5unday’s pleasures #26

53
Divi Divi Aruba

Het is weer tijd voor een dosis pleziertjes. Maar eerst wil ik even kwijt dat ik echt helemaal stil ben van alle lieve reacties op mijn eerlijke artikel van gisteren. Dankjewel. Het geeft me weer een steuntje in de goede richting en een dosis motivatie! Op zondag deel ik graag vijf pleasures – simpelweg vijf dingen die ik wil delen en waar ik blij van word. Van leuk tot pakkend, inspirerend tot hilarisch en huiselijk tot feestelijk. Van een reismoment tot een item, van een hotelovernachting tot een herinnering en van een filmpje dat me raakt tot een tip. 5unday’s pleasures. Vijf pleziertjes op zondag. Vandaag een ‘destination special’.

Gambia

Mijn voornemen was om de laatste drie maanden van dit jaar wat rustig aan te doen. Mijn memorycard zit vol, ik heb zo ontzettend veel gedaan, gewerkt en gereisd dit jaar dat het tijd was voor wat rust. Even reflecteren. Dat heb ik gedaan. Ik sloeg de meeste reizen af en nam zelf ook even een stapje terug. Zo ben ik bezig met een nieuwe layout (zoals het er nu uitziet lanceer ik ‘m op dinsdag!), zit ik bomvol nieuwe ideeën en is mijn writers block zo goed als verdwenen. Ik weet weer wie ik ben en waar ik voor sta en dat dat genoeg is. Dus zei ik ja tegen een spoedopdracht en ga ik volgende week naar Gambia. Er is weer ruimte in mijn hoofd en ik ben erg benieuwd naar deze onverwachte bestemming. Reis je met me mee op Instagram?

Foto’s van mijn tijd in Zuid Afrika.
12
35

Polen

Jullie weten dat ik over drie weken met de trein door Polen heen ga reizen. We gaan naar de steden Gdánsk, Warschau en Krakau. In de laatste stad vieren we ook NYE. Oud en nieuw in Krakau dus. En nu ben ik hard op zoek naar tips. Tips en hotspots in deze steden, tips voor NYE, maar ook tips op de treinroute van stad naar stad en authentieke dorpjes en bezienswaardigheden die te bereiken zijn per trein vanuit deze steden zelf. Shout it out!

Polen
KrakauBron: Zoover

Leipzig

Ik sprak laatst met iemand en vertelde eerlijk dat ik Berlijn een beetje vond tegenvallen. Ik hou van de rauwheid en de hotspots in Berlijn, maar vond de stad zelf te groots. Direct werd me Leipzig voorgesteld, een bestemming waar ik eerlijk gezegd nog niemand over had gehoord. Deze Duitse stad blijkt niet onder te doen voor hippe steden als Berlijn en München. Leipzig is compacter dan Berlijn. Ik ga dus zeker volgend jaar deze bestemming ontdekken en ontving, alsof het voorbestemd is, diezelfde week een lijstje met tips in Leipzig van Hidden Leipzig. Zij hebben een handig gidsje opgesteld, bomvol fijne tips en leuke adresjes die net even buiten de gebaande paden gaan.

Zo zou ik graag mijn dag beginnen bij Fleischerei, een retro art-deco caféetje met goede koffie en homemade bakseltjes. Vlakbij zit La Chocolaterie, waar twee Franse pastry-chefs de show stelen met hun pralines en chocoladevisjes. Ik ben erg benieuwd naar Galerie Kontrapost en wil lunchen bij La Locanda, het terras van dit Italiaanse stekkie heeft een waanzinnig uitzicht op de Friedenkirche. In het zuiden vind je het Clara Zetkin Park, een groene oase. Ook vind je hier veel vintage winkels (yay!) en kan je goed shoppen in deze stad. Er zijn leuke initiatieven te vinden in Leipzig zoals NaTo, een cultureel centrum met een bar, podium en bioscoop Voor vegetarische döner eet je bij Vegan Bistro & Catering. Bij Fisch Shop & Tortuga kan je bier drinken in de biertuin, vind ik leuk. In de zomer gaan dus. Ik ben ook heel benieuwd de feestjes net zo leuk zijn in Berlijn (dat dan weer wel). Ik las bijvoorbeeld over het superhippe Täubchenthal, gevestigd is in een oude, houten molen. Daar zou ik wel een dansje willen wagen. Na het lezen van deze tips ben ik enthousiast en kan ik niet wachten tot ik deze stad mag ontdekken. Zijn jullie wel eens in Leipzig geweest?

LeipzigFotocredits: Alle foto’s zijn gemaakt door Tom Schulze in opdracht van het LTM

Nepal

Ik vertelde het al kort in mijn laatste Fridiary, maar onze jaarlijkse Azië reis staat vast! We gaan naar Nepal. Ook hier ben ik weer heel benieuwd of jullie tips hebben, wie is er al in dit magische land geweest? We gaan helaas niet lang omdat er ook veel reisopdrachten zijn waarbij mijn vriend en ik als team werken, maar het is wel onze echte vakantie. Door een opdracht vliegen we op Kuala Lumpur, dus we kunnen ons eerst vol happen bij ons favoriete restaurantje in deze fijne stad (echt, daar verheug ik me zo op) voor we naar Kathmandu vliegen en nog twee weken hebben om rond te reizen. We zoeken vooral rust, cultuur en prachtige natuur. Authentieke dorpjes, avontuur, bijzondere ervaringen, mooie natuur, een weeshuis om net als in de Filipijnen weer spulletjes te brengen, wildlife (maar geen massatoerisme zoals in Chitwan, is daar een andere optie voor?) en rust, rust, rust. Alle tips verzamelen!

Foto’s van eerdere Azië reizen. Gek, die lege rug. Haha. 

70

Laos

147

Jordanië

Om deze special in stijl af te sluiten voeg ik een bestemming toe waar ik nog regelmatig met een grote glimlach aan terug denk. Daarom hier een recap van alle Jordanië posts. En een beetje beeld. Wanneer je nog een onwijs bijzondere, inspirerende en veilige bestemming zoekt, denk dan eens aan Jordanië. Het oosterse sprookje nam me mee en liet me nooit meer los. Het bracht me thuis met een gevoel van hoop, geluk, dankbaarheid en levenslust. Kijk nog maar eens even naar onze allereerste reisfilm.

Jordanië

Jordanië

Jordanië

JordaniëJordanië

Jordanië

Jordanië

Jordanië

5unday's Pleasures, LIFESTYLE, Persoonlijk, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

53 comments

 1. klasine 7 december, 2014 at 15:45 Beantwoorden

  Krakau is geweldig! Loop eens binnen in een kerk en je ziet je ogen uit. Zo overdreven, echt gotisch. Een bezoek aan Auschwitz natuurlijk niet te vergeten, maar dat had je vast al op je lijstje ;-). En wat grappig dat je Berlijn vond tegenvallen, ik vond dat ook.. En niemand was het met me eens, ik kon daar niet echt mijn weg vinden ofzo..

  • Laura 7 december, 2014 at 15:52 Beantwoorden

   Haha ja, precies dat over Berlijn! Ik durfde het bijna niet te zeggen, heel de wereld lijkt gek van Berlijn. Ik probeer het volgend jaar nog wel een keertje, ik wil het ook voelen. Ahhh, benieuwd naar Krakau!

 2. kim 7 december, 2014 at 18:08 Beantwoorden

  Nepal is een van mijn favoriete landen! Zo mooi en puur :) Kathmandu is vooral erg druk en vol met souvenirs (himalayazout in brokstukken en ontzettend veel hippiekleding). Pokhara vond ik erg mooi, maar wel toeristisch. Vanuit Pokhara vertrekken veel trekkingen, dat kan ik je wel aanraden om te doen. Je komt langs allerlei bergdorpjes en prachtige natuur. Je kan ook zelf een scootertje huren in Pokhara en de omgeving verkennen. Chitwan is inderdaad een beetje ‘nep’, maar heb van andere reizigers daar gehoord dat het Bardia National Park een goed alternatief is (maar had zelf helaas geen tijd om daarheen te gaan).

  Nou ben ik wel benieuwd wat jullie favoriete restaurantje in KL is! :)

  • Laura 7 december, 2014 at 18:16 Beantwoorden

   Aaah, thanks! Ben heel benieuwd. Ja, had dat park gevonden maar heel gedoe om te komen. Normaal alleen maar leuk, maar even kijken of het in twee weken lukt! Ik weet daarom ook niet of ik een dagenlange trekking wil doen, maar wil wel naar bergdorpjes en natuur. Ik ga ook even op je blog lezen! :)

   Haha jaaa, het heet Restoran SK Corner en is eigenlijk niets bijzonders, buiten, plastic stoeltjes, echt heel Aziatisch. MAAR DAT ETEN! Is echt goddelijk. En 24/7 open, haha!

  • kim 7 december, 2014 at 18:19 Beantwoorden

   Ohja, wat ik in Nepal wel verveld vond was dat ze altijd meer geld vragen van Westers uitziende toeristen. Nu is dat in zo’n beetje elk Aziatisch land zo, maar in Nepal staat het ook echt op de borden dat je ‘officieel’ meer moet betalen als je niet uit een ‘SAARC country’ (India, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Buthan, Malediven, Pakistan en Afghanistan) komt, dus dat is iets om rekening mee te houden. :) Hier is ook een artikel wat ik heb geschreven met tips om zelf je trekking te organiseren en hoeveel het kost ed: http://vrouwopreis.nl/praktische-tips-voor-een-beginners-trekking-in-nepal/

   • kim 7 december, 2014 at 18:22 Beantwoorden

    oh had je reactie nog niet gelezen. Vanuit Pokhara kan je ook buiten het trekkingsgebied waar je een vergunning voor nodig hebt ook gewoon zelf erop uit. Ik ontmoette iemand die dat gedaan had en was uitgenodigd door een familie om bij hun te blijven slapen, echt leuk! :) En er zijn een stuk minder toeristen dan in het ‘echte’ trekkingsgebied.

    Thanks voor de tip van KL! Had nog nooit van dat restaurantje gehoord maar ga m opslaan! :)

 3. Ester 7 december, 2014 at 19:10 Beantwoorden

  Wat een mooie reisplannen, ik ben benieuwd om alles op je terug te vinden op je blog. Ik ben in Krakau geweest, maar was daar voor een studentencongres en ik was eigenlijk te druk om de stad echt te zien en hotspots te ontdekken. Wat ik je wel kan vertellen: het is een heel romantische stad in de winter!

  Grappig, die ‘lege’ rug viel me ook meteen op :-)

  • Laura 7 december, 2014 at 22:20 Beantwoorden

   Jaaaaa, zo leuk! En ook stress, moet halsoverkop een gele koorts vaccinatie halen en malaria pillen en aaaah. Maar ben heel benieuwd! Haha jaaaa, ik kan niet wachten om hem online te zetten (zo erg dat ik bijna geen zin heb om artikelen te schrijven op mijn oude layout) maar de titels moeten nog handgeschreven worden enzo *spanning opbouwen*

 4. Saskia 7 december, 2014 at 20:14 Beantwoorden

  NEPAL, jaaaaaaa!!! Wat fijn. Nepal staat zeker in mijn top 5 van favo landen. Wanneer ga je? Want dat is ook wel heel bepalend voor de tips.

  Ik ben 2 keer in Nepal geweest en ben zelf fan van het hele land. Van Kathmandu, tot de binnenlanden, de mooie bergen en alle lieve mensen die je er gaat tegenkomen. In Kathmandu kan ik je aanraden om het wijkje van het Family Pease guesthouse of Friendship Peace Hostel te verblijven. Dat is net iets buiten het drukke Thamel en een heel grappig straatje waarin meerdere family gerunde hostels/guesthouses zijn met kleine tuintjes, groene bomen (echt!) en vriendelijke mensen. Vraag hen zeker om tips om de stad ter voet te gaan verkennen, want buiten het Thamel biedt Kathmandu zoveel bijzondere plekjes. En souvenirs shop je bij de Indian Chok (tussen Thamel en Durban Square).

  In Pokhara kan ik het Shanti Guesthouse aanraden. Geen overgrote luxe, maar zo’n lieve familie die heel gastvrij zijn. Met een grote tuin waar je kan relaxen. De mensen zijn zo bijzonder! Ahhhh, heimwee! :)

 5. Denise @eventjes 7 december, 2014 at 20:19 Beantwoorden

  Ik was 16(!) jaar geleden in Nepal (zei het oude wijf, haha) maar vind het heel gaaf! Vooral dat wachten op het zien van die toppen van de Everest en de Himalaya… Dat ze ineens tussen de wolken door verschijnen. Zo indrukwekkend!
  Kathmandu ook, ik heb daar zelfs gefietst, en Patan. Voor Pokhara helaas geen tijd gehad toen. Chitwan wel.

  Benieuwd ook hoe Polen je gaat bevallen. Ik ben 1/8e Pools, wist je dat?

  En… Wat leuk dat je nog naar Gambia gaat. Het staat ook op mijn lijstje!

  • Laura 7 december, 2014 at 22:25 Beantwoorden

   Hahaha, en je bent nog zo’n knapperd. Ahhh, heb er zin in. Ik hou van fietsen in een stad, ik ga dat zeker doen. Hoe vond je Chitwan? Hoor dubbele verhalen. Wat leuk dat je 1/8e Pools bent, heb je ook tips voor me? :)

 6. melissa 7 december, 2014 at 21:17 Beantwoorden

  Wauw, wat een powerwoman ben je toch! Super. En wat een mooie vooruitzichten! Helaas kan ik je geen tips geven. Maareh, ik neem aan dat je door je werk geen tijd hebt om een sportschoolabbonement te nemen..maar hoe blijf je in hemelsnaam zo slank?! Ik ben jaloers! Hihi. Ga door met bloggen, ik ben fan. En ohja, een tijdje geleden reageerde ik op een artikel en vertelde over IJsland en een camera enzo… En in juni gaat het dan toch echt gebeuren, whoehoeeee! X

  • Laura 7 december, 2014 at 22:29 Beantwoorden

   Haha joh, nooo! Ik ben juist het afgelopen jaar onwijs aangekomen (echt, al die persreisjes zitten vol eten en drank en ik zit verder alleen maar verhalen te tikken achter de laptop) en ben net begonnen met hardlopen om weer wat fitter te worden :). Ik heb geen aanleg om aan te komen tot een bepaalde hoogte, dat klopt hoor. Maar ik moet het nu wel in de gaten houden! Aaaaaaaah ja, dat weet ik en wat LEUK! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

 7. Joost 7 december, 2014 at 22:48 Beantwoorden

  Jordanië staat echt al jaren op mijn wishlist. Het komt er echter steeds niet van.. Heb je die sterrenhemel foto zelf gemaakt? Super mooi!
  Ik was in Gdansk. Leuke stad! Toevallig laatst wat over geschreven.
  En als laatste woon ik in Berlijn. Ik snap wat je bedoelt met ‘te groot’. Het is gigantisch, en heel moeilijk een overview te krijgen. Daarvoor moet je er echt een tijdje wonen. Ik was dit weekend naar Dresden, en nu vond ik dat juist veel te klein haha. Maar over Leipzig heb ik hetzelfde gehoord. Daar ga k waarschijnlijk in januari kijken!

  • Laura 7 december, 2014 at 23:09 Beantwoorden

   Oh, echt doen hoor. Prachtige bestemming. Ja, eigen foto! :-) In de Wadi Rum woestijn…duizenden sterren. Alle foto’s zijn door mij of mijn vriend gemaakt, behalve zelden in de Pleasures als inspiratie, met bron. En leuk dat je daar woont, twee vriendinnen ook. Je moet er even doorheen prikken denk ik!

 8. cheyenne 8 december, 2014 at 06:11 Beantwoorden

  wauw, wat een tof vooruitzicht! ik ben echt heel benieuwd naar je ervaringen in Krakau & Warschau! deze staan volgend jaar ook op mijn lijstje tijdens een interrail vakantie. :)
  xo, cheyenne

 9. Tikva 8 december, 2014 at 06:13 Beantwoorden

  Als je in Nepal bent moet je echt een trekking maken. Als je weinig tijd hebt zullen de hele gave waar je dagen door dorpjes komt zonder een autoweg in de buurt helaas afvallen (wij deden de 17daagse Annapurna)maar er zijn ook wat kortere vanaf Pokhara. Chitwan vond ik trouwens helemaal geen massa toerisme, een hele dag gelopen door het park en geen mens tegen gekomen. Wel veel bloedzuigers (waarschuwing!!). Krakow en Warschau bezocht ik dik zwanger ook in de winter koud!, gelukkig zijn er veel chocolademelk tentjes om op te warmen en uit te rusten. Het eten is trouwens belabberd dus na 2 keer smakeloosheid ten top hebben we tripadvisor gebruikt om een lijstje te maken en toen wel prima gegeten, je komt dan vaak wat buiten het centrum uit maar de tram maakt de stad goed te bereizen.

  • Laura 8 december, 2014 at 07:44 Beantwoorden

   Ik las vooral over de mishandeling van de dieren, vooral olifanten, in Chitwan. Hopelijk lukt een korte trekking! Aaaah iemand anders vertelde me dat ze er heerlijk eten hebben, haha. Benieuwd! En hmmm, chocomelk!

 10. Caro 8 december, 2014 at 06:18 Beantwoorden

  Wauw wat een schitterende plaatsen en de manier waarop je erover schrijft maakt ze vaak nog veel mooier!
  Jordanië staat heel hoog op mijn lijstje en om dan al die mooie foto’s te zien en die film, wauw!

 11. Laura 8 december, 2014 at 07:17 Beantwoorden

  Wat maak je toch fantastische foto’s Laura! Ik blijf er bij weg dromen… Ach, eerst mijn studie afmaken en dan lekker sparen om de wereld te ontdekken met mijn vriend!

 12. Sieds | siedsmytravels.nl 10 december, 2014 at 07:38 Beantwoorden

  Aaah wat gaaf dat je naar Nepal gaat, was er zelf vorig jaar september/oktober, echt mooi daar! Vond Kathmandu prachtig, die drukte, de chaos, het is gewoon een heel andere wereld, maar wel een hele mooie! Heb zelf met een groep gereist en hebben toen een niet hele bekende trekking naar Pokhara gedaan. We zijn in 5 dagen van Damauli naar Pokhara door de Madi-vallei getrokken, ‘s nachts sliepen we in tenten. We zijn echt geen toerist tegen gekomen, en werden spontaan door de lokale mensen uitgenodigd voor een kop thee. In Pokhara ontbeten we ‘s morgens altijd in AM/PM Organic Cafe, erg leuk tentje, waar je heel relaxed kunt zitten. Voor meer tips zie http://siedsmytravels.weebly.com/nepal1.html en als je foto’s wilt zien check http://siedsmytravels.weebly.com/nepal.html Je gaat genieten, dat weet ik zeker! :)

 13. Marcella 11 december, 2014 at 19:07 Beantwoorden

  Mooie reisplannen Laura, wat een heerlijk vooruitzicht! Fijn om nog even de zon in Gambia mee te pakken. En je avonturen in Polen klinken tof, erg bijzondere locatie voor NYE! Ik ben in Leipzig geweest als tussenstop naar Praag. Vanwege problemen met onze auto waren we er pas laat en hebben we niet heel veel van de stad gezien. Maar de vibe is er fijn, de stad is mooi en sfeervol. Je gaat je er vast goed vermaken!

 14. Izabela 12 december, 2014 at 22:19 Beantwoorden

  Hi Laura, I don’t even know how I got here but I am following your blog for some time ;)) I am Polish, living in NL for few years already. As you can imagine, I would have some small tips for your trip to… Poland ;). Beside Gdańsk, which is already quite a nice place to see, also Gdynia is a fine city to visit. Both cities have gone through the renovation and while Gdansk is cozier with the nice square and old city Centre, Gdynia has rough, industrial look and is trendier. Close to this cities (60km south of Gdańsk on the main railway line between Warsaw and the coast) you can find small town Malbork with a beautiful fort listed on the UNESCO heritage list. Other city worth to visit will be Toruń (Birthplace of world famous astronomer Nicolaus Copernicus) and Łódź.
  When in Krakow, you need to take time to go to „Wieliczka” Salt Mine. Yes, it is one of the most popular tourist attraction in Poland but is soooooo worth to see. Relatively close to Krakow is also Auschwitz-Birkenau Memorial Museum. Impressive and moving.
  Sticking around the Main City square in Krakow is always good but what even better is to visit hip neighbourhood Kazimierz with full of life trendy bars and restaurants. There you can find a very cosy thee bar Czajownia, there you can also smoke a shisha (waterpipe) (address: ulica (street) Józefa 25, reservation: +48 664 299 306, krakow@czajownia.pl, http://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g274772-d5575114-Reviews-Herbaciarnia_Czajownia_w_Krakowie-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html ).
  I could endless write what and where but… I don’t think you would have enough time to see it all in the limited time you will be in Poland. I hope you will have a great trip. Good luck, be safe and have an extraordinary NYE in my lovely home country ;))) greetings Izabela

Post a new comment

Lees ook: