HOTSPOT / Nijmegen: De Meesterproef

27
Meesterproef Nijmegen

Not only Arnhem, but Nijmegen is getting more interesting as well. Lovely initiatives are rising quickly as in my own town. Like “De Meesterproef”. This restaurant is located in the old Honig factory situated at the Waalbanddijk in Nijmegen since January 2014. In the he coil kitchen, actually. During that time, products with E-numbers were made here. Nowadays they are cooking fresh, local and delicious, just for you. What a great and original place to have lunch or dinner.

I am fond of this industrial style, and in an old factory it blends even better with the surroundings. Wood, stone, iron pipes and the details are amazing. A bicycle on the wall? An old Persian carpet? Different chairs? A sign that says cattle feed? An open kitchen? A huge table with wine in the middle? Huge silos with the wine list scrawled on? A shuffleboard? Here, nothing surprises me. It fits and blend together with the old factory. When you’re walking in you can smell it already: fresh cooking. Take a look around and you see cooks running around, cooking with passion, out in the open. Traditionally, that is the word. Everything they can is prepared by themselves, from turning sausages to brining, smoking, making own chutney ‘s, mustard…Even the beer is self made. Many of these delicacies are for sale. Ingredients that they don’t prepare themselves come from the neighborhood, local farmers and other companies. When you order a dish you get tickets to tell exactly what sea the fish comes from, which bakery has baked the bread and where the cow grazed around the corner. I like.

And I admit: a restaurant that welcomes me with several gin tonics does something with my mind. And they taste good. When I see the menu, my doubting character kicks in. Really, everything looks amazing. Fine prices too. I enjoy a culinary evening and sample everything, drinking all that I can and become more enthusiastic and excited. The atmosphere is fine, I realize that I am enjoying for four hours already. Yes, the Meesterproef is a must. Traditional and pure, even the name has that. In the middle ages, the Meesterproef was a test that had to be done by a craftsman to show that he had his craft under control. This was done in order to protect the local population from poor quality. Master trial succeeded, I have to say.

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef NijmegenNiet alleen Arnhem, ook mijn buurstad Nijmegen wordt steeds leuker. Hier schieten de fijne initiatieven net zo snel de grond uit als in mijn eigen stad. Zo ook de Meesterproef. Het was even zoeken, dit restaurant bevindt zich in de oude Honing fabriek aan de Waalbanddijk. De oude spoelkeuken, welteverstaan. En dat hebben ze maar zo gelaten, het enige verschil is dat er vroeger zakjes met E-nummers werden gemaakt en er nu vers, lokaal en overheerlijk voor je gekookt wordt. Wat een ontzettend leuke en originele plek om te lunchen of dineren.

Ik ben dol op deze industriële stijl, en in een oude fabriek lijkt het nog beter tot zijn recht te komen. Hout, buizen, ijzer, silo’s en steen wisselen zich af, en de details zijn waanzinnig. Een fiets op de muur? Een oud Perzisch tapijt? Verschillende stoelen? Een bordje veevoer? Een open keuken? Een enorme tafel met wijn in het midden? Enorme silo’s met de wijnkaart er op gekrabbeld? Een sjoelbak? Niets verbaast je hier. Het past en blend zich samen met de oude fabriek. Wanneer je buiten staat ruik je het al: hier wordt vers gekookt. Binnen waaien de geuren je neus binnen en staan de koks vol passie te koken. Ambachtelijk, dat is het woord. Alles wordt hier zelf bereid, van het draaien van worsten tot pekelen, roken, eigen chutney’s, mosterd…zelfs het bier is van eigen hand. Veel van deze heerlijkheden zijn ook nog eens te koop. Ingrediënten die ze niet zelf bereiden komen uit de lokale regio. Wanneer je een gerecht bestelt zitten er kaartjes bij om je precies te vertellen uit welke zee de vis komt, welke Gelderse bakker het brood heeft gebakken en in welke wei om de hoek de koe heeft gegraasd. I like.

En ik geef toe: een restaurant dat mij verwelkomt met verschillende gin-tonics op de kaart doet al iets me. En ze smaken goed. Wanneer ik de kaart onder mijn neus krijg komt mijn twijfelende karakter om de hoek kijken. Werkelijk alles ziet er lekker uit. Fijne prijzen ook. Ik geniet van een culinaire avond en proef van alles wat, drink van alles wat en word enthousiaster en enthousiaster. De sfeer is fijn, ik besef me dat ik al vier uur aan het genieten ben. Ja, de Meesterproef is een aanrader. Ambachtelijk en puur, zelfs de naam doet mee. De Meesterproef was in de Middeleeuwen een test die moest worden afgelegd door een ambachtsman om te laten zien dat deze zijn ambacht onder controle had. Dit werd gedaan om de lokale bevolking te beschermen tegen slechte kwaliteit. Meesterproef geslaagd.

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

DESTINATIONS, Europa, Hotspots, Must Eat, Nederland

Leave a reply

27 comments

  1. Hilde 19 september, 2014 at 12:07 Beantwoorden

    Goeie! Ben ook pas voor t eerst geweest, echt heerlijk! Dat van die gin tonics vond ik dus ook, vooral die met rozemarijn was goed. Ben van plan die thuis nog eens te proberen.

Post a new comment

Lees ook: