HOTSPOT / Nijmegen: De Meesterproef

27
Meesterproef Nijmegen

Niet alleen Arnhem, ook mijn buurstad Nijmegen wordt steeds leuker. Hier schieten de fijne initiatieven net zo snel de grond uit als in mijn eigen stad. Zo ook de Meesterproef. Het was even zoeken, dit restaurant bevindt zich in de oude Honing fabriek aan de Waalbanddijk. De oude spoelkeuken, welteverstaan. En dat hebben ze maar zo gelaten, het enige verschil is dat er vroeger zakjes met E-nummers werden gemaakt en er nu vers, lokaal en overheerlijk voor je gekookt wordt. Wat een ontzettend leuke en originele plek om te lunchen of dineren.

Ik ben dol op deze industriële stijl, en in een oude fabriek lijkt het nog beter tot zijn recht te komen. Hout, buizen, ijzer, silo’s en steen wisselen zich af, en de details zijn waanzinnig. Een fiets op de muur? Een oud Perzisch tapijt? Verschillende stoelen? Een bordje veevoer? Een open keuken? Een enorme tafel met wijn in het midden? Enorme silo’s met de wijnkaart er op gekrabbeld? Een sjoelbak? Niets verbaast je hier. Het past en blend zich samen met de oude fabriek. Wanneer je buiten staat ruik je het al: hier wordt vers gekookt. Binnen waaien de geuren je neus binnen en staan de koks vol passie te koken. Ambachtelijk, dat is het woord. Alles wordt hier zelf bereid, van het draaien van worsten tot pekelen, roken, eigen chutney’s, mosterd…zelfs het bier is van eigen hand. Veel van deze heerlijkheden zijn ook nog eens te koop. Ingrediënten die ze niet zelf bereiden komen uit de lokale regio. Wanneer je een gerecht bestelt zitten er kaartjes bij om je precies te vertellen uit welke zee de vis komt, welke Gelderse bakker het brood heeft gebakken en in welke wei om de hoek de koe heeft gegraasd. I like.

En ik geef toe: een restaurant dat mij verwelkomt met verschillende gin-tonics op de kaart doet al iets me. En ze smaken goed. Wanneer ik de kaart onder mijn neus krijg komt mijn twijfelende karakter om de hoek kijken. Werkelijk alles ziet er lekker uit. Fijne prijzen ook. Ik geniet van een culinaire avond en proef van alles wat, drink van alles wat en word enthousiaster en enthousiaster. De sfeer is fijn, ik besef me dat ik al vier uur aan het genieten ben. Ja, de Meesterproef is een aanrader. Ambachtelijk en puur, zelfs de naam doet mee. De Meesterproef was in de Middeleeuwen een test die moest worden afgelegd door een ambachtsman om te laten zien dat deze zijn ambacht onder controle had. Dit werd gedaan om de lokale bevolking te beschermen tegen slechte kwaliteit. Meesterproef geslaagd.

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

Meesterproef Nijmegen

DESTINATIONS, Europa, Hotspots, Must Eat, Nederland

Leave a reply

27 comments

  1. Hilde 19 september, 2014 at 12:07 Beantwoorden

    Goeie! Ben ook pas voor t eerst geweest, echt heerlijk! Dat van die gin tonics vond ik dus ook, vooral die met rozemarijn was goed. Ben van plan die thuis nog eens te proberen.

Post a new comment

Lees ook: