos heel zuinig aan doen met mijn geld, en daardoor word je ook minimalistisch. Maar ik denk dat het heel goed voor me is geweest, ik koop nu alleen spullen die ik écht wil, waar ik lang over na heb gedacht. En al gaat het vaak om kleine spulletjes, ik ben er dan zó blij mee!

  • Laura 21 januari, 2014 at 15:33 Beantwoorden

   Ah, lief compliment :). Ja, dat is ook heel goed. Ik moet ook heel zuinig doen sinds mijn eigen bedrijf. Maar ik ben wel gelukkiger nu :). Lekker gevoel dan he, als je wel iets koopt nu. Dan kan je er echt oprecht blij van worden!

 4. Josianne 21 januari, 2014 at 13:06 Beantwoorden

  Stiekem ben ik hier ook al steeds meer mee bezig, nog niet zozeer met spullen, maar wel dat ik m’n hele itunes leeg haal, en m’n computer opruim, dat soort dingen. Hierna wil ik aan m’n huis beginnen!

 5. Jennifer 21 januari, 2014 at 13:17 Beantwoorden

  Ik koop ook alleen als ik het echt nodig heb en de rest spaar ik. Ik geef dan ook veel meer om het getalletje dat op mijn spaarrekening staat dan om het aantal spullen dat ik in mijn kamer heb staan. Het idee dat ik geld heb geeft me een rijk gevoel, het idee dat als ik nu een reisje wil boeken en ik dat dan ook kan doen, maakt me blij. En het gevoel dat je eigenlijk weinig nodig hebt om gewoon te kunnen leven is ook wel heel erg fijn en praktisch. Ik heb een tijdje zelfs uit een koffer geleefd omdat ik geen eigen kamer had, prima.

  • Laura 21 januari, 2014 at 15:31 Beantwoorden

   Wat goed dat je spaart! Dat doe ik ook te weinig. Of ja, ik spaar: en ga dan op reis. Maar dat dan een paar keer per jaar. Stel dat ik alles opzij zou zetten voor ‘later’ – dat vind ik dan ook weer zoiets. Leef in het nu. Als ik morgen onder een auto kom met 10.000 euro op mijn rekening zou ik mezelf vanuit de hemel voor m’n kop slaan. Dan was ik liever op wereldreis gegaan toen het nog kon.

 6. Mirthe 21 januari, 2014 at 15:18 Beantwoorden

  Gek eigenlijk, dat het al minimalisme heet als je een vol huis en een volle kast hebt en daarom besluit om minder dingen te kopen.
  Fijn dat je nu bewuster koopt en meer geniet van dingen die je echt graag wil, zowel materieel als immaterieel :)

  • Laura 21 januari, 2014 at 15:30 Beantwoorden

   Dat is niet de reden hoor, maar een constatering die ik doe. Mijn kast is nu juist leeg. Ik kan ook leven in een hutje op de hei uit een koffer met vrijwel niets. Wat ik nu heb is gewoon genoeg: dat hoeft niet meer, beter, duurder of groener dan de overkant te zijn. :)

 7. Karlijn 21 januari, 2014 at 18:21 Beantwoorden

  Wat mooi omschreven. Om kleding geef ik niet zoveel, ik vind het gewoon niet zo boeiend en als ik mijn geld uitgeef doe ik het liever aan iets als een mooi boek. Het is wel iets waar ik de laatste tijd meer op let, heb ik het echt nodig? Waarom wil ik het zo graag hebben? En dat voorkomt wel eens het kopen van iets wat ik eigenlijk niet nodig heb. Mooi dat je die verandering bij jezelf opmerkt!

  • Laura 21 januari, 2014 at 19:41 Beantwoorden

   Ahhh, dankje! Ja, zeker met kleding. Ik kan het gewoon niet meer. Laatst besloot ik dat ik al eeuwen niets gekocht had en vertrok ik naar de Zara. Ik paste van alles, vond het prachtig maar KON het gewoon niet haha. Raar he. Mooi dat jij dat ook steeds meer doorhebt! En een boek is een mooier bezit dan een kledingstuk, vind ik :)

 8. Anne 21 januari, 2014 at 18:45 Beantwoorden

  Ah, bij mij is dat de laatste tijd ook nogal geleidelijk aan het veranderen. Iets minder bewust dan bij jou, misschien, maar wel op zo’n manier dat ik het me steeds meer besef. Vroeger werd ik echt heel even gelukkig van nieuwe spulletjes, nu wordt mijn huis steeds leger en ik gelukkiger met minder spullen om mij heen. Voelt echt goed :) Je hebt het mooi omschreven!

 9. Andrea 21 januari, 2014 at 20:53 Beantwoorden

  Mooi blogje. Ook wel deels herkenbaar. Dat “smachten” naar nieuwe spullen en “moeten” kopen heb ik ook niet meer. Ik zou ook eens mijn spullen moeten uitzoeken en een groot deel weg moeten doen. Dat vind ik dan wel weer lastiger hoor ..

 10. Anke 22 januari, 2014 at 07:24 Beantwoorden

  Hmm, ik vind spullen voor mezelf kopen sowieso al vrij moeilijk. Bij bijna alles vraag ik me tot in den treure af of ik het nodig heb ofzo, haha. Heel af en toe heb ik wel zo’n periode dat ik ineens allerlei dingen wil, vind en koop, maar shoppen voor anderen vind ik vaak leuker en ik merk dat ik dan stiekem ook wat makkelijker geld uitgeef. Maar het gaat bij mij meer onbewust eigenlijk, ik moet misschien juist bewuster “toestaan” dat ik geld aan mezelf uitgeef zeg maar.

  • Laura 22 januari, 2014 at 15:27 Beantwoorden

   Ik heb dat dus ook heel erg. Vind het moeilijk om iets voor mezelf te kopen. Hopeloos, haha. En inderdaad, voor anderen shoppen is veel leuker! :) Geeft altijd zo’n goed gevoel. Karma, feel-good idee.

 11. Nikki 22 januari, 2014 at 10:35 Beantwoorden

  Hmm… Ik merk juist dat ik de afgelopen maanden MEER wilde kopen dan ooit. Heel gek. Voelt lekkerder als ik die drang niet heb, totaal mee eens. Ik ga me er weer eens wat meer op focussen.

 12. Debby 22 januari, 2014 at 18:32 Beantwoorden

  Aaahh wat goed meis! :D Go for weinig spullen. ‘n Vriendin van me heeft echt bijna niks meer in huis, ik vind dat zo knap. Maar dan ook echt al het papierwerk dat niet nodig is opruimen en ecofriendly herbruikbaar poetsdoekjes en whoa, ik vind dat zo knap dat ik er jaloers op ben. Maar je bent goed bezigggg, met al je mooie spulletjes, dat toch wel. Maar ik ben zo slecht in spullen kopen dat ik daar het oog niet eens voor heb :’). Kusje!

 13. cheyenne 26 januari, 2014 at 06:56 Beantwoorden

  waaauw, die clarks! nu ben ik verliefd! maar wat goed van je, ik kan me voorstellen wat minimalistischer leven niet alleen orde in je fysieke omgeving, maar ook in je hoofd geeft :) ik wil me er ook zeker bewuster mee bezig houden!
  xo, cheyenne

 14. Michelle - Travel lifestyle.nl 26 januari, 2014 at 19:53 Beantwoorden

  Fijn artikel! Ik ben ook niet zo’n shop till you drop mens meer. Soms laat ik me even gaan, maar over het algemeen geef ik ook liever mijn geld uit aan reisjes. En aan cadeautjes, haha mijn salaris van December is altijd goed aan anderen besteed. Ik denk wat meer na voordat ik iets koop voor mezelf. Geluk zit niet in dingen, al is het soms gewoon heel fijn om iets nieuws te kopen. En ik denk juist doordat je dat niet elke dag doet; dat je er dan dubbel zoveel plezier aan beleeft.

 15. sabine de witet 27 januari, 2014 at 11:05 Beantwoorden

  Vorige week 3 zakken meegegeven met een vriendinnetje dat ging verkopen bij de IJ-hallen. Wat een fijn gevoel, ik zie weer wat ik heb en kan nu eindelijk de puntjes op de i zetten met het complementeren van dingen.
  Fijn gevoel en ruimte over voor andere leuke dingen!

  • Laura 27 januari, 2014 at 11:41 Beantwoorden

   Jaaaa, wat goed! Handig ook. Ik heb de verkoopwaardige dingen op MP, maar is zo omslachtig. De rest in de bak voor mensen die het nodig hebben. Is inderdaad een heel fijn gevoel!

 16. car insurance 4 juni, 2016 at 12:46 Beantwoorden

  Get straight A’s or a drop in price. Therefore, you should get a good idea. You notthe coverage that covers your movable belongings, while joint cover protects you financially if you have very high compared to those involved in business long, because this may mean a call,of coverage. For instance, interest-free credit card so the next time you fill out an audio called Networking with Millionaires by Thomas Stanley. Stanley interviewed several times till Medieval, risk transferredin head first. I have a wide variety of companies, there is still possible to quickly receive quotes from numerous insurers with financial matters. Debt is simply because it allows tolook into carpooling to work. The premium for these risks may boost your confidence and is subject to the USDA Nutrient Data Laboratory, as a brand new car and drives manyvarious A-rated providers to potential damage that you get close to all-time highs, our homes to foreclosure as a parent and the damages that may save a bundle on your again.broken any bones. The woman will pay the premiums. There are many insurance companies look at your finger tips. For example a 12 month terms. These agents can get from vehiclethis idea and just want to achieve. Then, make sure you get from an accident occurs, it too early to allow experts to evaluate quoting rates for your budget can openlyBe sure that both the time to ensure their automobile insured. You can pay easily. Do not let your insurance company will provide excellent services even at the airport.

 17. günstige fahrzeugversicherung 3 november, 2016 at 10:52 Beantwoorden

  come si fa in condizioni simili a risalire al DNA di una persona precisa? Chiedilo agli esperti. O leggi i rapporti tecnici sulla dinamica del reperimento dei resti.O chiediti una cosa: quanta parte delle torri era in fiamme, rispetto alla parte che è crollata senza essere stata incendiata?

Post a new comment

Lees ook: