HOTSPOT / De Filipijnen: South Palms, Panglao Island

68
South Palms, Panglao Island

pa·ra·dijs zn. [paraˈdɛis]
: een zeer mooie, aangename of rustige plek die perfect lijkt te zijn
: een plaats die ideaal is voor een bepaalde activiteit of voor een persoon die geniet van die activiteit
: een staat van volledige geluk

Ik voeg graag een vierde definitie van het paradijs toe: het South Palms. De weken voor de duik in de schitterende Filipijnse wateren zijn meer dan hectisch geweest. Met beide een eigen bedrijf, bomvolle dagen én door het feit dat zelfs de laptops in de backpacks gepropt moesten kan je je daar iets bij voorstellen. Manilla was, ondanks een fijn verblijf, niets minder hectisch. Na het ontwaken tussen de vissen in Manilla nemen we een taxi richting het vliegveld. Weer door de chaos. Weg hier. We vliegen, inclusief vertraging en honderd hysterische Koreanen, naar het eiland Bohol. Daar staat een chauffeur te wachten (cadeautje van South Palms) en we rijden op ons gemak naar Panglao Island, een eiland dat is verbonden aan Bohol (ook een eiland, snap je het nog?) middels twee bruggen.

We worden naar ons huisje gebracht. ‘Zie ik het goed? Lopen we naar die halve villa’s?’. Mijn vriend kan alleen maar gniffelen. Hij vindt mijn nieuwe carrière als hotspotter geweldig. Voor de eerste week op de Filipijnen ben ik op alle interessante uitnodigingen ingegaan, want rust is wat ik nodig heb. De laatste twee weken zijn voor impulsief reizen en foute hostels. Ik kan me geen beter contrast voorstellen. Door prachtige tuinen en met uitzicht op fijne zwembaden, een buitenbar, een open restaurant, een spa en een fitnessruimte lopen we verder. De medewerkster rommelt aan het slot van een schitterend huisje met een rieten dak. It’s ours. Ik loop het huisje in, en het is er prachtig. De details, zoals de bewerkte muur dat doet denken aan golvend zand achter het bed, zijn rustig maar bijzonder. Mijn ‘hotelmanagersoog’ zoekt iets dat niet klopt. Maar het klopt allemaal. Een ruime badkamer met bad en douche, een zacht bed en een woongedeelte met enorme ramen tot de grond. Ik raak alles even aan, open dan de gordijnen en ren direct via de schuifdeuren het huisje uit bij het zien van wat daarachter tevoorschijn komt. ‘Onze achtertuin is het paradijs!’

Het water is blauwer dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Een warme rilling. De zon begint al te zakken. Ik laat me vallen in het zachte, witte zand. Mijn adem stokt een seconde. Een beklemmend doch gelukzalig gevoel neemt de overhand. Zo’n geluksmomentje. Je weet wel. Ik pak dat moment, sta dan op en begin te dansen. Ik lijk wel stomdronken, maar reizen maakt me lyrisch. Ik ben weer ergens. Een plek die me goed doet. Een plekje aan de andere kant van de wereld, en onze reis begint hier. Ik mag me weer verwonderen over de natuur, reizen naar plekken die ik wil verkennen en culturen ontdekken, terwijl ik elke reis ook weer een nieuw stukje van mijzelf ontdek. Mijn hart is groot. Intens genieten. Hier, maar ik neem we voor dit ook weer in Nederland te doen. Zoals ik dat zo goed kan. Genieten. Liefhebben. Omarmen. De drukte loslaten, de stress laten varen. Symbolisch gooi ik een stukje kokosnoot in het water, zo ver als ik kan. Vaar maar weg. Zink. Ik staar naar het schone zand, het kristalheldere water en de kleur van de lucht terwijl de zon langzaam in het water zakt. Ik besef dat dit alles is wat ik op dit moment nodig heb.

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

South Palms Panglao Island Bohol

Azië, Beach Life, Bohol, De Filipijnen, DESTINATIONS, Hotspots, Must Sleep, Travel Category

Leave a reply

68 comments

 1. Dagmar 22 april, 2014 at 13:14 Beantwoorden

  Wauw wat een adembenemende plek, ongelooflijk dat er zoveel prachtige plekjes op de wereld zijn <3 Echt genieten. Heel mooi je artikel, ik kom gewoon helemaal tot rust als ik het lees, dankjewel <3

 2. Sandra 22 april, 2014 at 14:31 Beantwoorden

  Ooooooh die kleur van dat water! Apart zeg! Oh, en die foto met jouw silhouet en de ondergaande zon…. Stunning!

  Hmpf, ik ga stoppen met jouw site lezen hoor, mijn bucketlist wordt langer en langer…. ;-)

 3. Lizet 23 april, 2014 at 08:26 Beantwoorden

  Oooh, dat gevoel. Dat is het fijnste wat er is. Daarom moet je reizen, om je zo vaak mogelijk zo intens vereerd te mogen voelen dat je op deze mooie aarde mag rondlopen. En het water op de Filipijnen is inderdaad zoo verschrikkelijk mooi en zo lekker warm. <3

 4. Denise 24 april, 2014 at 07:12 Beantwoorden

  Wat een heerlijke plek! Prachtig! En herkenbaar hoe je het beschrijft en ervaart.
  Ik word ook zó blij van mooie natuur en een mooi uitzicht! Die betovering en verwondering over zoveel moois…

  O ja, en je ziet er weer prachtig en superfris gedoucht uit op die bovenste foto. Niet zoals ik me de aankomst met m’n backpack op een nieuwe plek in Azië of Midden-Amerika doorgaans herinner. Betoverd inderdaad, maar ook verhit, bezweet en hongerig. Maar goed, dat zal voor jullie vast ook zo zijn geweest. ;-)

  • Laura 24 april, 2014 at 07:29 Beantwoorden

   Hahah! Fijn dat het herkenbaar is, want dat is zo’n machtig mooi gevoel. :)

   Jaaa, maar we hadden er al een nacht in hotel in Manila opzitten, dus fris gedoucht en bijgeslapen. Maar dit was wel na korte vlucht en bloedhitte, dus erg fris voelde ik me niet, maar dat is altijd in Azië. Hoort er ook weer een beetje bij, hihi!

  • Laura 29 april, 2014 at 19:29 Beantwoorden

   Haha, jeej! Het is ook mooi. Maar eerlijk: ik vind bijvoorbeeld Sumatra of Laos meer bijzonder dan de Filipijnen, dus als je mag kiezen…Al blijft het een paradijs daar hoor!

 5. fe ginete 7 mei, 2014 at 00:28 Beantwoorden

  Dear Ms. Coolen,

  Thank you very much for the very nice and wholesome write up. I understand that your short stint in this beach paradise really made you happy. The beautiful pictures that you have posted are evidence of an enjoyable stay.

  Yeah it was unfortunate that we were not able to meet due to prior appointments I had. Nevertheless, I was was informed by my collegue that you arrived and and was met by our staff and was accommodated well. I wish you had more time to spend at your NEW found paradise. here at South Palms Resort Panglao. We hope to see you again soon.

  Once again our appreciation for this wonderful write up.

  Truly Yours,

  Ms. Fe Ginete
  Sales and Marketing Manager
  South Palms Resort Panglao

 6. Kimber - Reisgenie 8 april, 2015 at 08:40 Beantwoorden

  Wat een heerlijke post weer! Je weet me altijd zo goed mee te nemen op reis en ik herken mezelf enorm in je manier van doen en denken. Ik kan op reis ook zo intens gelukkig zijn en probeer dat gevoel thuis ook steeds meer op te roepen. Soms is dat wat lastig, maar door even stil te staan lukt het vaak wel :). Heel mooi geschreven.

 7. Mike 21 januari, 2018 at 19:25 Beantwoorden

  WoW prachtig.

  Heb je ook contactgegevens van die mooie huisjes op het strand op Panglao Island?
  Zo ja wil je die dan even op de mail naar mij zetten?

  Thanks!

Post a new comment

Lees ook:

HOTSPOT / Gent: Eat Love Tastings

Iedereen weet dat ik dol ben op goed eten. Tijdens onze ontdekkingstocht door Gent ben ik uitgenodigd om een avond bij ‘Eat Love Tastings’ door ...