03
sep-2013

HOTSPOT / Zuid Afrika: Shamwari game reserve

“We each have a destiny, a legend that only we can live. To embrace it is scary and dangerous, and most choose not to. Most put it off until tomorrow, until after highschool, until after college, until after establishing a financial base. Can’t they see? We only get one shot at this life. Tomorrow may never come. The time is now. Not to drop everything and go to Africa, but to find the passion that is inside us and embrace it, to listen to its subtle whispers” 

Zoals jullie inmiddels weten heb ik in 2009 (jeetje, vijf jaar geleden alweer) in Afrika gestudeerd, vrijwilligerswerk gedaan en rondgereisd.Daar schreef ik vaker over, maar ik heb nog véél wat ik wil laten zien en vertellen.

Vandaag een stukje over een wildlife park dat mijn hart gestolen heeft, het Shamwari game reserve. Hier zat een paar maanden intern en werd ik opgeleid tot ranger: ik studeerde er wildlife management. Fan-tas-tisch. Wat een voorrecht om dat te doen. Ik woonde in wat echt met recht ‘the middle of nowhere’ genoemd kan worden (eerste foto) zonder telefoon, televisie of internet maar wel in het award-winning Shamwari park zodat ik regelmatig buffels, cheetah’s en andere dieren in m’n tuin had lopen. Bijzonder hè? Dit heeft me echt laten zien hoe prachtig de aarde is. Met fijne theoretische lessen, fantastische excursies en de lessen in de buitenlucht tussen de dieren kan ik mezelf nu een junior ranger noemen.

Inmiddels weet ik alles over de dieren, zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen, ongewervelden en zoetwatervissen.  Survivallen,  natuurbeheer en aantasting, erosie en uitheemse soorten. Plantkunde, wolken, aarde, zee, water. Bush walks, game drives, hengelen, krokodillen vangen, je kan het zo gek niet bedenken. Een droom die uitkwam.

Niet eens mijn mooiste Afrika foto’s (behalve meneer Luipaard. Dat is mijn trots) en ik had toen nog geen spiegelreflex, maar het park is écht geweldig. Daarnaast groeit het ecotoerisme in Afrika enorm en is Shamwari één van de parken die daar ontzettend in investeert. Shamwari betekent ‘mijn vriend’. Het park ligt op een uur rijden vanaf Port Elizabeth. Het reservaat zelf is uitgestrekt over 24.000 hectare (250 km²) ongerept gebied met verschillende landschappen. Er komen meer dan 60 verschillende grote diersoorten voor waaronder leeuwen, neushoorns, buffels, olifanten, luipaarden, giraffes, zebra’s, nijlpaarden en veel verschillende antilopes, en er zijn meer dan 250 verschillende vogelsoorten waargenomen.

Alle accommodatie bij Shamwari is 5-sterren en dus op en top luxe met uitstekende en persoonlijke service. Ze hebben al veel prijzen gewonnen. Met interessante opleidingen, een rehabilitation centrum en vele originele mogelijkheden biedt dit park een onvergetelijke belevenis als je eens vrijwilligerswerk wilt gaan doen. En ben je er op reis: sla dit park zeker niet over.

1109

1111  

1113

1115


1116

1117

1118

1119

1120

1122

1146

1147

1148

0

 likes / 46 Comments
Share this post:
 • Maire Dulos zegt:

  Wat een geweldige ervaring!

 • beyoutifool zegt:

  Zo leuk! En je hebt al die dieren van zo dichtbij gezien, super :) x

 • Rianca zegt:

  Wauw dat ziet er prachtig uit en het klinkt als een fantastische ervaring!

 • Super!

  Zelf woonde ik in PE, dus was Shamwari niet zo ver. Ik vond alleen daar overnachten een beetje duur. Of nou ja, dat paste toen niet binnen mijn budget als arme student (nu nog steeds niet denk ik haha).
  Maar wel super om zo vrijwilligers werk te doen en echt fantastisch wat je nu allemaal weet en kan!

 • Ook al vind je zelf de foto’s niet supermooi, ik vind dat je het goed gedaan hebt! En inderdaad: het moet geweldig zijn om daar een paar maanden te vertoeven.

 • Kimberly zegt:

  Ohh ik wil daar ook een keer heen en het allemaal meemaken! Lijkt me echt een geweldige ervaring.. Heel indrukwekkend ook!

 • Mandy zegt:

  Gaaf, de verzameling beestjes zo bij elkaar. En ik ben verliefd op de zonfoto.
  Jij lekker reislustig mens. Laura de krokodillenvangster.

 • Wat een prachtige foto’s zeg, wauw, het lijkt me echt ontzettend gaaf om ook zoiets te doen! Geweldig om dan zo dicht bij de natuur te zijn en om er meer te weten over te komen. Als ik ooit eens naar Afrika ga… ga ik er zeker heen!

 • Elke zegt:

  Ohh! Ik wil daar ook een keer heen om die mee te maken, lijkt me namelijk een geweldige en indrukwekkende ervaring! :)

 • Mirthe zegt:

  Jeetje wat lijkt me dat een geweldige ervaring! En dat leeuwtje op die foto, aaaw <3 Als dit al je slechtere foto's zijn ben ik benieuwd naar hoe je mooiste foto's er wel niet uit zien!

 • Aline zegt:

  Ik vind nog altijd die foto van jou met dat Leeuwtje zo leeeeuk <3

 • Dagmar zegt:

  Jeetje echt betoverend mooi. Prachtig meis, wat een wonder om te zien!

 • T zegt:

  oh wow – alweer! mijn vriend schrijft veiligheidsrapporten en Afrika zit vaak in het negatief – toen ik hem je foto’s liet zien was hij blij dat er ook iets positiefs werd geschreven. yay voor Laura

 • Wow, zoveel leuke dingen en foto’s. Ik ben zo jaloers! Goed dat jij je dromen zo najaagt. Ik ben daar echt jaloers op ;-)

 • Oh meid, wat een prachtige foto’s. Dat moet een geweldige ervaring geweest zijn.

 • Nieke zegt:

  Wat een prachtige plaatjes! Ik ben toen ik 16 was ook naar Zuid-Afrika geweest en krijg weer helemaal kriebels als ik dit zie. Zo mooi.

 • Kirsty zegt:

  Wauw wat supergaaf dat je daar bent geweest om vrijwilligerswerk te doen! Je foto’s vind ik trouwens ook erg mooi en die foto met het welpje vind ik echt superlief!

 • Marcella zegt:

  Wat een gave foto’s, prachtige beesten! Wat een super ervaring moet dat geweest zijn, wauw!

 • asomgroep3 zegt:

  Toch vind ik het al hele mooie foto’s. Geweldig met zo’n ‘baby’ op schoot. Ik heb niet goed genoeg gelezen, want ik wist van je vrijwilligerswerk, maar over het studeren in Afrika heb ik niets gezien, stom! Maar super tof, wat een ervaring moet dat zijn geweest! Dankjewel voor deze fijne tip overigens, dit park mag je inderdaad NIET overslaan als je daar in de buurt bent.

 • Ik. Wil. Nu. Wow, dat lijkt me echt een onvergetelijke ervaring. Lijkt me geweldig om te leren over al die beestjes in de praktijk. Vrijwilligerswerk wil ik sowieso heel graag een keer doen, maar ik zat altijd te denken aan ‘mensen’ en niet aan ‘dieren’. Is misschien toch een heroverweging waard zo te lezen ;-)

 • Kaya zegt:

  Wauw wat een ervaring! Je foto’s zijn ook prachtig. Ik ben er nooit geweest maar een van de prachtigste plekken op aarde imo.
  Maar ik hou dan ook meer van dieren dan van mensen, over het algemeen genomen ;)

 • Debby zegt:

  Ohh wat mooi! En die sprinkhaan, iewl. Wat lijkt me dat vet om te studeren :)

 • Anoeska zegt:

  Jeetje wat ontzettend gaaf dat je daar geweest bent om te studeren. Wat een geweldige foto’s ook, lijkt me uniek om dat een keer mee te maken!

 • Yvon zegt:

  Hier word ik heel onrustig van, van zulke foto’s. ‘t Gaat dan kriebelen, er is nog zoveel moois te zien!
  En als dit nog niet eens je beste foto’s zijn…. Kom maar op dan!

 • Bianca zegt:

  Geweldig zo dichtbij!

 • Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *