LIFESTYLE / Boeken

82

“These are not books, lumps of lifeless paper, but minds alive on the shelves. From each of them goes out its own voice and just as the touch of a button on our set will fill the room with music, so by taking down one of these volumes and opening it, one can call into range the voice of a man far distant in time and space, and hear him speaking to us, mind to mind, heart to heart.”

Mijn generatie leest niet meer, hoor ik vaak het verwijt. De generatie vanaf circa 1985, mensen die doen alsof ze volwassen zijn maar in hun hele leven nog niet één literair boek hebben gelezen. Boekverslagen tellen uiteraard niet mee. Als die papiertjes broden waren geweest heeft internet er genoeg om half Afrika van eten te voorzien. 

Joe Speedboot? Wie? Turks fruit? Is dat niet die pornofilm? Of het aan mijn passie voor taal ligt weet ik niet, maar ik krijg nog steeds niet het gevoel tot deze groep te horen. Van een goed boek kan ik euforisch worden. Een goed boek maakt me blij, koud en warm tegelijk, een goed boek sleept me meer mee in het verhaal dan menig film ooit zal doen, een goed boek geeft me inspiratie. Van een goed boek wil ik per direct zelf een boek schrijven.

Ik hou van taal. Ik ben een spellingnazi, een taalfreak, een interpunctie beminnaar, een woorden aanbidster. Woorden zijn mijn grootste vrienden. Met woorden kun je alles. Woorden kunnen je laten haten, beminnen, lachen, huilen, woorden kunnen iemand raken. De moeilijkste zijn de mooiste. De mooiste aan elkaar rijgen en omarmen laat ze leven. Laat mij leven.

Naast al mijn reisboeken verzamel ik ook de mooiste boeken op plankjes in de woonkamer. Ik hou van de woordendans van Arthur Japin, de humor van Herman Koch, de taboedoorbrekende Jan Wolkers. De vloeiende pen van Margriet de Moor, de geëngageerde Harry Mulisch, de rauwheid van Kluun en de woordkunstenaar Tommy Wieringa. Pure Nederlandse literatuur. Daarnaast vind ik Engelse literatuur prachtig. Dat had ik nou best willen studeren. Van ‘the perks of being a wallflower’ tot ‘to kill a mockingbird’, van ‘David Copperfield’ tot ‘sense and sensibility’. Daarnaast intrigerende waargebeurde verhalen en mijn guilty pleasure: fantasy met een achterliggende gedachte door Tolkien, Robin Hobb, Robert Jordan en Terry Goodkind. Ook de boeken van Paulo Coelho ontbreken niet in mijn boekenkast, net zoals vele andere mindstyle boeken. Wat lezen jullie graag?

1720

1721

Cultuur, LIFESTYLE, Lifestyle

Leave a reply

82 comments

 1. Sylvia Kuijsten 13 november, 2013 at 17:22 Beantwoorden

  Inderdaad een veelgehoorde opmerking, terwijl ik in mijn relatief korte bestaan toch al ladingen aan boeken heb versleten, zowel van bekende als onbekende schrijvers. Die laatste categorie vind ik overigens vaak interessanter, ik ben stiekem vaak niet zo’n fan van de boeken die men ‘literatuur’ noemt.

  • Laura - what about her 13 november, 2013 at 17:25 Beantwoorden

   Klopt zeker, hier ook zeker een lading onbekende schrijvers. Ik snap zeker wat je bedoelt, maar ook ik kan er niet omheen dat deze schrijvers woordkunstenaars zijn en de boeken raken me. Wel vaak de ‘minder bekende’ boeken van ze. Heb je nog mooie tips van onbekende schrijvers?

 2. Mandy 13 november, 2013 at 17:45 Beantwoorden

  Ooooo boeken. <3
  Ik snap de mensen niet die roepen dat 'lezen saai is'. Er gaan hele werelden open.Ik kan verdrinken in boeken, mijn hele dag willen cancelen omdat ik in een andere wereld wil blijven.
  Hier ook van alles in de kast.

 3. Swaen 13 november, 2013 at 17:45 Beantwoorden

  Wat een mooie boekenkast, de mijne is nog lang niet zo vol. Maar op lezen ben ik echt wel gek, iedere dag. Ook omdat ik veel boeken voor school moet lezen, hè, wat jammer ;)

 4. Anne 13 november, 2013 at 17:51 Beantwoorden

  Jaaa daar zijn ze, de boeken! Leuk zo op die plankjes (netjes op kleur zeg ;))

  Ik ben echt een boekenfreak. In mijn vorige huis kwam ik er achter dat ik aan 3 billy’s niet genoeg heb :( En nu in Duitsland kan ik weer van voor af aan beginnen. Misschien ben ik verslaafd haha!

  In mijn geval vooral aan Engelstalige literatuur. Ik wil graag de top 100 uitlezen van klassieke Engelstalige literatuur die door een bepaalde werkgroep is opgesteld (weet niet meer welke). Oh en Fitzgerald, Hemingway, Nabokov. Kan ik niet zonder. Plus, moderne literatuur zoals van Dave Eggers, Miranda July, Column mcCann, Murakami… Eindeloze lijsten. Lezen is geweldig. Helemaal met je eens, dat doet je leven.

 5. Alynia 13 november, 2013 at 18:11 Beantwoorden

  Lezen is zo fijn!
  Ik ben van ’85, en hoor dus net bij die generatie die niet zou lezen, maar ik kan niet zonder boeken. Mijn ‘guilty pleasure’ is op moment Terry Pratchett (discworld, yayyyyy!). Ik lees wel vooral oudere Engelse literatuur, waarbij ik sommige boeken dan beter twee of drie keer (of vaker) lees om elke keer nieuwe dingen te ontdekken. Dat leest wel langzamer, maar ik ga ervan uit dat ik de rest van mijn leven kan blijven lezen ;-)
  De laatste tijd wil ik wel eigenlijk meer Nederlandse literatuur lezen, want daar ken ik dan weer bedroevend weinig van.

 6. Janine 13 november, 2013 at 18:19 Beantwoorden

  Heerlijk om je te verliezen in een andere werkelijkheid. Even de wereld bekijken door de ogen van een ander. Ik hou van lezen, veel lezen, verschillende boeken lezen. Ik hou van een volle boekenplank en wil later (als ik groot ben :P) niets liever dan een eigen bibliotheek in mijn huis. Hoezo mijn generatie leest niet meer? En bovendien, alles wat “deze generatie” op internet naar binnenzuigt heet ook lezen.

 7. Dutchie in Sweden 13 november, 2013 at 18:28 Beantwoorden

  Ik denk stiekem dat veel mensen nog wel lezen, maar dat het tegenwoordig niet ‘hip’ genoeg is. Ik hou ook echt van lezen! Mis sommige boeken hier ook, zeker de reisboeken, maar ja beetje onzinnig om daar vracht voor te betalen. Ik probeer nu het meeste uit de bibliotheek te lenen, scheelt weer in de kosten en voornamelijk het meeslepen van plek naar plek. Probeer nu m’n zweeds op te krikken door tienerboeken te lezen, wel mooi om keertje terug naar die jeugdboeken te gaan, lekker overdreven.

 8. Nanda 13 november, 2013 at 18:41 Beantwoorden

  Ik vind lezen ook erg fijn, ik ben van mening dat het ook met je opvoeding te maken heeft. Mijn ouders lazen veel en dat heb ik zeker opgepikt, ik lees al veel zolang ik me kan herinneren.
  Nou moet ik wel stiekem bekennen dat ik de laatste jaren veel te weinig tijd heb om te lezen, of ik maak er geen tijd voor. Ik heb nog stapels boeken liggen die ik wil lezen, maar ook films en series die ik wil kijken, vrienden die aandacht willen en het liefste zou ik elke dag hardlopen. Oh en er moet nog gewerkt.. Uitdaging hoor, dat lezen ;)

   • Alynia 14 november, 2013 at 15:39 Beantwoorden

    Mijn ouders zijn inderdaad ook erg van het lezen. Mijn vader kon geweldig Pinkeltje voorlezen! En mijn moeder had verhalen over op vakantie gaan en dat mijn opa eerst de boeken voor hem en mijn moeder in de auto zette, daarna was het kijken of de kleren er nog bij pasten xD en als hij mijn moeder trok met sinterklaas kon hij zich niet aan het afgesproken bedrag houden, want veel te veel mooie boeken om te geven. Als kind en tiener heb ik me dan ook uren met haar oude boeken vermaakt, en toen ik de leesgenen bleek te hebben kreeg ik als ‘maar vast’ flink wat van mijn opa’s Engelse boeken toen hij moeilijker ging lezen ;-)

 9. Michelle @ The World is a Book 13 november, 2013 at 19:02 Beantwoorden

  Heerlijk al die boeken! Ik kom echt uit een “lezers-gezin” (kun je dat zo noemen? ;-)). Vroeger mochten we altijd een boek uitzoeken tijdens de kinderboekenweek en we gingen een keer in de drie weken naar de bieb. Stapels boeken lenen en lezen. Mijn mama werkte 10 jaar in een boekenwinkel voordat ie failliet ging. Dus er was altijd verse aanvoer van boeken. Geweldig is dat. Nu nog steeds. Jammer dat er zo weinig echte boekwinkels overblijven. Ik word altijd intens gelukkig van Londen en Berlijn enzo; waar je nog zo veel boekwinkels tegenkomt. De laatste tijd is het lezen er een beetje bij in geschoten; gauw weer een boek oppakken :)

  • Laura - what about her 14 november, 2013 at 08:12 Beantwoorden

   Haha ja, ik ook! Ik ging zelfs elke week naar de bieb. Geweldig. Wat leuk dat ze in een boekenwinkel werkte. En ja, bah- verdwijnt steeds meer. Ben ook gek op oude en stoffige boekwinkels. Al moet ik zeggen dat Arnhem wel veel boekwinkels heeft. Zelfs een enorm grote met meer verdiepingen en ook een kleine reisboekenwinkel!

 10. rosanneke1981 13 november, 2013 at 19:59 Beantwoorden

  Niets zo fijn als op de bank zitten met een kop thee en een goed boek…Ik ben met boeken opgevoed en ben er nu met mijn dochter van 5 maanden ook al mee bezig. Ik lees haar al vaak voor, terwijl ik van mensen om me heen hoor dat ze dat erg vroeg vinden. Daar ben ik het dus niet mee eens, volgens mij kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen!
  Zelf lees ik graag Khaled Hosseini, ik ben nu bezig in Uit de bergen kwam de echo. Prachtig..

 11. joycelysanne 13 november, 2013 at 20:12 Beantwoorden

  Ik ben dol op lezen! Ik ben groot fan van de boeken van Stefan Brijs en vooral Arend is echt een aanrader, mocht je die nog niet hebben gelezen ;). Joe Speedboot is helemaal niet mijn soort boek, heb me met moeite door het verhaal heen geslagen!

 12. inspiredbylifee 13 november, 2013 at 20:23 Beantwoorden

  Mooie boekenkast ik ben lang niet zo een boekenfreak , maar heb mijzelf ernaartoe gezet om meer boeken te gaan lezen gewoonweg omdat ik ook mijn grammatica wil verbeteren en lezen toch heel fijn is. Heb je nog leuke tips voor boeken om te lezen dan zou ik daar heel blij mee zijn.

 13. Karlijn 13 november, 2013 at 20:30 Beantwoorden

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik houd van lezen. Boeken helpen mij echt ontspannen en ik kan me helemaal verliezen in mooie verhalen. Mijn fantasie wordt er echt door geprikkeld. De bieb in ons dorp vond ik veel te klein, dus je snapt hoe blij ik ben met de bieb in Amsterdam :) Elke week lekker veel boeken lenen, maar ik leen niet alleen ik koop ook heel veel! De meeste boeken staan op mijn kamer bij mijn ouders, maar mijn kamer hier begint ook aardig vol te raken.

 14. Anke 13 november, 2013 at 20:41 Beantwoorden

  Ja, ik lees ook graag! Chicklits, romans, biografieën, van alles. Werk nu ook niet voor niks in een boekwinkel ;) Cecilia Ahern is een van mijn favoriete schrijfsters, maar ook verhalen (al dan niet waargebeurd) over WO II trekken me heel erg. En nog even twee random aanraders van mijn kant: Een keukenmeidenroman en Wild Swans: three daughters of China!

 15. Ayla 13 november, 2013 at 21:46 Beantwoorden

  Ik hou ook nog steeds erg van lezen! :) De uurtjes in de trein onderweg naar school kan ik daar mooi voor gebruiken. Ik heb ook wel eens mensen gehoord die zeggen: je leest toch niet op vakantie!?! Dat doen alleen nerds.

  Dusja. Dan ben ik een nerd :D

 16. Lotte 14 november, 2013 at 08:02 Beantwoorden

  Zodra ik kon lezen, las ik de eerste boekjes al uit in de boekwinkel (waar gebeurd!). Eigenlijk gaat er geen dag voorbij zonder dat ik gelezen heb. En dan heb ik het niet over chicklit, want dat lees ik vrijwel nooit. Op het moment ben ik bezig in Anna Karenina van Tolstoi in een uitgave van 100 jaar geleden. Voor 1 euro op de kop getikt in een tweedehands winkel. Verder doet fantasy het eigenlijk altijd wel goed, maar ook boeken van Khaled Hosseini of Tatiana de Rosnay verslind ik!

 17. Debby 14 november, 2013 at 09:26 Beantwoorden

  Wat gebruik je toch prachtige woorden <3. Ik heb voor mijn studie enorm veel literatuur gelezen (Spaans en Latijns-Amerikaans) en dat is nog steeds de literatuur die mij naast Nederlands het meest trekt. Verder heel veel reisliteratuur, zo staat into the wild al een poos in mijn kast te wachten. Maar ik lees nu veel zelfhulpboeken :') denk dat ik die literatuur maar mooi meeneem op reis. I looove reading. En schrijven.

 18. Naomi 14 november, 2013 at 11:05 Beantwoorden

  Ik wil ook zo’n boekenkast, vooral dan ook nog op kleur! Ik heb genoeg boeken staan, ook nog veel kinderboeken puur omdat die mij zo blij hebben gemaakt tijdens het lezen, dat ik ze graag mee wil geven aan mijn kinderen later.
  Al heb ik niet zo heel veel tijd meer om te lezen in verband met mijn studie, probeer ik toch af en toe tijd te maken! Op dit moment lees ik het boek Jane van Jane Lasonder en Henk Stoorvogel. Het is wel een klein beetje geloof gerelateerd en leest ook wel erg makkelijk weg, maar ik wilde hem perse gelezen hebben.

  Wat ik ook een mooi boek vind: Dit is alles. Het is een heel dik boek, maar wel mooi verhaal!

 19. Wanda 14 november, 2013 at 18:29 Beantwoorden

  Hoewel ik boeken verslind, heb ik zelf maar weinig boeken en leen ik ze meestal bij de bieb. Zowel thrillers, historische romans, boeken over de oorlog als literatuur boeien me enorm en kunnen mij stuk voor stuk meevoeren…

 20. Maaike 14 november, 2013 at 19:18 Beantwoorden

  Ik lees juist een hele hoop! Ik bewaar mn boeken alleen niet meer zo snel. Ik koop ze vaak 2e hands en geef ze daarna weer weg. Ik merkte dat ik ze toch nooit een 2e x las.. Ook luister ik enorm veel luisterboeken! Heerlijk als ik een stuk met de trein moet :)
  X

 21. Nieke 14 november, 2013 at 20:06 Beantwoorden

  Ik word er altijd een beetje boos van, ik ben zelf van 1991 en heb eigenlijk altijd heel erg veel gelezen. En al was ik geen grote fan van Nederlandse literatuur, heb ik wel het een en ander voor school gelezen. Ik ben meer van de Engelse boeken en nog steeds een grote Harry Potter, a Song of Ice and Fire en John Green fan. The Perks of Being A Wallflower vond ik prachtig. Ik heb heel veel ‘originele’ boeken maar sinds kort ook een ereader wat toch wel heel erg fijn is. Gelukkig ben ik nog gek op lezen en de meeste mensen om mij heen ook. :)

 22. Dagma® (@ByDagmarValerie) 14 november, 2013 at 20:16 Beantwoorden

  Wat heb je een heerlijk artikel geschreven over boeken, woorden, taal en literatuur. Heel mooi verwoord als een boek je echt raakt en je leven voor eventjes overneemt. Dat je zin krijgt om zelf een boek te schrijven, heel herkenbaar :) Wie weet op een dag; mooi artikel lief!

 23. the fourohseven 14 november, 2013 at 20:25 Beantwoorden

  Ik ben van de klassiekers (Dracula en Wuthering Heights lees ik minstens 1 keer per jaar) en ik weet het genre niet, maar boeken die worden gehyped onder bepaalde mensen – Trainpotting, American Pshyco, Slaughterhouse 5. De iets meer moderne klassiekers zeg maar . Al mijn boeken zitten nog in NL, maar mijn vriend heeft Engelse literatuur gestudeerd en heeft een soort van mini bibliotheek. Heaven.

 24. Fleur 15 november, 2013 at 08:05 Beantwoorden

  Ik vind het verrotte leven van Floortje Bloem heel erg mooi. Die ken je vast al wel! Ik ben ook gek op boeken lezen. Vooral in de vakantie als er onbeperkt veel tijd en rust voor is. Zelf ben ik helaas niet zo’n taalfreak.. Ik ben er zo slecht niet! :( Het zal me niet verbazen als ik heeeeel veeeeel spellingsfouten op mijn site heb staan. Agja, het moet me niet tegen houden om te bloggen. Mijn zus en ik zijn namelijk best wel dyslectisch dus een goed postje is soms een hele uitdaging! Best raar eigenlijk dat wij lezen leuk vinden :)

  • Laura - what about her 15 november, 2013 at 09:28 Beantwoorden

   Ja, die ken ik inderdaad. Op vakantie/op reis lezen is heerlijk en geeft mij ook meer rust. Thuis moet ik echt even een moment en plek zoeken, dat komt er minder van helaas. Ik vind het helemaal niet raar dat jullie lezen leuk vinden, is ook gewoon hartstikke fijn.

 25. Jess 15 november, 2013 at 11:17 Beantwoorden

  Ik heb echt gigantisch veel boeken. Ik ben opgegroeid met een bibliothecaresse als moeder dus het lezen is me met de paplepel ingegoten. Ik kan mezelf echt verliezen in een boek. Uiteindelijk docent Nederlands geworden, vooral voor de boeken overigens. Sam heeft ook al een hele lading boekjes. Vooral omdat mensen die mij kennen, weten dat een boek als cadeau altijd goed is.

 26. Sarah 16 november, 2013 at 00:53 Beantwoorden

  Ik ben een gigantische boekenworm. Mijn boekenkast puilt nogal uit. Ik kan mezelf eigenlijk niet voorstellen zonder boeken. Dus dat mensen van onze generatie niet meer lezen, is dikke onzin. Ik ben een Harry Potter-kindje, dus fantasy is in mijn persoonlijke bibliotheek niet uit te sluiten. En ik hou van Engelse boeken, maar ik hou gewoon ook van die taal. Mocht je ze nog niet gelezen hebben: ik raad je de ‘A Song of Ice and Fire’ serie aan (eerste boek: Game of Thrones). Oh, en je boeken vind ik superleuk gesorteerd! Volgens kleur sorteren oogt supermooi, maar zelf ben ik dan zo’n neuroot di er knettergek van zou worden als ik mijn series zou moeten opsplitsen en in kleurvolgorde zou zetten.

  • Laura - what about her 16 november, 2013 at 08:30 Beantwoorden

   Wat mooi om te lezen :). Ik vind het ook onzin, toch hoor je het vaak. Haha ja, series horen ook gewoon bij elkaar! Vaak hebben die wel hetzelfde soort kaft. Ik ben nu heel benieuwd nar A Song of Ice and Fire, iemand anders noemde het ook al hier. Game of thrones vond ik als serie geweldig, de boeken stonden al op mijn lijstje!

 27. Marcella 17 november, 2013 at 16:58 Beantwoorden

  Als kind las ik veel, ik verslond boeken. De afgelopen jaren is dat helaas minder geworden, al heb ik een goed jaar. Ik ben nu bezig in m’n 13e boek, een erg goede score voor mijn doen. Ik lees niet veel literair werk, maar ook geen chicklit. Ik hou wel van spannende verhalen, van bijvoorbeeld Loes den Hollander, Saskia Noort of Judith Visser. Herman Koch staat nu ook in de kast naast Elizabeth Gilbert. Eigenlijk vanalles wat dus ;-)

 28. Anouk 17 november, 2013 at 17:30 Beantwoorden

  Lezen saai? Dat had mama er vroeger al lang uitgehaald, haha. Ik verslond boeken bij het leven. Momenteel te druk, kan de rust er niet voor vinden, terwijl ik er zo van geniet. Mijn favo boek is duizend schitterende zonnen van Khaleid. Dat boek raakt me elke keer. Ook een chicklit zo nu en dan vind ik heerlijk. Mooie boekencollectie heb je Lau! Keukenmeidenroman ook al gelezen? Pracht verhaal!

Post a new comment

Lees ook: