TRAVEL / Ten reasons why you should study abroad at least once (or four times like I did)

91

Sorry, this entry is only available in Nederlands.

TRAVEL, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

91 comments

 1. Kimber - Reisgenie 22 September, 2015 at 17:26 Reply

  Wat een leuk, inspirerend stuk! Vriendlief en ik zijn er de laatste maanden ook van aan het dromen om een tijd in het buitenland te gaan wonen. Heel anders dan tijdens een studie uiteraard, maar het kriebelt enorm!

 2. Anouk 22 September, 2015 at 17:28 Reply

  Mooi beschreven… Ik zie je al helemaal gaan en staan, hihi! Je hebt prachtige plekken uitgekozen om te wonen… Zeer divers in cultuur etc. Lijkt me des te gaver voor de ervaring! Ik woonde ook twee keer in het buitenland en raad het iedereeeeeeen aan<3.

 3. Diana 22 September, 2015 at 17:52 Reply

  allemaal goede redenen.

  ik kan ook iedereen aanraden om dat ook écht eens te doen. juist omdat ik het nooit gedaan heb. ik heb er zo’n spijt van dat ik nooit ben gegaan.

  ik ga dan nu wel ‘voorgoed’ in een ander land wonen, maar dat vind ik toch anders. Als ik mijn leven opnieuw had mogen doen, dan had ik ook zeker een paar maanden tot een jaar alleen ergens anders willen wonen.

 4. Jennifer 22 September, 2015 at 18:34 Reply

  Zo gaaf! Ik heb iets minder lange periodes (verschillend van 5 weken tot twee maanden) in het buitenland gewoond. De eerste keer op m’n 16de vijf weken zomervakantie in België, en de drie zomers daarop minimaal 6 weken in Ghana. Hopelijk kan ik ooit voor écht langere tijd naar het buitenland, en dan niet Ghana want het is mijn plan om daar dan weer ooit heen te emigreren.

 5. Sabine 22 September, 2015 at 18:45 Reply

  Heel leuk stuk! Ik ben voor 3 maanden in Ghana geweest toen ik 20 was en daar bij een gastgezin gewoond. Vond dat een behoorlijk goede leerschool haha. Nu woon ik alweer 9 maanden in Colombia. Het verschil met studeren of even weg is wel dat ik voorlopig niet meer terug kom naar Nederland. Ondanks dat ik al aardig ingeburgerd ben leer ik nog steeds veel en zie ik ook nog regelamtig dingen die nog steeds raar zijn voor ons Nederlanders haha. Wel heel gek eigenlijk dat een ander land opeens je thuis is en ik nu de buurt net zo goed ken als de buurt in NL waar ik woonde. Ik kan het ook iedereen aanraden om een tijdje weg te gaan. Emigreren hoeft niet meteen natuurlijk, maar gewoon een paar maandjes weg kan je leven echt ontzettend verrijken :D

 6. Janice 22 September, 2015 at 19:28 Reply

  Wow, nu ga ik nog meer twijfelen! Haha. Ik kan volgend jaar, in het vierde jaar van mijn opleiding, voor een minor 4 maanden naar het buitenland. Aan de ene kant lijkt het me geweldig om dit te doen en om een heel ander land te leren kennen. Maar ik vind het ook wel heel erg.. Het is wel heel erg lang en zal mijn familie, vriend en vriendinnen denk ik wel heel erg gaan missen..
  Ik ga dit artikel zeker in mn achterhoofd houden als ik er de komende tijd meer over ga nadenken, dankjewel!

  • Laura 22 September, 2015 at 21:42 Reply

   OOOOOOO ik wil echt tegen je gillen, haha. DOENDOENDOEN. Wat is nou 4 maandjes op een heel leven? Echt, het gaat zooooo snel voorbij. Ik hoop echt zo dat je gaat! Keep me posted :)!

 7. Nathalie 22 September, 2015 at 19:50 Reply

  Mooi Laura! Vooral de nieuwe vriendschappen en de mooie reizen die je tijdens zo’n buitenland avontuur maakt zijn voor mij genoeg redenen om het gewoon te doen! Zelf vertrok ik op mijn 16e naar Canada voor een highschool jaar en tijdens mijn studie een half jaar naar Peru! Ik had het voor geen goud willen missen :) Nu alweer bijna een jaar in Uruguay!

 8. Ester 22 September, 2015 at 20:12 Reply

  Ik kan het alleen maar beamen :-) Ik heb eerder in Frankrijk gewoond en woon nu alweer ruim een jaar in Brussel. Ik voel me zo thuis in deze internationale stad, ik denk eerlijk gezegd ook niet dat ik zo snel weer terug naar Nederland ga. Een ander land in de toekomst zie ik wel zitten – er is zoveel te ontdekken!

 9. Zo simpel is dan geluk 22 September, 2015 at 20:27 Reply

  ‘Waarom niet?’ Omdat ik het niet kan betalen.
  Verschillende studies heb uk gedaan en altijd wel het idee gehad om een keer een stage in het buitenland te doen. Helaas was ik teveel bezig met mijn gezondheid (onderzoeken, onderzoeken en nog meer onderzoeken) waardoor het er niet van kwam. Nu kan ik het me sowieso niet veroorloven. Wie weet, ooit.

  • Laura 22 September, 2015 at 21:43 Reply

   Je vindt me vast een miep nu, maar ik geloof echt dat alles kan. Mijn ouders hadden ook geen geld en ik heb overal hard voor gewerkt en zelfs een studielening genomen. Snap het echt hoor, ook qua gezondheid, maar als je het echt graag wilt gaat het je lukken! :) Echt waar!

 10. Jenny - ikreis.net 22 September, 2015 at 21:13 Reply

  Ik heb drie keer langere tijd in het buitenland gewoond. In Leeds (UK), op Batam (IND) en op Bali (IND). Ooit besloten dat ik geen expat leven op Bali wilde hebben en daarom terug naar Nederland gekeerd. Spijt? Nee. Maar toch verlang ik regelmatig terug.

 11. Jessica 22 September, 2015 at 22:24 Reply

  Wow, kijk jou even door de jaren heen veranderen haha! Als iemand een goed cv qua reizen heeft opgebouwd ben jij het wel! ;p In het buitenland wonen is inderdaad een onwijs fijne en onvergetelijke ervaring. Ik heb de stage voor mijn minor in Indonesië gedaan en voordat ik ging afstuderen besloot ik om enkele maanden in Suriname te gaan wonen en werken. Je leert zo veel over jezelf. Ik weet nog dat ik de eerste week huilend vanuit Suriname naar vriendlief opbelde dat ik een vergissing had gemaakt en nooit daarheen had moeten gaan, maar na meer dan drie maanden wilde ik daar niet meer weg. Ik zie het zomaar gebeuren dat ik daar binnenkort opnieuw naartoe vertrek om er voor een langere periode te gaan wonen! ;-)

  • Laura 23 September, 2015 at 05:44 Reply

   Hahaha, jaaa! Ik verfde altijd m’n haar bruin omdat ik me blond zo’n barbie voelde ?. Wat super leuk! Waar in Indonesië? En Suriname hoor ik zoveel goede verhalen over!

 12. Nathalie 23 September, 2015 at 01:24 Reply

  Wat een geweldig artikel – en wat heerlijk geschreven weer! Helemaal eens met je lijstje! Ik heb zelf in Kopenhagen gewoond en nu alweer een jaar in Paramaribo… Maar er staan nog veel meer landen op mijn bucketlist (om te gaan wonen)… En dankzij jouw blog komen er steeds meer bij ;-)

 13. Debby 23 September, 2015 at 05:04 Reply

  Lau, doe niet zo gek!!! Je wordt niet oud ;). Je staat er middenin, en dat is zo tof! Die foto’s, heerlijk <3 ik snap wel wat je bedoelt hoor. En toch voelt Barcelona voor mij nog steeds aan als thuis, na bijna 10 jaar. Maar Nicaragua lijkt ook alweer een eeuw geleden. Gek is dat hè, maar ook heel mooi. Er is altijd ruimte voor meer!

 14. Iris 23 September, 2015 at 06:19 Reply

  Wauw Laura, wat leuk!
  Ik heb op eco-farms gewerkt in Cornwall en 6 weken op een yoga- en surfretreat in India, telt dat als wonen in het buitenland? Het waren in ieder geval super leuke en leerzame ervaringen! Ik ben sowieso groot voorstander van slow travelling, de cultuur leren begrijpen en de taal leren. Dat maakt het zoveel meer de moeite waard!
  Dank voor je leuke artikel:)
  Liefs,
  Iris

 15. Eva - eighty7 23 September, 2015 at 08:17 Reply

  Ik heb dit nog nooit gedaan maar word helemaal enthousiast van je verhaal. We hebben net een huis gekocht dus heel snel zal het er niet meer van komen, maar als ik de kans krijg zou ik het zo doen. Dat huis verhuren we dan wel ;-) Ik heb er nu wel eens spijt van dat ik tijdens mijn studie niet in het buitenland stage ben gaan lopen. Had me echt fantastisch geleken.

 16. Maris 23 September, 2015 at 08:34 Reply

  Nummer 2 is zo ontzettend waar!
  Ik heb voor mijn stage een tijd in Kenia gewoond. Het heeft me zoveel geven, meer dan ik ooit had kunnen verwachten. Meer zelfs dan ik op dat moment door had.

  Voor mijn werk heb ik lang tijd in Parijs en Londen gezeten. Ik zat wel altijd in hotels, dat is toch even anders. Het zat een beetje tussen wonen en bezoeken in. Het voelde zo bizar dat ik daar gewoon was voor mijn werk. Nu nog steeds nu ik er aan terug denk. Die steden hebben echt voor altijd een speciaal plekje in mijn hart.

  Ik zou bijna voor mijn werk naar Saoedi Arabië verhuizen voor 6 maanden, dat is op het laatste moment helaas niet door gegaan. Helaas voor mij dan, mijn familie vond het geloof ik wel fijn dat ik niet ging :’)

 17. Pascale 23 September, 2015 at 08:41 Reply

  Vind ik leuk! Als alles goed gaat vlieg ik in februari naar Melbourne waar ik een half jaar zal studeren. Ontzettend spannend, maar ook m’n grootste droom!

  • Laura 23 September, 2015 at 08:44 Reply

   Suuuuuuper leuk! Ben benieuwd! Mijn vorige stagiaire zit er nu ook een half jaar, Leonie van sleepinglion.nl, mocht je nog vragen hebben of gewoon benieuwd zijn naar haar verhalen!

 18. Denise 23 September, 2015 at 09:25 Reply

  Hoi Laura, ik schreef gisteren op twitter al dat ik het nog niet had gelezen, maar dat ik het er helemaal mee eens ben. Ik heb het nu wel gelezen (leuk!) en uiteraard ben ik het er nog steeds mee eens. Ik kan alleen maar tegen iedereen zeggen: DOE het! Op m’n achttiende werkte ik een jaar als au pair in Barcelona (Barcelona!!), op mijn 24e woonde ik er weer, maar nu om Catalaans te leren en onderzoek te doen voor mijn scriptie (ik ging er naartoe zonder dat ik een huis had en heb het hele onderzoek zelf opgezet; social media had je nog niet, dus het was echt zoeken naar de juiste mensen) en, het allertofst, op mijn 29e verhuisde ik voor onbepaalde tijd naar Thailand! Ik had mijn werk en huis in NL opgezegd en vertrok. Ik woonde in Bangkok, tussen de locals in een eenvoudige buurt en werkte op een reisbureau. En ja, ik sprak na een maand of 3 zelfs een beetje Thais! Uiteindelijk bleef ik een jaar en ik mis het nog steeds vaak! Ik denk dat jij het meeste hier wel van wist maar voor wie nog twijfelt: doe het, GA! Geld is geen argument, dat had ik ook niet. Hoewel ik in Thailand dan wel werk had, maar goed, dat was en lokaal salaris.

 19. Fleur Sophia 23 September, 2015 at 10:27 Reply

  Een dikke YAY voor dit artikel! Heel leuk geschreven en vooral ook leuk om te lezen waar je allemaal hebt gewoond! Zelf heb ik na mijn middelbare school 4 maanden in Amerika en 4 maanden in Costa Rica gewoond om mijn engels en spaans te verbeteren! Echt een onvergetelijke tijd!

 20. Caro 23 September, 2015 at 11:13 Reply

  Afgelopen zomer heb ik een maand in Portugal gewoond en werkt en dat was al bijzonder. Ik wil zeker met mijn studie nig in het buitenland gaan worden, het is zo anders en er is nog zoveel te ontdekken! Leuk artikel:)

 21. Mellisa 23 September, 2015 at 11:36 Reply

  Wat een schattige oude foto’s :) Ik heb voor mijn onderzoek van een halfjaar toch voor een ziekenhuis in NL gekozen, zodat ik weet of het echt iets voor mij is. Daar ben ik inmiddels achter! Wilde ook wel graag naar het buitenland, maar nu spaar ik heel veel centjes met werken voor een langere reis straks.

  Ik ga nog wel 2 maanden naar Curacao, stage lopen! Dus dat is ook wel in het buitenland wonen toch?! Al is dat meer Nederland met een heerlijk klimaat ;) Super veel zin in in ieder geval!

 22. Stefanie 23 September, 2015 at 15:19 Reply

  4x nog wel.. gaaf zeg! Ik heb een half jaar in Sydney gewoond en ik heb daar zo’n geweldige tijd gehad, ben het eens met al je punten!!

 23. Britt 23 September, 2015 at 17:41 Reply

  Wat een leuk stuk zeg! En ik ben het zó met me eens. Ik heb zelf vorig jaar een half jaar in Oostenrijk gewoond en gestuurd en zit nu een half jaar in Dublin voor stage. Ik heb echt de tijd van mijn leven hier en ook een geweldige tijd gehad in Oostenrijk. Je leert zoveel nieuwe dingen en mensen kennen maar je leert ook zoveel over jezelf, ik zou het meteen aan iedereen aanraden! En stiekem ben ik ook al bezig om mijn volgende half jaar “abroad” te plannen..

 24. Kim 25 September, 2015 at 08:49 Reply

  Wat vet zeg, dat je op al die plekken hebt gewoond! Ik krijg er helemaal zin van om ook in het buitenland te gaan wonen. Mijn vriend en ik hebben het er stiekem wel eens over, dus misschien ooit…? Londen lijkt me echt leuk om een tijdje te wonen, maar ik zou ook graag tijdelijk in bijvoorbeeld Sri Lanka wonen of ergens in midden Amerika. Voor langere tijd, of altijd? Dan hebben we het stiekem over Australië of Nieuw-Zeeland haha. Dream big.

 25. Laura 30 September, 2015 at 18:07 Reply

  Ik zit nu sinds 2 weken in Kaapstad en heb nog ruim 2 maanden te gaan. Wat een geweldige stad en wat een geweldig land is dit! De combinatie van de stad, de prachtige natuur en zijn mensen maakt het de mooiste en fijnste plek waar ik ook geweest ben. Het begint inderdaad te kriebelen om meer kansen te grijpen om naar het buitenland te gaan, het inspireert enorm om in het buitenland te wonen en na 2 weken kan ik al zeggen dat het de mooiste tijd van mijn leven tot nu toe is. Je verhalen inspireren me, bewijzen dat alles mogelijk is en dat een grote stap zetten soms moeilijk kan zijn, maar je er zoveel voor terugkrijgt. Dankjewel!

 26. Eva 1 October, 2015 at 12:33 Reply

  Staat ook echt nog op mijn Bucket list, om in het buitenland te wonen. Ik vind je ontzettend stoer dat je elke keer gewoon in je eentje bent gegaan, mooie plekken. Echt een verrijking van je leven.

  • Laura 3 October, 2015 at 06:16 Reply

   Aaaah, lief! Klopt helemaal. In Londen ging ik samen met een vriendinnetje wonen en Afrika was met schoolgenootjes. Maar inderdaad, spannend was het zeker!

 27. Linda | One Day Trip 2 October, 2015 at 12:18 Reply

  Ik neem met de eerste reden al genoegen :)

  Ik heb nog niet in het buitenland gewoond, maar wel twee keer in maand in het buitenland verbleven voor studie en een taalcursus: een maand Ljubljana om een extra vak te volgen voor m’n Master en een maand Wenen voor een talencursus. Maar écht in het buitenland wonen staat zeker op m’n bucketlist!

 28. Lizet 18 November, 2015 at 10:44 Reply

  HOLY SHIT HEB JE IN DISNEYLAND STAGEGELOPEN?! Haaa dat is zo gaaf!
  En tien keer volmondig JA. Soms is het helemaal niet leuk, maar altijd is het echt fantastisch. Mijn teller staat nu op drie, het zullen er vast nog veel meer worden. Want ik wil ook Denemarken en Australië en New Orleans. En Lissabon. En Kaapstad (alweer<33).

 29. Kim 6 December, 2017 at 15:20 Reply

  Mijn laatste week in Rovaniemi, Lapland, is nu aangebroken na er 4 maanden gewoond te hebben. Ik heb hier mijn minor gevolgd en inderdaad als je de kans krijgt: GAAN! Het is zo’n toffe ervaring en je leert zoveel mensen kennen. Ik heb genoten en wil eigenlijk niet meer weg

 30. Eva 6 December, 2017 at 20:05 Reply

  ZOO Leuk al die oude fotos! :D
  Ik heb er nog steeds zó’n spijt van dat ik niet op studiereis naar New York ben gegaan toen het kon, maar dat voelde op dat moment echt niet goed en volgens mij heb ik dat buitenland wel aardig ingehaald nu ;)

 31. Esmeralda Groen 7 December, 2017 at 18:56 Reply

  Jaaa weg zijn voor een lange tijd is ZO fijn <3 Je hebt geweldige reizen gemaakt! Na Parijs (1 jaar), Zuid-Afrika (3 maanden), Azië (half jaar gereisd) ga ik nu naar Australië en Nieuw-Zeeland voor minimaal een half jaar <3 Kan niet wachten! HEEERLIJK! Echt dromen die uitkomen! Droom die nog op m'n lijstje staat is wonen in weer Frankrijk, Italië of Spanje :) altijd blijven dromen!

  • Laura 11 December, 2017 at 11:40 Reply

   Jaaaa, fijn hè? Maar jij ook (en ook Parijs en Afrika, hoe leuk!) Wat een mooi vooruitzicht zeg! Ik ga zelf een maand naar AU & NZ in februari, zo’n zin in. Wie weet kom je me nog tegen! ;)

 32. Petra 9 December, 2017 at 11:12 Reply

  Wat leuk om te lezen! Ik vind het ook zo fijn! Ik heb na mijn middelbare school een exchange jaar gedaan in de US. Tijdens mijn studie werd in het buitenland studeren helaas geblokkeerd (ben ik nog steeds boos over), maar intussen woon ik al 8 maanden in Boedapest.

 33. Shamira | Kompas 24 13 December, 2017 at 09:49 Reply

  Leuk die oude foto’s en wat een mooie en leerzame ervaringen! Mijn moeder en broertje hebben jaren op Curaçao gewoond waar ik geregeld maanden verbleef. Het is dan ook mijn tweede thuis geworden, maar nu met vriendlief zou ik graag nog eens een buitenlands avontuur willen aangaan om tijdelijk ergens te wonen en te werken. Als het op ons pad komt staan we daar zeker voor open, dus wie weet :-)

 34. Vink 22 December, 2017 at 09:29 Reply

  Ik heb afgelopen jaar 5 maanden als uitwisselingsstudent in Engeland gewoond! Ik heb echt de beste tijd gehad en ontzettend veel van het land gezien. Aankomend jaar ben ik van plan om vrijwilligerswerk in Bolivia te gaan doen!

Post a new comment